Vodafone Stories

Το παράδειγμα προς αποφυγή του 1994

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Εθνική μας ομάδα πάει σε Μουντιάλ. Η πρώτη ήταν το 1994, με τρεις ήττες από Αργεντινή, Νιγηρία και Βουλγαρία, η μία πιο ντροπιαστική από την άλλη.

Σαφέστατα ήταν μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η πρόκριση στα τελικά, με χαρακτηριστικότερο στιγμιότυπο το ιστορικό γκολ του Μαχλά στο ματς με την Ρωσία στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ, ωστόσο τα όσα έγιναν εκείνο το καλοκαίρι στις Η.Π.Α. θα θέλαμε να τα ξεχάσουμε το συντομότερο δυνατό.

Από την αρχή η ομάδα έμοιαζε με... τουριστικό οδηγό και είχε πάρει σβάρνα τις πρεσβείες, τα προξενεία, τις κάθε λογής εκδηλώσεις ομογενών και η οργάνωση της διαμονής της στην Αμερική θύμιζε περισσότερο... ξενάγηση αξιοθέατων και λιγότερο προετοιμασία ποδοσφαιρικής ομάδας.

Πολλές τιμές, πολλές βραβεύσεις, αλλά στο φινάλε μια τρύπα στο νερό μέσα στο γήπεδο. Η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί με την τεσσάρα από την Αργεντινή, η οποία τελικά δεν έμελλε να διακριθεί σε αυτή τη διοργάνωση, καθότι ακολούθησε το σκάνδαλο ντόπινγκ με τον Μαραντόνα και τους άλλους. Αντίθετα η Βουλγαρία έγινε η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου έχασε από την Ιταλία του Μπάτζιο και μετά η Σκουάντρα Ατζούρα γνώρισε την ήττα στα πέναλτι από την Βραζιλία. Η τρίτη αντίπαλός μας στον όμιλο, η Νιγηρία, πέρασε στην επόμενη φάση και αποκλείστηκε δύσκολα από την Ιταλία. Ηταν η ομάδα του Ρασίντ Γιεκινί, ο οποίος είχε κλείσει στον Ολυμπιακό.

Ηρωας της Βουλγαρίας ήταν τότε ο Στόιτσκοφ που μαζί με τον Μπαλάκοφ, τον Λέτσκοφ και τα άλλα παιδιά οδήγησαν την ομάδα τους στο δρόμο των επιτυχιών. Η Εθνική μας ομάδα κρατάει από την τότε διοργάνωση μόνο την εντυπωσιακή πορεία της στα Μουντιάλ και αφήνει πίσω την κάκιστη παρουσία της στα τελικά. Αρκετά χρόνια μετά κυκλοφόρησε μέχρι και βίντεο με τις εσωτερικές ομιλίες του Παναγούλια και πολλά ακόμα παρασκήνια εκείνου του ταξιδιού...

Δημήτρης Ευαγγελάτος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x