Με ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα αποχώρησαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ από το ΣΤΕ, όπου εκδικάστηκαν το πρωί της Παρασκευής οι δύο προσφυγές κατά του νέου γηπέδου. Τόσο αυτή των «17 πολιτών», όσο και αυτή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, παρότι είχαν διαφορετικούς αριθμούς αποφασίστηκαν να εκδικαστούν ως μία υπόθεση από την Ολομέλεια.

Αφού λοιπόν έγινε η παρουσίαση των δύο «κινήσεων» από τον αρμόδιο εισηγητή του ΣτΕ, Χρήστου Ντουχάνη τον λόγο πήρε ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, τονίζοντας πως η πλευρά του στηρίζει το έργο αλλά εκφράζει ενστάσεις ως προς τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Άλσος.

«Είμαστε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, άλλα θέλουμε την διαφύλαξη της δασικής έκτασης. Δεν αλλάξαμε ποτέ την άποψη μας. Ποιός δήμαρχος θα δεχόταν να χάσει τη διαχείριση 6 στρεμμάτων δάσους; Κανένας. Ούτε στη Φιλοθέη, ούτε στη Νέα Φιλαδέλφεια ούτε πουθενά. Αποχαρακτηρίζεται η αναδασωτέα έκταση με νέο ρυθμιστικό νόμο. Σήμερα με το σχέδιο αυτό παραχωρούνται σα θυσία για να γίνει αυτό το γήπεδο. Με αυτό το σχέδιο εμείς διαφωνούμε απόλυτα. Μπορούμε να μιλήσουμε για ισοζύγιο πρασίνου όταν μιλάμε για αναδασωτέα έκταση; Ποτέ. Αναγνωρίζουμε ότι το άλσος δεν είναι σε καλή κατάσταση. Δεν αντισταθμίζουμε τα 6 στρέμματα της δασικής έκτασης με πύκνωση του υπολοίπου. Προτείνεται η λύση ενός αμιγώς ποδοσφαιρικού γηπέδου και παρουσιάζεται ως μονόδρομος».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σωτήρης Ρίζος: «Αυτή η αφαίρεση των 6 στρεμμάτων που οφείλεται; Στις τεχνικές ανάγκες του έργου; Εσείς έχετε άλλη πρόταση υλοποιήσιμη με βάση τις επιδιώξεις μια ομάδας όπως η ΑΕΚ;»

Η απάντηση του Δήμου ήταν η εξής: «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι. Το ψάχνουμε για να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική πρόταση για όλη την ΑΕΚ με τη δημιουργία ενός σταδίου. Για να δημιουργηθούν εκτός από γήπεδο και εγκαταστάσεις, χαμάμ, κουρείο και άλλες εμπορικές δραστηριότητες πρέπει να χαθούν 6 στρέμματα άλσους. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να καταθέσει ο Δήμος αυτή την προσφυγή. Ζητάμε να μας επιτρέψετε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον»

Όσον αφορά την πλευρά των «17 πολιτών», ο εκπρόσωπός τους Μιχάλης Παπάζογλου είπε: «Το άλσος έχει δημιουργηθεί για το συμφέρον των κατοίκων της Αθήνας. Το αρχικό παραχωρητήριο έλεγε πως είναι για γυμναστήριο. Κανένας από τους πολίτες της Ελλάδας δεν μπορεί να χτίσει σε δημόσιο χώρο και το άλσος είναι δημόσια έκταση»

Τελευταία πήρε τον λόγο η «Ένωση», η οποία απάντησε σε βασικά τεχνικά ζητήματα τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το έργο δεν πρόκειται να πνίξει σε καμία περίπτωση την περιοχή: «Υπάρχουν ήδη δύο αποφάσεις του Δήμου, οι οποίες και εγκρίνουν το σχέδιο. Η ΑΕΚ πάντα δραστηριοποιείτο στη Ν.Φιλαδέλφεια. Προβλέπεται η κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου που θα έχει τις ελάχιστες προδιαγραφές για να γίνει ένας ευρωπαϊκός αγώνας της ΟΥΕΦΑ. Θα υπάρχει πράσινο γύρω- γύρω επειδή υπάρχουν κατοικίες και δε θα πρέπει το γήπεδο να είναι κοντά σε αυτές. Από τα 6 στρέμματα τα 2,7 είναι για την ΑΕΚ και τα 3,3 θα είναι δημόσιος χώρος.

Το έργο είναι απολύτως συμβατό με τις ισχύουσες προβλέψεις του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής. Δεν τροποποιεί σε τίποτα τις χρήσεις γης της περιοχής. Προβλέπεται συντελεστής δόμησης μικρότερος από αυτόν της περιοχής, υπάρχει μείωση των συμπληρωματικών χώρων κατά 78%. Προβλέπεται αφαίρεση 55 δέντρων από τα 6 στρέμματα και φύτευση 2012 δέντρων σε άλλη περιοχή. Δεν τίθεται θέμα περί αναδασώσεως στην συγκεκριμένη περιοχή, δεν τίθεται θέμα απαλλοτριώσεως του συγκεκριμένου τμήματος. Το έργο αυτό θα είναι μια γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»


To σημείο... κλειδί!

Καθοριστικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να παίξει και η θέση που θα κρατήσει το ΥΠΕΚΑ. Το Υπουργείο είναι ουσιαστικά ο αντίπαλος των δύο προσφυγών, ωστόσο, στην εκδίκαση της υπόθεσης υποστήριξε την πλευρά της «Ένωσης», παρότι πλέον πρόκειται για την ίδια παράταξη με αυτή του Δήμου (σ.σ ΣΥΡΙΖΑ).

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, παρότι πριν την έναρξη της εκδίκασης είχε ζητήσει αναβολή, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο, όταν του ζητήθηκε ο λόγος τάχθηκε κατά των δύο προσφυγών που έχουν κατατεθεί για το γήπεδο.

Πλέον, δόθηκε προθεσμία 12 ημερών προκειμένου οι πλευρές να καταθέσουν υπομνήματα και κατόπιν θα παρθεί η απόφαση.

Στην εκδίκαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, ενώ την ΑΕΚ στήριξαν με την παρουσία τους, εκτός από το νομικό επιτελείο και τον διευθυντή της Δικέφαλος 1924 Α.Ε, Νίκο Στράτο, αρκετοί παλαίμαχοι (Στέλιος Σεραφείδης, Θωμάς Μαύρος, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Κώστας Νεστορίδης κ.α) αλλά και ο πρόεδρος Ερασιτεχνικής, Αλέξης Αλεξίου.

TAGS: A.E.K.