Ελλάδα

Σαλπιγγίδης στον ΣΠΟΡ FM για το Nations League: «Η Εθνική μας είναι το φαβορί στην κατηγορία της»

Για το νέο ξεκίνημα της Εθνικής Ελλάδος και τις προκλήσεις που έρχονται στο UEFA Nations League, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 o Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Την αισιοδοξία του για το νέο ξεκίνημα της Εθνικής Ελλάδος εξέφρασε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Σωτήρη Ταμπάκο.

Ο πρώην διεθνής επιθετικός ανέλυσε τον δρόμο που θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η «γαλανόλευκη» στο UEFA Nations League, μίλησε για τις στιγμές που έζησε ο ίδιος φορώντας το εθνόσημο και τόνισε ότι είναι λογικό μια ομάδα να έχει σκαμπανεβάσματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στην εκπομπή «Επίθεση από τα μπακ»:

Για το νέο ξεκίνημα της Εθνικής Ελλάδος: «Συνήθως συμβαίνουν κάποιες αλλαγές. Φεύγουν κάποιοι παίκτες. Έρχονται κάποιοι άλλοι. Όμως θεωρώ ότι η Εθνική έχει κρατήσει τον κορμό της και την ταυτότητά της και τα δείγματα στην προηγούμενη προκριματική φάση ήταν θετικά. Το μόνο αρνητικό ήταν ο παράγοντας τύχη. Είχε δύσκολο όμιλο με το Βέλγιο και τη Βοσνία. Στα play-off με την Κροατία, δύο ομάδες που πήραν την δεύτερη και τρίτη θέση στο Μουντιάλ. Ήμασταν αρκετά άτυχοι. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και τις προκλήσεις που έχουμε. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Για την παραμονή του Σκίμπε στην Εθνική: «Είναι πολύ σημαντικό το θέμα του προπονητή. Μπορεί με τον ερχομό ενός νέου προπονητή, να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και φιλοσοφίας. Όταν βαδίζεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο τρόπο με έναν συγκεκριμένο προπονητή για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι θετικό».

Για την αλλαγή του Κλαούντιο Ρανιέρι και το κακό διάστημα που πέρασε η Εθνική: «Ήταν πολλοί παράγοντες, δεν ήταν μόνο ο παράγοντας προπονητής. Δεν μιλάμε για την αξία του προπονητή σε καμία περίπτωση. Ίσα – ίσα που στη συνέχεια πήρε και πρωτάθλημα με τη Λέστερ, αυτό δείχνει ότι είναι ένας καλός προπονητής. Έγιναν πολλά πράγματα διαφορετικά τότε από όσα έπρεπε να γίνουν. Άλλωστε αξιόλογοι προπονητές δεν πετυχαίνουν πάντα σε όποια ομάδα και να πάνε. Παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη, παίζουν ρόλο και οι ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά αποτελούν πια παρελθόν. Το ποδόσφαιρο συνεχίζεται».

Για το στιλ παιχνιδιού της Εθνικής με τον Σκίμπε: «Η Εθνική ομάδα ανέκαθεν είχε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Ήταν συμπαγής αμυντικά, δεν ήταν πάντα κυρίαρχη στο παιχνίδι της, αλλά είχε τη δυνατότητα να κερδίζει και να παίρνει αυτό που ζητούσε, δηλαδή να πετύχει ένα γκολ και να κρατήσει πίσω το μηδέν. Προσπαθεί να το πετύχει ξανά αυτό, αλλά θέλει χρόνο γιατί υπάρχουν νέα παιδιά. Είναι λιγότεροι οι παίκτες με μεγάλη εμπειρία. Είναι μια ομάδα που έχει βρει την ταυτότητά της, αλλά προσπαθεί να προσαρμόσει ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είναι πολύ δύσκολο μια χώρα σαν την Ελλάδα να φτάσει σε επίπεδα Γερμανίας, Ισπανίας, Βραζιλίας. Θα πρέπει να βαδίσει στον δρόμο που βαδίζει ήδη. Είναι πολύ καλύτερη ομάδα, πάντως, από πολλές ομάδες. Είναι μια ομάδα με ενθουσιασμό και ταλέντο. Θα συνεχίσει να βελτιώνεται».

Για ότι βγάζει καλούς παίκτες στην μεσοεπιθετική γραμμή τα τελευταία χρόνια: «Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πλουραλισμό στο θέμα των επιλογών. Λύνει τα χέρια του προπονητή. Η Εθνική έχει εμπειρία, ποιότητα και ενθουσιασμό. Θα πρέπει να βαδίσει σε αυτό το δρόμο. Δεν είναι εύκολο, όμως, να αντιμετωπίσεις τις ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας. Θέλει να έχεις και την τύχη με το μέρος σου. Και με το Βέλγιο κάναμε καλά παιχνίδια. Κάπως έτσι θεωρώ ότι θα είναι και στα προσεχή παιχνίδια».

Για το πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις αποτελέσματα: «Αυτό είναι νόμος. Είναι σημαντικό να παίζεις ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά αν δεν έρχονται τα αποτελέσματα χάνεται και η ουσία, χάνεται και η αυτοπεποίθηση».

Για το Nations League: «Η Ελλάδα είναι το φαβορί στον όμιλο, αλλά αυτό δεν προεξοφλεί την επιτυχία. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει. Πάντως θεωρώ ότι η Εθνική ομάδα θα τα καταφέρει να είναι πρώτη και να πάει στα νοκ-άουτ παιχνίδια. Αυτό το μικρό τουρνουά έχει να κάνει με ομάδες που είναι στα μέτρα μας. Αμυντικά έχουμε την ποιότητα. Θα πρέπει να είναι δημιουργική, να πετύχει γκολ, να πάρει νίκες. Αυτό είναι που περιμένουμε όλοι. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα παιδιά και να αρχίσουμε και πάλι να γευόμαστε χαρές».

Για τα καθοριστικά γκολ που έχει πετύχει με την Εθνική: «Αυτό που μπορώ να πω για τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι ζήσαμε κάποιες πολύ μεγάλες στιγμές. Είχα τη χαρά να ζήσω σε μια εποχή που η Εθνική είχε γερές βάσεις κα ζήσαμε πολλές επιτυχίες. Δεν θεωρώ δύσκολο να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο. Είναι λογικό μια χώρα να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά κατάφερε να διατηρηθεί αρκετά χρόνια ψηλά. Το να πετύχεις και ατομικά πράγματα χρειάζεται και η τύχη. Είχα την τύχη να πετύχω κάποια από τα σημαντικά γκολ που ανέφερες».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα: «Είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Να πω για τον ΠΑΟΚ, ότι έχει βάθος στο ρόστερ, έδειξε πολύ καλό πρόσωπο στα προκριματικά. Είχε την ατυχία να αντιμετωπίζει μια καλή ομάδα, την Μπενφίκα και δεν μπήκε στους ομίλους του Champions League. Οι δύο πρώτες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλές, αλλά υπάρχει και ο παράγοντας κούραση. Πάντως αφήνει αισιόδοξο ακόμα και τον πιο απαισιόδοξο Παοκτσή. Για τον Παναθηναϊκό θα πω ότι είναι μια καινούργια ομάδα, με νέα παιδιά που έχουν όρεξη, αλλά την επιτυχία την καθορίζει ο χρόνος και όχι οι στιγμές. Είναι κι εκεί νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Το πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι ένα σπριντ.».

Για το πώς βλέπει το μέλλον του: «Στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να γίνω προπονητής. Βέβαια η ζωή, μας έχει δείξει ότι πράγματα που σχεδιάζουμε αλλάζουν. Πάντως δεν μπορώ να με φανταστώ έξω από το χώρο του ποδοσφαίρου».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x