sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πρωτάθλημα έχουμε, ώρα να φανεί για ποιους και για πόσο!

Μετά την τρίτη και πλέον... βασανιστική διακοπή του πρωταθλήματος, η Super League είναι πάλι εδώ και όπως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία, κάθε ματς είναι και τελικός μόλις από την 11η αγωνιστική.

Μην γελιόμαστε...

Καλές οι εθνικές ομάδες, καλά και τα «παράθυρα» (για να δανειστούμε και έναν μπασκετικό όρο), αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί σε ένα Σαββατοκύριακο με μία πλήρη αγωνιστική Super League. Είναι το ίδιο πρωτάθλημα που αφορίζουμε, αυτό που υπάρχουν περισσότερα μειονεκτήματα συγκριτικά με τα πλεονεκτήματα, ωστόσο ακόμα και ο πιο αρνητικά διακείμενος θα ρίξει μια ματιά για να δει πόσο ήρθε ακόμα το Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ, ακόμα και το ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός.

Ο μαγικός και σίγουρα ξεχωριστός κόσμος του ελληνικού πρωταθλήματος επανέρχεται, λοιπόν, στο προσκήνιο, με την 11η αγωνιστική που όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό/παράδοξο μπορεί να κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επί μέρους πρωταθλήματα μέσα στον κυρίως «μαραθώνιο».

Βέβαια, ο τίτλος του πρωταθλητή είναι ένας και στη μάχη αυτή, το προβάδισμα είναι ξεκάθαρα προς Θεσσαλονίκη μεριά... Μπορεί να μην έχει θέλξει με την απόδοσή του, μπορεί να έχει αποδειχθεί τυχερός σε πολλές αναμετρήσεις μέχρι τώρα, αλλά μάλλον όλα αυτά ο ΠΑΟΚ τα ακούει... βερεσέ. Η πραγματικότητα των αριθμών «λέει» ότι ο «Δικέφαλος» είναι ξεκάθαρα πρώτος με τους 26 βαθμούς που έχει μαζέψει (έχοντας και -2 ως «προίκα» από την περσινή σεζόν) και όχι μόνο αυτό. Θεωρητικά, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει μπει από την προηγούμενη αγωνιστική στα ματς που θεωρούνται αν όχι εύκολα, σίγουρα του χεριού του και σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενεί την Ξάνθη. Παρ’ όλα αυτά, πόσο εύκολο μπορεί να είναι ένα παιχνίδι κόντρα σε μια ομάδα που δεν έχει χάσει εκτός έδρας και έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ σε αυτά τα παιχνίδια και αυτό στο 90’; Αυτό θα φανεί μόνο εντός αγωνιστικού χώρου...

inner

Το δεδομένο όμως είναι ένα! Αυτή η πορεία του ΠΑΟΚ έχει βάλει στην πίεση Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αφού από πολύ νωρίς δεν τους επιτρέπει να κάνουν το παραμικρό λάθος.

Στο Αγρίνιο η ΑΕΚ δεν έχει να κάνει απλά με μια αναμέτρηση κόντρα στον Παναιτωλικό, αλλά με ένα... συναπάντημα με τον Τραϊανό Δέλλα, μια προσωπικότητα που έχει αγαπήσει και έχει αγαπηθεί. Θα είναι η τέταρτη φορά που θα βρεθεί απέναντί της, έχοντας μέχρι τώρα 1 νίκη, 1 ισοπαλία (σαν ήττα στο Κύπελλο) και 1 ήττα (επίσης στο Κύπελλο), όλα στον πάγκο του Ατρόμητου. Η διαφορά σε σχέση με αυτά τα παιχνίδια είναι ότι τώρα η «Ένωση» πραγματικά έχει έναν τελικό, καθώς βρίσκεται στο -9 από τον ΠΑΟΚ και στη... μακρινή 5η θέση με 17 βαθμούς (έχοντας υποστεί και αφαίρεση 3 βαθμών) και το τελευταίο που θα ήθελε και εν όψει του ματς κόντρα στον Άγιαξ (27/11) είναι να αποχαιρετήσει ουσιαστικά από τώρα τον τίτλο που κατέκτησε την περσινή σεζόν.

Συγκριτικά με τους δύο «δικεφάλους», αυτός που έχει το πιο δύσκολο έργο είναι ο Ολυμπιακός στο Περιστέρι κόντρα στον αήττητο Ατρόμητο. Οι «ερυθρόλευκοι» που ξαφνικά ξέμειναν από επιθετικές λύσεις μετά και το οριστικό νοκ-άουτ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου είναι στο -6 από την κορυφή και θέλουν να κάνουν δήλωση (ή αλλιώς statement όπως το λένε και στο... χωριό μας) ότι θα παραμείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου. Βέβαια, το έργο τους κόντρα στην ομάδα του Κάναντι φαίνεται από το γεγονός ότι ακόμα και να νικήσει τον Ατρόμητο, ο Ολυμπιακός θα είναι πάλι στην πλάτη των Περιστεριωτών, που μετά το εκπληκτικό «διπλό» στο ΟΑΚΑ είναι στους 24 βαθμούς και στο +4 από τους Πειραιώτες. Μιλάμε ίσως για την πιο ευτυχισμένη ομάδα του πρωταθλήματος, αφού αυτόν που έχει να ανταγωνιστεί κάθε εβδομάδα είναι ο εαυτός της. Κανένας δεν μπορεί να του βάλει φρένο στα όνειρα, κανένας δεν θα του πει τίποτα αν τερματίσει 4ος ή 5ος. Job done...

inner

Με άλλα λόγια, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η μάχη του τίτλου να γείρει σε τεράστιο ποσοστό προς την πλευρά του ΠΑΟΚ, ενώ είμαστε στην 11η αγωνιστική, εκτός πια κι αν κάποιος πιστεύει, ότι πράγματι ο Ατρόμητος μπορεί να κάνει το θαύμα των θαυμάτων. Δύσκολα πράγματα...

Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό που έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση μετά τον βαθμό που πήρε από το «Γ. Καραϊσκάκης», κόντρα στον Απόλλωνα (24/11, 16:00) στο ΟΑΚΑ θα ανοίξει το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής και ο στόχος του είναι να επιστρέψει στις νίκες από τις οποίες απέχει εδώ και τρεις αγωνιστικές. Καλές οι εμπειρίες των ντέρμπι, αλλά στην κατακλείδα του πρωταθλήματος αυτό που μετρά είναι οι βαθμοί. Μόνο μέσω αυτών μπορεί να τερματίσει εντός 5άδας και κατ’ επέκταση να «σβήσει» από πάνω του τον ένα χρόνο τιμωρίας που του έχει επιβληθεί από την UEFA. Από τη δική της πλευρά η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έχει μόλις έναν βαθμό και κάθε ματς φαντάζει αυτή τη στιγμή ένα βήμα προς τον... γκρεμό, από τον οποίο φέτος δεν πέφτουν 2, αλλά... 3,5 έχοντας υπ’ όψιν τη διαδικασία του μπαράζ.

inner

Στις υπόλοιπες ωραίες ιστορίες που μας επιφυλάσσει αυτή η αγωνιστική, είναι προγραμματισμένη η επιστροφή του Γιώργου Παράσχου στους πάγκους της Super League, με τον Αστέρα Τρίπολης να είναι η 16η ομάδα της καριέρας του! Ο στόχος είναι να συνεχίσει αυτή την παράδοση που λέει πολλά για την αξία του, αφού καμία ομάδα δεν έχει υποβιβαστεί υπό τις οδηγίες του. Απέναντι στους Αρκάδες που έχουν μείνει πολύ πίσω βαθμολογικά είναι η ΑΕΛ, που προέρχεται από νίκη κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ντεμπούτο όμως θα κάνει ακόμα ένας Έλληνας προπονητής, αφού στο ματς που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο Σάββας Παντελίδης θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο του Άρη με αντίπαλο τον ΟΦΗ. Δύο ομάδες με μεγάλη ιστορία, με βαριές φανέλες, αλλά με διαφορετικούς στόχους, αφού οι Κρητικοί ψάχνουν τη μόλις 2η νίκη τους στο πρωτάθλημα και οι «κίτρινοι» την αναπτέρωση των ελπίδων τους για μια θέση που να δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

inner

Βέβαια, μπορεί κανείς να έχει υπ’ όψιν του και το ματς ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Λεβαδειακό. Γιατί αυτό; Ο μακροβιότερος προπονητής αυτή τη στιγμή στη Super League, ο Γιάννης Πετράκης φέρεται να βρίσκεται για τα καλά στα σχοινιά, λόγω της πορείας της ομάδας της Ηπείρου. Άδικο αυτό που συμβαίνει, καθώς σε ένα ματς ο έμπειρος τεχνικός καλείται να δείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στη θέση του. Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε ίσως για τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή τα τελευταία χρόνια με την πιο σταθερή πορεία.

Καλώς... επανήλθατε στον μαγικό κόσμο της Super League!

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x