Euro 2024

Ιράν: Ψάχνοντας την υπέρβαση

Με 3 "Έλληνες" στη σύνθεσή του το Ιράν, που θέλει να πανηγυρίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Μια υπερβατική πορεία είναι το στοίχημα για το Ιράν.

Το βήμα παραπάνω σε σχέση με τις 4 προηγούμενες παρουσίες σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου θέλουν να κάνουν οι Ιρανοί, που πέτυχαν ήδη μια αξιοπρόσεκτη επίδοση, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα βρεθούν σε 2 διαδοχικά Μουντιάλ. Ποιο είναι λοιπόν αυτό το βήμα παραπάνω; Μα φυσικά η πρόκριση στην επόμενη φάση, κάτι που δεν έχουν πανηγυρίσει ποτέ! Μάλιστα, στους 12 συνολικά αγώνες τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετρούν μόλις μία νίκη: 3 ισοπαλίες και 8 ήττες στα υπόλοιπα ματς.

Για την ιστορία, οι 4 προηγούμενες παρουσίες τους στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου καταγράφηκαν το 1978, το 1998, το 2006 και το 2014. Φυσικά, η ομάδα του Κεϊρός θα έχει πάνω της τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων, καθώς αγωνίζονται σε αυτή οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού (Χατζισαφί, Ανσαριφάρντ) και της ΑΕΚ (Μασούντ).

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Με επιβλητικό τρόπο και δίχως να χάσει παιχνίδι στους δύο προκριματικούς γύρους (12-6-0 το ρεκόρ του!) τσέκαρε το διαβατήριο για τη Ρωσία. Στο δεύτερο γύρο πήρε την πρωτιά στον 4ο όμιλο με 6 νίκες, 2 ισοπαλίες (και 26-3 γκολ), ενώ ακολούθησε η… προέλασή του στην επόμενη και καθοριστική φάση: τερμάτισε πρώτο στο πρώτο γκρουπ με 6 νίκες, 4 ισοπαλίες (και 10-2 γκολ) αφήνοντας πίσω του τη Νότιο Κορέα, τη Συρία, το Ουζμπεκιστάν, την Κίνα και το Κατάρ.

Το «αστέρι»

inner

Ποδοσφαιριστής που κατακτά το «χρυσό παπούτσι» στην Ερεντιβίζιε της Ολλανδίας με 21 γκολ σε 33 αγώνες και οδηγεί την ομάδα του (Άλκμααρ) στην 3η θέση, χρήζει σίγουρα της προσοχής μας. Το όνομα αυτού, Αλιζερά Τζαχανμπάχς. Ο 24χρονος -που έχει την ευχέρεια να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της επίθεσης- έγινε ο πρώτος Ασιάτης ποδοσφαιριστής που χρίζεται πρώτος σκόρερ σε κάποια «μεγάλη» ευρωπαϊκή λίγκα και σίγουρα θα απασχολήσει αρκετές ομάδες το καλοκαίρι που έρχεται.

Αξίζει να τον δεις

inner

Από «μικρός Ιμπραΐμοβιτς» μέχρι «Μέσι του Ιράν»! Αυτά είναι κάποια από τα παρατσούκλια του επιθετικού Σαρντάρ Αζμούν, ο οποίος έχει σημειώσει 23 γκολ σε 33 διεθνείς συμμετοχές. Εδώ και μια τετραετία αγωνίζεται στη Ρωσία, ενώ φέτος επέστρεψε στη Ρούμπιν Καζάν, όπου τέθηκε πάλι υπό τις οδηγίες του προπονητή Μπερντίγιεβ, του οποίου είναι «πουλέν». Πλέον βρίσκεται στα 23 του χρόνια και έχει την ευκαιρία στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση να επιβεβαιώσει τα διθυραμβικά σχόλια που τον συνοδεύουν. Αξιοπρόσεκτο πως ο πατέρας του ήταν βολεϊμπολίστας.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

Τερματοφύλακες:
Αλιζερά Μπεϊρανβάντ (Περσέπολις), Μοχάμαντ Μαζαχερί (Ζομπ Αχάν), Αμίρ Αμπετζαντέχ (Μαρίτιμο)

Αμυντικοί:
Εχσάν Χατζισαφί (Ολυμπιακός), Ρουζμπέχ Τσεσμί (Εστεγκλάλ), Μίλαντ Μοχαμαντί (Αχμάτ Γκρόζνι), Μορτέζα Πουραλιγκανζί (Αλ-Σαντ), Μοχάμαντ Κανζαντέχ (Παντιντέι), Πεζμάν Μονταζερί (Εστεγκλάλ), Μαζίντ Χοσεϊνί (Εστεγκλάλ), Ραμίν Ρεζαεϊάν (Οστάνδη)

Μέσοι:
Μεχντί Τοραμπί (Σάιπα), Σαεΐντ Εζατολαχί (Άμκαρ Περμ), Μασούντ (ΑΕΚ), Ομίντ Εμπραχίμι (Εστεγκλάλ), Βαχίντ Αμίρι (Περσέπολις), Ασκάν Ντεζάγκα (Νότιγχαμ Φόρεστ)

Επιθετικοί:
Καρίμ Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός), Σαμάν Γκόντος (Έστερσουντ), Ρεζά Γκουσανεϊζάντ (Χέρενφερν), Μεχντί Ταρεμί (Αλ-Γκαράφα), Αλιζερά Τζαχανμπάχς (Άλκμααρ), Σαρντάρ Αζμούν (Ρούμπιν Καζάν)

Στην άκρη του πάγκου:

inner

Γνωστός και… μη εξαιρετέος ο Πορτογάλος Κάρλος Κεϊρός, που καθοδηγεί το Ιράν από το 2011 και μόνο επιτυχημένος μπορεί να θεωρηθεί. Άλλωστε, είναι εκείνος με τα περισσότερα παιχνίδια (84 τον αριθμό) στον πάγκο των «λιονταριών της Περσίας» κι ενώ απέχει παρασάγγας από το δεύτερο στη λίστα. Έχει εργαστεί -μεταξύ άλλων- στη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, την εθνική Πορτογαλίας, ενώ υπήρξε και βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εδώ να σημειωθεί πως ο 65χρονος έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Ιράν με το πέρας των υποχρεώσεών του στο Μουντιάλ, αφού δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος από την πρόταση ανανέωσης που του κατέθεσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

Πότε παίζει:
- 15 Ιουνίου: Μαρόκο-Ιράν (18:00)
- 20 Ιουνίου: Ιράν-Ισπανία (21:00)
- 25 Ιουνίου: Ιράν-Πορτογαλία (21:00)

Πού στοχεύει

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία του να περάσει από τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και μας μοιάζει μάλλον δύσκολο να το πράξει τώρα, που μετέχει σε όμιλο με δύο υπερδυνάμεις, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα το παλέψει βεβαίως και μπορεί να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης, ειδικά σε περίπτωση που ξεκινήσει με νίκη στην πρεμιέρα με το Μαρόκο, η οποία θα του δώσει και την απαραίτητη ώθηση για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x