Euro 2024

Ουρουγουάη: Η τελευταία «έξοδος»

Πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία παράσταση για κάποια από τα αστέρια της Ουρουγουάης, που διαθέτει ένα σκληροτράχηλο και ομοιογενές σύνολο.

Το τέλος μιας εποχής για την Ουρουγουάη!

Η «χρυσή φουρνιά» των Ουρουγουανών, εκείνη που διαδέχθηκε τους διάφορους Ρεκόμπα, Φορλάν, βαδίζει προς τη δύση της καριέρας της και έχει την ευκαιρία να δώσει μια τελευταία παράσταση στα γήπεδα της Ρωσίας. Αναφερόμαστε φυσικά σε ποδοσφαιριστές όπως ο Μάξι Περέιρα, ο Ντιέγκο Γοδίν, ο Κριστιάν Ροντρίγκες, ο Έντισον Καβάνι και ο Λουίς Σουάρες, που βρίσκονται στην 4η δεκαετία της ζωής τους και δύσκολα θα είναι παρόντες στο Κατάρ το 2022.

Άρα λοιπόν οι συγκεκριμένοι είναι που θα κουβαλήσουν τη «σελέστε» στην πλάτη τους κι ενώ φαίνεται να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα αν αναλογιστούμε πως πίσω από τους προαναφερθέντες έρχονται ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, όπως οι χαφ Νάντες, Μπεντανκούρ, Τορέιρα και ο φορ Μάξι Γκόμες. Οι σημαντικότερες επιτυχίες της ήταν φυσικά οι κατακτήσεις του 1930 και του 1950, ενώ στη σύγχρονη ιστορία του Μουντιάλ έχει να επιδείξει την 4η θέση του 2010.

Παρά ταύτα, λαμβάνει μέρος για 3η σερί και 13η συνολικά φορά στο θεσμό, ενώ το 2014 αποκλείστηκε στους «16».

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Ολοκλήρωσε τη διαδικασία των προκριματικών της Λατινικής Αμερικής με αήττητο σερί 4 αγώνων (2-2-0) και εξασφάλισε ένα απευθείας εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου: τερμάτισε 2η έχοντας απολογισμό 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες, με το επιθετικό δίδυμο Καβάνι-Σουάρες να σημειώνει 15 από τα 32 συνολικά γκολ.

Το «αστέρι»

inner

Επιθετικός που… δαγκώνει, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής ομάδας (με 51 γκολ σε 98 συμμετοχές) ο Λουίς Σουάρες, που είχε καταδικάσει την ομάδα του με την απερίσκεπτη ενέργειά του να δαγκώσει τον Κιελίνι στο ματς της φάσης των ομίλων με την Ιταλία στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και να τιμωρηθεί για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η εκτελεστική δεινότητα του στράικερ της Μπαρτσελόνα πάντως δεν αμφισβητείται από κανέναν και μαζί με τον Καβάνι συνθέτουν ένα επιθετικό δίδυμο που αποτελεί το φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων. Σημειωτέο πως από το 2005 που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα έχει πάντα διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μία σεζόν!

Αξίζει να τον δεις

inner

Μικρός το δέμας (βλέπει τον κόσμο από τα 168 εκατοστά), αλλά είναι πολύ δυνατός και «οργώνει» το κέντρο. Ο λόγος για τον Λούκας Τορέιρα, ο οποίος προέρχεται από δύο γεμάτες σεζόν στη Serie A με τη φανέλα της Σαμπντόρια (71 συμμετοχές όλες ως βασικός, 4 γκολ) και αναμένεται να παλέψει για μια θέση στην ενδεκάδα της «σελέστε». Η αξία του 22χρονου έχει εκτοξευτεί και ήδη η Άρσεναλ τον έκανε δικό της.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

inner

Τερματοφύλακες:
Φερνάντο Μουσλέρα (Γαλατασαράι), Μαρτίν Καμπάνια (Ιντεπεντιέντε), Μαρτίν Σίλβα (Βάσκο ντα Γκάμα)

Αμυντικοί:
Χοσέ Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ντιέγκο Γοδίν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Γκιγιέρμο Βαρέλα (Πενιαρόλ), Γκαστόν Σίλβα (Ιντεπεντιέντε), Μάξι Περέιρα (Πόρτο), Σεμπαστιάν Κοάτες (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Μάρτιν Κάσερες (Λάτσιο)

Μέσοι:
Κάρλος Σάντσες (Μοντερέι), Ροντρίγκο Μπετανκούρ (Γιουβέντους), Κρίστιαν Ροντρίγκες (Πενιαρόλ), Ναϊτάν Νάντες (Μπόκα Τζούνιορς), Λούκας Τορέιρα (Σαμπντόρια), Ματίας Βεσίνο (Ίντερ), Ντιέγκο Λαξάλ (Τζένοα)

Επιθετικοί:
Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα), Γκιοργκιάν Ντε Αρασκέτα (Κρουζέιρο), Κριστιάν Στουάνι (Χιρόνα), Μάξι Γκόμες (Θέλτα), Τζόναθαν Ουρεταβισκάγια (Μοντερέι), Έντισον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Στην άκρη του πάγκου

inner

Πρόκειται για τον πλέον έμπειρο προπονητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Αλεπού» των πάγκων ο Όσκαρ Ταμπάρες, που έχει συνδέσει το όνομά του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, την οποία ξέρει καλύτερα από την… παλάμη του. Το 2006 ανέλαβε τις τύχες της για δεύτερη φορά στην καριέρα του με σύνθημα το περιβόητο «proceso», δηλαδή την ενιαία διαδικασία δουλειάς σε όλες τις Εθνικές ομάδες. Έκτοτε ο 71χρονος ανέβασε επίπεδο τη «σελέστε», την οποία καθοδήγησε σε 3 διαδοχικές παρουσίες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (2010, 2014, 2018) κι ενώ στην πρώτη του θητεία εκεί (1988-90) την πήγε μέχρι τους «16» του Μουντιάλ της Ιταλίας (1990).

Πότε παίζει

- 15 Ιουνίου: Αίγυπτος-Ουρουγουάη (15:00)
- 20 Ιουνίου: Ουρουγουάη-Σαουδική Αραβία (18:00)
- 25 Ιουνίου: Ουρουγουάη-Ρωσία (17:00)

Πού στοχεύει:

Καταρχάς «στοχεύει» την 1η θέση του ομίλου της. Από ‘κει και πέρα, πολλά θα εξαρτηθούν από τα «σταυρώματα» που θα έχει στα νοκ-άουτ, αλλά και το κατά πόσο θα αντέξουν τα ταλαιπωρημένα κορμιά των 4-5 πιο σημαντικών στελεχών της. Στα ατού της η ομοιογένεια, η «σκληράδα» και η συνέπεια που βγάζει συνήθως στα μεγάλα ραντεβού. Μια πορεία μέχρι τα προημιτελικά είναι ίσως το «ταβάνι» της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x