Champions League

Ταξίδι στ’ αστέρια: Όλοι ήταν εκεί για το νέο βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Παρουσία των... ίδιων των ηρώων του βιβλίου του, των ποδοσφαιριστών που γεμίζουν τις σελίδες του, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, παρουσίασε το «Ταξίδι στ’ αστέρια».

Έχοντας βρεθεί σε κάθε γωνία της Ευρώπης ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, με οδηγό την εμπειρία των 500 και πλέον ματς που έχει καλύψει στη σπουδαιότερη διασυλλογική διοργάνωση, διηγείται πώς ξεκίνησε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1955-96, πώς μετατράπηκε σε Champions League και γιγαντώθηκε μέχρι τις μέρες μας.

Ομάδες θρύλοι, παίκτες που ξεχώρισαν, μεγάλες αλλά και άγνωστες στιγμές από όλες τις σεζόν, λεπτομερής παρουσία των ελληνικών και των κυπριακών ομάδων, περνούν σαν φιλμ μπροστά από τα μάτια μας και διανθίζονται από πολλές προσωπικές μαρτυρίες σε ένα μοναδικό «Ταξίδι στ’ αστέρια...».

Λίγες μέρες πριν την επίσημη παρουσίαση, που θα γίνει την Δευτέρα 19/12 στο Public Συντάγματος, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος μοιράστηκε το βιβλίο του με τους ίδιους τους ήρωες του.

Όλους εκείνους που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, την ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών – Τσάμπιονς Λιγκ, των πραγματικών θρύλων. Οι ιστορίες των οποίων παρουσιάζονται στην «Ιερή Βίβλο» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που επιμελήθηκε ο αληθινός μετρ του είδους.

inner

Ο Μίμης Δομάζος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Θωμάς Μαύρος, ο Κριστόφ Βαζέχα, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Μάικ Γαλάκος ο Νίκος Κωστένογλου, ο Τάκης Λεμονής, και αρκετοί ακόμα σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και προπονητές ήταν εκεί για να τιμήσουν όπως είπαν, τον άνθρωπο που έδωσε φωνή στα κατορθώματα τους.

Μαζί τους άνθρωποι από τη δημοσιογραφία και τον καλλιτεχνικό κόσμο όπως ο Ανδρέας Μπόμης, ο Αλέξης Σπυρόπουλος, ο Γιώργος Μητσικώστας και ο Πάνος Κιάμμος, όλοι για να ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, στην ιερή μυσταγωγία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και να γίνουν – όπως θα γίνουν και οι αναγνώστες- κοινωνοί αυτής της ξεχωριστής και σπουδαίας ποδοσφαιρικής «μεταλαβιάς».



Άλλωστε, οπως είπε και ο δημοσιογράφος του ΣΠΟΡ FM 94,6 Αλέξης Σπυρόπουλος μιλώντας για τον συγγραφέα, δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να διηγηθεί αυτή την ιστορία καλύτερα από τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο.

Το «Ταξίδι στ’ αστέρια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος»

Είπαν για το βιβλίο

Χρήστος Σωτηρακόπουλος: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ που είστε εδώ σήμερα από τα βάθη της καρδιάς μου. Ένα βιβλίο για να βγει θέλει πολύ κόπο,κατάθεση ψυχής και ατελείωτες ώρες. Σας ευχαριστώ και για έναν ακόμα λόγο. Σε αυτή τη διοργάνωση πέρασα πολλά βράδια ενθυμούμενος ωραίες στιγμές και ταξίδια από τριάντα και πλέον χρόνια με πάρα πολλούς από εσάς. Θέλω να σας ευχαριστήσω όχι μόνο για την παρουσία σας εδώ, αλλά γιατί χωρίς εσάς και χωρίς αυτό το δέσιμο ότι ακολούθησε δεν θα είχε συμβεί . Θέλω να ευχαριστήσω και όλους όσους είχαν από πολλές συμμετοχές και γκολ έως και εκείνους που έπαιξαν έστω ένα λεπτό σε αυτή τη διοργάνωση. Το βιβλίο είναι μια προσπάθεια και εξιστόρησης, γατί τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορείς να τα αλλοιώσεις, αλλά ταυτόχρονα και μιας βιωματικής εμπειρίας. Πρωταγωνιστούν μέσα στις σελίδες τεράστια ονόματα, αλλά και μερικοί άλλοι άνθρωποι που περάσαμε ωραίες στιγμές, κάποια άλλα άτομα που γνώρισα ταξιδεύοντας. Για να με τιμάτε ακόμα με την παρουσία σας και τη φιλία σας τίμησα κάποια πράγματα. Πάντα μεταξύ μας υπήρχε μια αμοιβαία εκτίμηση. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι αυτή η διοργάνωση κατάφερε να συναγωνιστεί σε δημοτικότητα το παγκόσμιο κύπελλο. Νιώθω πολύ τυχερός. Πρώτον γιατί είδα αυτά που είδα, δεύτερον γιατί γνώρισα όλους εσάς, τρίτον γιατί το ποδόσφαιρο είναι το καλύτερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή. Είναι μια αγάπη, είναι έρωτας. Αν κάτι παρέλειψα, θα προσπαθήσω να το συμπληρώσω στα 70 χρόνια»

Γιώργος Μητσικώστας: «Με ποια φωνή να μιλήσω; Να ξεκινήσω ως Χρήστος Σωτηρακόπουλος; Σε ζηλεύω γιατί εγώ δεν μπορώ να γράφω. Το βιβλίο είναι ένα ωραίο πλοίο για να μαθαίνουμε αν και βρισκόμαστε στην εποχή του διαδικτύου. Θα πάει πάρα πολύ καλά. Ο Χρήστος ήταν ένας από τους πρώτους που είχα μιμηθεί. Να είναι καλοτάξιδο!»

Αντώνης Αντωνιάδης: «Ευχαριστώ πολύ για την τιμή. Αυτό που λέει ο Χρήστος ισχύει. Είναι δύσκολο ελληνική ομάδα να φτάσει ξανά σε τελικό. Μακάρι να γίνει, αλλά με τον τρόπου που λειτουργεί εδώ το ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο. Από άποψη οργάνωσης και επαγγελματικής συνείδησης. Οι ποδοσφαιριστές αγαπούν τον Χρήστο γιατί ποτέ δεν χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις. Ξεπέρασε το Διακογιάννη στο ποδόσφαιρο με τις ημερομηνίες που θυμάται. Εμείς αγαπάμε τους αθλητικούς συντάκτες. Εσείς προβάλλετε τις ικανότητές μας. Αισθανόμαστε περήφανοι που είχαμε δημοσιογράφους σαν εσένα που γαλούχησε γενιές. Να διαβάσει ο κόσμος το βιβλίο και να πάρει μηνύματα από τα γραπτά του»

Τάκης Λεμονής: «Να συνεχίσεις να γράφεις τέτοια βιβλία. Έχω έναν εγγονό 3 ετών, θα το πάρω και θα του το πάω δώρο. Θέλω να ευχηθώ σε όλους να είναι καλά και ο καθένας από το κομμάτι που είναι στο χώρο του ποδοσφαίρου, να κάνει το καλύτερο που μπορεί γιατί έχουμε σοβαρό πρόβλημα».



Νίκος Κωστένογλου: «Ο Χρήστος διακρίνεται για όλα όσα ανέφεραν οι προλαλήσαντες. Ο χώρος της δημοσιογραφίας ήταν κακοχαρακτηρισμένος. Φταίγαμε και εμείς. Στο πέρασμα του χρόνου είδαμε ότι ο χώρος έχει πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Ο Χρήστος ξεχωρίζει. Αξιοπρεπέστατος με ήθος και σε συνδυασμό με τις γνώσεις του. Είναι ένας άνθρωπος που αφήνει παρακαταθήκη. Είναι πραγματικός δάσκαλος για όλα τα παιδιά. Εύχομαι υγεία, και ψυχική για όλους και καλές γιορτές»

Ανδρέας Μπόμης: «Στις 12 παρά ήμουν εδώ. Θα μπορούσα να είχα διαβάσει μέχρι τώρα το βιβλίο κατά τα γιατί διαβάζω διαγώνια, αλλά δεν θέλω να τι διαβάσω. Θέλω να το μελετήσω. Ο Χρήστος μπορεί να κάνει τα πάντα. Του Χρήστου του άνοιξα μία πόρτα, μια μέρα Τρίτη απόγευμα με καταρρακτώδη βροχή. Το θέμα είναι σε τι ύψος θα την φτάσει όταν κλείσει το επάγγελμα. Ότι κατάφερε το κατάφερε μόνος του και πήγε βήμα βήμα. Η υγιής δημοσιογραφία με το υγιές ποδόσφαιρο ήταν πάντα αγαπημένη».

Γρηγόρης Γεωργάτος:«Με ρώτησε ο Τσιάρτας τι είχε γίνει και του είπα δεν θυμάμαι. Ο Χρήστος ότι και να γράφει, έχουμε μεγαλώσει με τη φωνή του. Η φωνή του με έκανε να κάθομαι να ακούω τα παιχνίδια. Πιστεύω δεν θα βρούμε άλλους σαν αυτόν. Εγώ δεν είμαι πολύ του βιβλίου. Είμαι λίγο βλάχος. Όμως αυτό το βιβλίο θα το διαβάσω. Είμαι τυχερός που μεγάλωσα με τη δημοσιογραφία της εφημερίδας. Ο Πικέ είπε ότι πλέον δεν έχουμε ανάγκη τους δημοσιογράφους γιατί υπάρχουν τα social media. Εγώ χαίρομαι που διάβαζα το ΦΩΣ ας πούμε και ενώ νόμιζα ότι είχα παίξει καλά σε ένα παιχνίδι έγραφαν ότι δεν έπαιξα τίποτα. Σας εκτιμάω πολύ. Καλές γιορτές να έχουμε και υγεία. Κι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο, οι νέοι που θα μπουν στο σύστημα, να το βοηθήσουν. Το ποδόσφαιρο τώρα δεν μας αρέσει και το παρακολουθούμε μόνο επειδή έχουμε τρέλα».

Αλέξης Σπυρόπουλος: «Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάποιον καλύτερο να πει τη ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από εκείνον. Μόνο όσοι το ζουν από μέσα. Είναι πάντα καλύτερο να το ζεις από μέσα από το να το κοιτάς απέξω. Είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα. Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι ανεκτίμητο και μοναδικό. Το να γράφεις είναι το δεύτερο καλύτερο. Συνήθως όλοι οι αποτυχημένοι ποδοσφαιριστές γινόμαστε δημοσιογράφοι. Θέλω να πω ότι αυτό είναι ένα βιβλίο, που όπως όλα τα καλά βιβλία σε ταξιδεύει. Πολύ περισσότερο όταν βλέπεις και φωτογραφία δικιά σου μέσα 30ετίας. Εύχομαι ο Χρήστος να συνεχίσει να είναι παρών σε αυτή τη διοργάνωση για πολλά χρόνια ακόμα και σε δέκα χρόνια να γράψει για τα 70 χρόνια!»

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανομανώλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x