Stoiximan Super League

Φερέιρα: «Εμείς την μπάλα μας»

Στην αγωνιστική ταυτότητα του Παναθηναϊκού που δεν πρέπει να αλλάξει ενόψει ντέρμπι, στάθηκε με δηλώσεις του ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο προπονητής των «πράσινων», θεωρεί πως το «τριφύλλι» πρέπει να παίξει την μπάλα του και πως το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι αυτό που «βγάζει» τον πρωταθλητή.

Στην αγωνιστική ταυτότητα του Παναθηναϊκού που δεν πρέπει να αλλάξει ενόψει ντέρμπι, στάθηκε με δηλώσεις του ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο προπονητής των «πράσινων», θεωρεί πως το «τριφύλλι» πρέπει να παίξει την μπάλα του και πως το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι αυτό που «βγάζει» τον πρωταθλητή.

Ο 64χρονος τεχνικός είπε ακόμη για το τί πρέπει να προσέξει η ομάδα του στο Σαββατιάτικο ντέρμπι, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και αισθάνεται εν μέρει δικαιωμένος που όσα έλεγε πριν απο καιρό τελικά βγήκαν αληθινά...

Διαβάστε όσα δήλωσε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στην τηλεόραση της Nova.

-Κ. Φερέιρα γνωρίζετε τι είναι derby, και πέρσι ζήσατε την εμπειρία ενός. Τι περιμένετε φέτος από την ομάδα σας απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα και μια δύσκολη έδρα;

Θα έλεγα ότι δεν είναι ένας σημαντικός αγώνας για το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο, αλλά ένας σημαντικός αγώνας διεθνώς. Σ' ένα clasico, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, τόσο από πλευράς δημοσιογράφων όσο και από πλευράς φιλάθλων. Για όσους συμμετέχουν όμως, για τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, είναι ένας σημαντικός αγώνας όπως και οι άλλοι.

Δύο πράγματα διαχωρίζουν αυτά τα παιχνίδια από τα υπόλοιπα είναι ότι σ' αυτά διακυβεύεται η ισχύς και η κυριαρχία των ομάδων και ότι όλοι πηγαίνουν σ' αυτά με περισσότερο πάθος από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο. Και με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι ο μοναδικός αγώνας της περιόδου, γιατί σύμφωνα με την εμπειρία μου, τα πρωταθλήματα δεν κρίνονται από έναν ή δύο αγώνες ανάμεσα στις πιο «σημαντικές» ομάδες. Κι από ό, τι ξέρω η διοργανώτρια δεν δίνει περισσότερους βαθμούς γι' αυτά τα παιχνίδια από ό, τι για τα υπόλοιπα…

Οι τρεις βαθμοί πάντοτε είναι πολύ σημαντικοί για τον Παναθηναϊκό είναι σημαντικό οποιεσδήποτε συζητήσεις γίνονται πριν τον αγώνα, να γίνονται επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων. Θα παίξουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο, με φιλάθλους παθιασμένους, σε μια έντονη ατμόσφαιρα, εναντίον του πρωταθλητή που είναι μια μεγάλη ομάδα, η οποία διευθύνεται από έναν επίσης μεγάλο προπονητή, ο οποίος έχει κατακτήσει ήδη δύο πρωταθλήματα. Όλα τα παραπάνω αντικειμενικά δεδομένα μπορούν να χρίσουν τον αντίπαλό μας φαβορί για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Συνεπώς, Από την δική μας πλευρά, θα πάμε στο γήπεδο για να καταθέσουμε τη δική μας ταυτότητα. Δεν θα αλλάξουμε το παραμικρό σε όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, σεβόμενοι τον αντίπαλο αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνοντας τον με το παιχνίδι μας να μας σεβαστεί κι αυτός.

Είναι ευνοϊκή η συγκυρία για τον Παναθηναϊκό που είναι πρώτος και σε φόρμα;

Στα ντέρμπι, το momentum δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Σ' αυτά τα παιχνίδια, το είπα και θα το επαναλάβω, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξή τους. Εμείς θα διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, αυτοί την δική τους, άρα το αν μέχρι την ώρα του αγώνα, είσαι καλύτερος ή χειρότερος δεν λέει κάτι.

Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Ολυμπιακό;

Πιστεύω ότι πριν κοιτάξουμε τον αντίπαλο, το πιο σημαντικό είναι να κοιτάξουμε τι μπορεί να κάνει η δική μας ομάδα. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο αγώνας θα μας υπαγορεύσει και θα μας υποδείξει σε ποια τακτικά στοιχεία θα πρέπει να ποντάρουμε και πως θα εξελίξουμε από εκεί και πέρα το παιχνίδι μας. Δεν πρόκειται να προετοιμάσω εξειδικευμένα την ομάδα, ούτε να την προσανατολίσω συγκεκριμένα σε κάποιον τρόπο επειδή παίζουμε εναντίον του Ολυμπιακού…

Ποια είναι η άποψή σας για τον κύριο Βαλβέρδε;

Έχω πολύ καλή γνώμη. Δεν γνωριζόμαστε προσωπικά, ξέρω όμως τη σταδιοδρομία του κι όσα έχει πετύχει. Τον σέβομαι επειδή είναι πολύ καλός στη δουλειά του και η καριέρα του δείχνει ότι όλα αυτά που έχει κάνει, δεν έγιναν τυχαία, αφού ενδεχομένως είναι θέμα πίστης και ικανότητας.

Αισθάνεστε δικαιωμένος που μέσα από τη δουλειά σας ακούσατε το όνομά σας στο γήπεδο;

Στιγμές σαν κι αυτές, είναι συγκινητικές και δεν ελέγχονται. Αν και δεν γνωρίζω ελληνικά παρ' όλα αυτά είμαι σε θέση να μαθαίνω τι έχει γραφτεί και τι έχει ειπωθεί για μένα. Πρέπει να πω ότι δεν με προβλημάτισαν όσα γράφονταν όταν τα πράγματα στην ομάδα δεν πήγαιναν και τόσο καλά. Με την ίδια γαλήνη που τα αντιμετώπισα τότε, με την ίδια αντιμετωπίζω και τώρα τα θετικά. Βεβαίως, είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ορισμένα πράγματα που έλεγα τότε, σήμερα αναγνωρίζονται. Με τα χρόνια που έχω στο ποδόσφαιρο, έχω μάθει να μην μετακινούμαι εύκολα από τη μία άκρη στην άλλη.

Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση ανάφορικά με τον επαγγελματισμό και τη δουλειά μου. Πάντα ακολουθώ αυτή τη γραμμή, με δουλειά, με οργάνωση και ξανά με δουλειά. Αν όμως είχα φύγει παλιότερα, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, κανένας τώρα δεν θα μπορούσε να πει ότι αυτά που έλεγα τότε, σήμερα επαληθεύονται.

Στο ποδόσφαιρο, τα πράγματα αλλάζουν από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Αν και οι άνθρωποι, οι οποίοι διοικούν αλλάζουν από το ένα παιχνίδι στο άλλο, τότε δεν θα έχουν ομάδα και δεν θα έχουν νίκες. Τώρα, το τι θα συμβεί στο μέλλον, θα το δούμε. Αν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρουμε, σίγουρα είναι η δουλειά που κάνουμε εδώ πέρα.

Και βεβαίως όλοι όσοι είμαστε μέσα στο σύλλογο, γνωρίζουμε τι δουλειά κάνουμε. Το θέμα είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται εκτός συλλόγου και με πράγματα τα οποία λένε, δημιουργούν ενδεχομένως μια αστάθεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους παίκτες, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία…

Πάντως, ουδείς κερδίζει μόνος του. Και κανείς δεν χάνει μόνος του. Άρα, πρέπει να σκεφτόμαστε για ποιο λόγο ένας προπονητής δεν τα κατάφερε. Όλοι μαζί χτίζουν ομάδες, φτιάχνουν συλλόγους και κερδίζουν τίτλους.

Επιμέλεια: Αλέξης Παπαχρήστος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x