Euro 2016

Όταν οι Γάλλοι ανταμώνουν με Πορτογάλους

Ο μεγάλος τελικός της Κυριακής (10/7) θα είναι η τέταρτη επίσημη αναμέτρηση Γάλλων και Πορτογάλων και το sport-fm.gr θυμάται τις συναντήσεις Τρικολόρ και Ιβήρων στο πλαίσιο μεγάλων διοργανώσεων.

Σε σύνολο 24 αναμετρήσεων, οι Γάλλοι έχουν τη μερίδα του λέοντος - από άποψη νικών – κόντρα στους Πορτογάλους, καθώς μετρούν 18 νίκες έναντι 5 των – προσεχώς – αντιπάλων τους, ενώ ένα ακόμα ματς έληξε ισόπαλο. Η πλάστιγγα … γέρνει ολοκληρωτικά προς το μέρος της Γαλλίας και στις επίσημες συναντήσεις σε μεγάλα τουρνουά, αφού δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε προκριματικές φάσεις.

Η αρχή έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984, το οποίο διεξήχθη – όπως και φέτος – στη Γαλλία. Σε έναν φοβερό από άποψη θεάματος ημιτελικό, στις 23/6/1984, οι Γάλλοι των Πλατινί, Ζιρές, Τιγκανά, Λουίζ Φερναντέζ πήραν την πρόκριση με 3-2 στην παράταση (1-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα), καταφέρνοντας αργότερα να κατακτήσουν και τον πρώτο τους τίτλο, κόντρα στην Ισπανία.



Οι δυο χώρες ανανέωσαν το μεταξύ τους ραντεβού 14 χρόνια μετά, ξανά για το Eurο και για τη φάση των ημιτελικών, στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου αυτή τη φορά. Αν και οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν με το Νούνο Γκόμες, οι Γάλλοι απάντησαν με τον Τιερί Ανρί και με το ισόπαλο 1-1 οδηγήθηκαν και πάλι στην παράταση. Στο 117’ του έξτρα χρόνου όμως ο Ζινεντίν Ζιντάν ανέλαβε δράση και με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έστειλε τους – τότε – πρωταθλητές κόσμου στον τελικό, όπου και έφτασαν σε μια ακόμα κατάκτηση, απέναντι στους Ιταλούς.



Τελευταία χρονικά αναμέτρηση των δυο φετινών φιναλίστ ήταν το 2006, για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας ( φυσικά σε ημιτελικό, για να μην «χαλάει» η παράδοση…). Τη λύση για τους «Τρικολόρ» έδωσε εκ νέου ο Ζιντάν, όταν νίκησε από την άσπρη βούλα τον Ρικάρντο στο 33ο λεπτό του παιχνιδιού, στέλνοντας έτσι την ομάδα του σε έναν ακόμα τελικό Μουντιάλ.



Θα συνεχιστεί η πελατειακή σχέση που έχουν δημιουργήσει οι Γάλλοι ή θα τη «σπάσουν» οι Πορτογάλοι ; Υπομονή μέχρι το βράδυ της 10ης Ιουλίου.

Eπιμέλεια: Xρήστος Γραβιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x