Euro 2024

Πορτογαλία: Με τη συνταγή της επιτυχίας του EURO 2016

Να αποδείξει πως η επιτυχία της στο EURO 2016 δεν ήταν τυχαία θέλει η Πορτογαλία.

Η τεράστια πρόκληση των Πρωταθλητών Ευρώπης!

Εουσέμπιο, Πάουλο Φούτρε, Λουίς Φίγκο, Ρουί Κόστα και τόσοι άλλοι… Όλοι αυτοί οι Πορτογάλοι παιχταράδες που κατά καιρούς φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο, δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση ενός «μεγάλου» τροπαίου, αφού πάντα κάτι έλειπε. Ε λοιπόν αυτό το κάτι παραπάνω το μοίρασε απλόχερα στους Ίβηρες ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος, που «έχτισε» μια καλοστημένη ομάδα, η οποία αποτίναξε όλα τα συμπλέγματα και τα κόμπλεξ που τη συνόδευαν για χρόνια, και την οδήγησε μέχρι την κορυφή στο EURO 2016.

Ως εκ τούτου, οι Πορτογάλοι θα παραταχθούν ως Πρωταθλητές Ευρώπης στο Μουντιάλ κι ενώ πέρσι στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών τερμάτισαν 3οι. Με την ίδια λογική θα πορευτούν και τώρα, μόνο που έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα: οι στόπερ της έχουν δύο ακόμα χρόνια στην πλάτη τους και δεν είναι το ίδιο σταθεροί όπως το 2016, ενώ οι ποδοσφαιριστές της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας πέρασαν μια δύσκολη σεζόν στο σύλλογό τους και ίσως είναι επηρεασμένοι αρνητικά. Αυτή πάντως θα είναι η 5η διαδοχική -δείγμα σταθερότητας- και η 7η συνολικά παρουσία της σε Μουντιάλ (1966, 1986, 2002, 2006, 2010, 2014), με καλύτερη επίδοση την 3η θέση στην παρθενική συμμετοχή της.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Μπήκε στη διαδικασία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, ωστόσο δεν ξεκίνησε καθόλου καλά αφού ηττήθηκε 2-0 στην Ελβετία στην πρεμιέρα. Παρ’ όλα αυτά, στη συνέχεια πάτησε γκάζι, πέτυχε 9 διαδοχικές νίκες (επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία της) και κατέκτησε την πρωτιά του 2ου γκρουπ καθώς ευνοήθηκε στην ισοβαθμία με τους Ελβετούς, τους οποίους κέρδισε 2-0 στο καθοριστικό ματς της τελευταίας αγωνιστικής.

Το «αστέρι»

inner

Είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς, οφείλεις να παραδεχθείς την κλάση του και τον ιδρώτα που έχει χύσει για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Προφανώς λοιπόν και στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχουν διαφωνίες από κανέναν: ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι Πορτογάλοι και σίγουρα είναι μία από τις ατραξιόν της διοργάνωσης. Πρώτος σε συμμετοχές και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας του, κάτοχος 5 «Χρυσών Μπαλών» και με ένα παλμαρέ γεμάτο τίτλους. Στην καριέρα του έχει πετύχει περισσότερα από 650 γκολ με τους συλλόγους και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με το οποίο θέλει μία ακόμα τεράστια επιτυχία, αφού δύσκολα θα προλάβει το Μουντιάλ του 2022. Με τα χρόνια έχει «μετατοπιστεί» προς το κέντρο της επίθεσης και από τις δικές του ορέξεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της ομάδας του Σάντος.

Αξίζει να τον δεις

inner

Το οξύμωρο στην περίπτωσή του είναι πως το ταλέντο του δεν εκτιμήθηκε στους συμπατριώτες του, αλλά από τους Ιταλούς. Κι αυτό διότι μετακόμισε στην άσημη Νοβάρα το 2012 και έκτοτε έκανε άλματα προόδου φτάνοντας μέχρι την Ουντινέζε (2013-16) και τη Σαμπντόρια (2016-17). Το καλοκαίρι του 2017 ο χαφ Μπρούνο Φερνάντες μετακόμισε στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, με την οποία εντυπωσίασε φέτος έχοντας 16 γκολ σε 56 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Ο 23χρονος διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, απειλεί συχνά με τα μακρινά σουτ του και σίγουρα θα παλέψει για μια θέση στην ενδεκάδα, αν και ξεκινάει ως «ρεζέρβα».

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

inner

Τερματοφύλακες:
Ρουί Πατρίσιο (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Άντονι Λόπες (Λυών), Μπέτο (Γκέζτεπε)

Αμυντικοί:
Μπρούνο Άλβες (Ρέιντζερς), Πέπε (Μπεσίκτας), Γκερέιρο (Ντόρτμουντ), Ζοσέ Φόντε (Νταλιάν), Ρικάρντο Περέιρα (Λέστερ), Μάριο Ρουί (Νάπολι), Σεντρίκ (Σαουθάμπτον), Ρούμπεν Ντίας (Μπενφίκα)

Μέσοι:
Ζοάο Μουτίνιο (Μονακό), Μανουέλ Φερνάντες (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ζοάο Μάριο (Γουέστ Χαμ), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Αντριέν Σίλβα (Λέστερ), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Μπρούνο Φερνάντες (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας)

Επιθετικοί:
Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), Αντρέ Σίλβα (Μίλαν), Γκονσάλο Γκέντες (Βαλένθια), Ρικάρντο Κουαρέσμα (Μπεσίκτας), Ζέλσον Μαρτίνς (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας)

Στην άκρη του πάγκου

inner

Φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια στους πάγκους, με την καριέρα του να ξεκινάει στην Εστορίλ το 1988. Ο Φερνάντο Σάντος θεωρείται μετρ της τακτικής και στο να «χτίζει» ομάδες με Ο κεφαλαίο. Έχει περάσει από την τεχνική ηγεσία και των τριών «μεγάλων» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου (Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), ενώ στα μέρη μας τον είδαμε στο τιμόνι της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής μας, την οποία καθοδήγησε σε δύο επιτυχημένες πορείες μέχρι τους «8» του EURO 2012 και τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Το Σεπτέμβριο του 2014 ο «μηχανικός», όπως είναι το παρατσούκλι του, ανέλαβε την εθνική ομάδα της χώρας του και την έφερε στην κορυφή της Ευρώπης το 2016.

Πότε παίζει:

- 15 Ιουνίου: Πορτογαλία-Ισπανία (21:00)
- 20 Ιουνίου: Πορτογαλία-Μαρόκο (15:00)
- 25 Ιουνίου: Ιράν-Πορτογαλία (21:00)

Πού στοχεύει:

Ο Φερνάντο Σάντος αρνείται να χρίσει φαβορί το σύνολό του για την κατάκτηση του Μουντιάλ, παρότι πριν από δύο χρόνια κατέκτησε το EURO. Το πρώτιστο μέλημα των Πορτογάλων θα είναι να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις στον όμιλο και να περάσουν στα νοκ άουτ, εκεί όπου θα βρουν τον… τρόπο για να τα καταφέρουν. Άλλωστε, όποιος τολμήσει να τους υποτιμήσει θα το πληρώσει πολύ ακριβά, καθώς είναι «μανούλα» σε ματς που έχουν χαρακτήρα τελικού. Μια πορεία μέχρι τα ημιτελικά θεωρείται «προσεγγίσιμος» στόχος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x