Europa League

Ο Ολυμπιακός έτοιμος για «μάχη» στην Πόλη

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει στο sport-fm.gr ότι η Μπεσίκτας ήταν και παραμένει φαβορί στο ζευγάρι με τον Ολυμπιακό και τον τρόπο που θα προσεγγίσουν οι «ερυθρόλευκοι» τη ρεβάνς στην Τουρκία.

Πρώτα απ' όλα οφείλει κάποιος να επισημάνει ότι καμιά ομάδα δεν αποκλείστηκε με ισοπαλία στο πρώτο ματς κι αυτό σημαίνει πως όλα θα κριθούν στη ρεβάνς.

Όταν λοιπόν σ' ένα ζευγάρι το φαβορί (που ήταν και παραμένει η Μπεσίκτας) δεν καταφέρνει να “καθαρίσει τη μπουγάδα”, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Και τούτο λοιπόν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να διεκδικήσει τις πιθανότητες πρόκρισης που έχει κι αυτές δεν είναι λίγες. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερες αν δεν υπήρχε η μεγάλη γκάφα του Λεάλι, αλλά γι' αυτό το “φαινόμενο” θ' αναφερθούμε στη συνέχεια.

Οι “ερυθρόλευκοι” λοιπόν θα παραταχθούν στη Vodafone Arena της Κωνσταντινούπολης μ' έναν πολύ ξεκάθαρο στόχο. Να παίξουν με υπομονή και προσήλωση στο πλάνο του προπονητή για να μπουν οι βάσεις μιας μεγάλης πρόκρισης. Όλοι αναγνωρίζουν πως τη φετινή σεζόν η Μπεσίκτας είναι καλύτερη από τον Ολυμπιακό, αλλά απ' την άλλη πλευρά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι “ερυθρόλευκοι” είναι μέσα στο...κόλπο. Και ο Ολυμπιακός είναι “όρθιος” γιατί πολύ απλά βρήκε και λύσεις σε “ξεχασμένα” πρόσωπα αλλά παράλληλα βρήκε και “απαντήσεις” σε προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν.

Για να μπορέσει μια ομάδα ν' αντιμετωπίσει μ' επιτυχία τις προκλήσεις ενός σημαντικού ευρωπαϊκού αγώνα, θα πρέπει να γνωρίζει (πρώτα απ' όλα) τις δικές της αδυναμίες. Χρειάζεται λοιπόν να σταθεί κάποιος στον τρόπο προσέγγισης του ματς από τον Βασίλη Βούζα και θα βρει πολλά θετικά στοιχεία. Θα βρει επίσης και διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τον Μπέντο κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για τον Έλληνα προπονητή.

Ο Βούζας λοιπόν απέφυγε το πρεσάρισμα ψηλά και περίμενε την Μπεσίκτας στη μεσαία γραμμή. Το έκανε γιατί καταλάβαινε πως το ανέβασμα ψηλά θα ήταν “βούτυρο στο ψωμί” μιας ομάδας που έχει πολύ γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Το έκανε επίσης σε μια προσπάθεια ν' αντέξει και η δική του ομάδα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά τα όσα είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα με τον Πορτογάλο.

Πήρε το ρίσκο να παίξει με τον Καμπιάσο δίπλα στον Ρομαό, όταν ο Αργεντινός είχε να παίξει ενάμιση μήνα. Ήξερε φυσικά ο Βούζας πως ο Αργεντινός δεν θα τον απογοήτευε κι αυτό έγινε.
Ότι λόγια και να χρησιμοποιήσει κάποιος για τον 36χρονο μέσο μάλλον αδυνατούν ν' αποδώσουν την πραγματικότητα για την “κατάθεση” ψυχής αλλά και ποδοσφαιρικής διάθεσης που έκανε ο Αργεντινός στο “Καραϊσκάκη”.

Ο Βούζας προτίμησε να χάσει σε πίεση ψηλά για να κερδίσει άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη συνοχή της ομάδας του και τις μικρές αποστάσεις στις γραμμές. Με τη συμπλήρωση είκοσι λεπτών αγώνα η κατοχή ήταν 65-35, αλλά τούτο δεν έβαζε σε σκέψεις τον προπονητή του Ολυμπιακού. Ήταν μάλλον αναμενόμενο αλλά απ' τη στιγμή που ο Λεάλι παρακολουθούσε το ματς όλα πήγαιναν με βάση το σχέδιο. Την ίδια ώρα Σισοκό και Φιγκέιρας στα δύο άκρα είχαν περισσότερο το μυαλό τους στα ανασταλτικά τους καθήκοντα και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός βρήκε τη φάση για το γκολ του Καμπιάσο. Ένα ιδανικό ημίχρονο, μάλλον όπως θα το είχε φανταστεί ο Βούζας πριν από την έναρξη του αγώνα.

Όλα φυσικά άλλαξαν τη στιγμή που ο Λεάλι έκανε το μεγάλο λάθος κι έδωσε την ευκαιρία στην Μπεσίκτας να ισοφαρίσει. Ήταν ένα κομβικό σημείο του ματς που “γονάτισε” για ένα εικοσάλεπτο την ελληνική ομάδα. Οι “ερυθρόλευκοι” μάλιστα θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι που σ' εκείνο το διάστημα η Μπεσίκτας δεν μπόρεσε να πετύχει και δεύτερο γκολ. Είχε δύο πολύ μεγάλες φάσεις για να τα καταφέρει, αλλά Ρέτσος και Ντα Κόστα ενήργησαν σωστά.

Η εικόνα του Λεάλι είναι αποτέλεσμα της “δουλειάς” που γίνονταν στου Ρέντη με τους τερματοφύλακες επί Πάουλο Μπέντο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι φυσικά δύσκολο να βελτιωθεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ιταλός γκολκίπερ θέλει στήριξη αλλά θέλει και αυτοκριτική. Το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να δουλέψουν οι γκολκίπερ του Ολυμπιακού με τον Αλέκο Ράντο, η απομάκρυνση του οποίου το περασμένο καλοκαίρι αποδείχθηκε τεράστιο λάθος.

Θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι ο Πάουλο Μπέντο είχε ερωτηθεί σε συνέντευξη Τύπου στο “Καραϊσκάκη” (μετά από κακή εμφάνιση του Λεάλι) για το αν είναι ικανοποιημένος με την απόδοση των τερματοφυλάκων του και είχε απαντήσει. “Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται και πρέπει να ξέρετε ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και ο Λευτέρης (σ.σ. εννοούσε τον Χουτεσιώτη). Είμαστε ικανοποιημένοι”. Ας θυμηθούν βέβαια όλοι πως ήταν ο Καπίνο και ο Λεάλι μέχρι να τους αναλάβει ο συνεργάτης του Μπέντο τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x