sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ρισόν Χολμς, ο «βασιλιάς» των Βασιλιάδων

Μολονότι οι Κινγκς ξεκίνησαν άσχημα την φετινή σεζόν στο ΝΒΑ, ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση και κατευθύνονται ολοταχώς για τα playoffs, χάρη σε έναν ανέλπιστο πρωταγωνιστή, τον Ρισόν Χολμς.

O Ρισόν Χολμς παρακολούθησε την αρχή των 4 πρώτων παιχνιδιών από τον πάγκο, καθώς ο νέος προπονητής της ομάδας, Λουκ Γουόλτον, προτιμούσε τον 30χρονο Ντουέιν Ντέντμον ως βασικό πεντάρι. Κόντρα σε αθλητικούς και ποιοτικούς σέντερ, οι Κινγκς δεν είχαν αντίδραση και διασύρθηκαν με 71 πόντους διαφορά συνολικά στα 3 πρώτα παιχνίδια της χρονιάς, από Σανς, Μπλέιζερς και Τζαζ, αντίστοιχα.

Λίγες μέρες αργότερα, στον αγώνα κόντρα στους Νάγκετς του Γιόκιτς, η πολλή κακή εμφάνιση του Ντέντμον ανάγκασε τον coach να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον 24χρονο Χολμς, που δεν θα άφηνε την ευκαιρία αυτή ανεκμετάλλευτη.

Παρά την οριακή ήττα της ομάδας του με 94-101, ο Ρισόν τελείωσε τον αγώνα όντας ο πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας του με 24 πόντους και 13 ριμπάουντ αντίστοιχα, κόντρα στον καλύτερο σέντερ του ΝΒΑ, σε μια βραδιά που χρησιμοποιήθηκε για 30 λεπτά, τα περισσότερα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το ακόμα πιο σημαντικό;

Τελείωσε τον αγώνα με +13 στο plus/minus, με τον επόμενο συμπαίκτη του να έχει μόλις +2, και όλους τους υπόλοιπους να έχουν αρνητικό πρόσημο. Εκείνη τη μέρα, έμελλε να αλλάξει όλη η σεζόν του Σακραμέντο.



Αρχής γενομένης από το ματς εναντίον των Χόρνετς, ο Χολμς ξεκινάει βασικός και αγωνίζεται 30,6 λεπτά, σκοράρει 12,1 πόντους, μαζεύει 8,4 «σκουπίδια» και μοιράζει 1,4 τάπες ανά παιχνίδι, στατιστικά που επιτρέπουν στην ομάδα του να ανεβάζει κατά κόρον την απόδοσή της.

Βέβαια, παρά την τρομερή παρουσία του, τα πιο σημαντικά στατιστικά του αφορούν και επηρεάζουν τη συνολική παρουσία του Σακραμέντο. Αρχικά, όταν ο απόφοιτος του Bowling Green βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, οι Κινγκς έχουν πλεονέκτημα 6,9 πόντων από τους αντιπάλους τους στο net rating, δηλαδή στις επιθέσεις ανά εκατό κατοχές. Σκοράρουν 113,5 κατά μέσο όρο, και δέχονται 106,6 παράλληλα.

Ο επόμενος, αρκετά πιο πίσω, είναι ο Γιόγκι Φέρελ, με +3,2 πόντους πλεονέκτημα, δείγμα της τρομερής επιρροής του 4ετή σέντερ στο παιχνίδι των Καλιφορνέζων. Ταυτόχρονα, ο coach Γουόλτον χρησιμοποιώντας τον Χολμς αρκετά περισσότερο, κατάφερε να μεταμορφώσει την άμυνα της ομάδας του, και από την 28η θέση να την ανεβάσει στην 14η, όσον αφορά τους πόντους που δέχεται κατά μέσο όρο.



Παράλληλα, με τον Χολμς κέρβερο στο ζωγραφιστό, οι αντίπαλοι σκοράρουν μόλις το 61,3% των επιθέσεών τους κάτω από το καλάθι, ενώ με βασικό των Ντέντμον, σκόραραν το 72,9% τους. Με αυτήν την εσωτερική μεταγραφή, οι Κινγκς έχουν την 12η καλύτερη άμυνα στο ζωγραφιστό σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.

Ο Χολμς συγκαταλέγεται στους παίκτες του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο με το μεγαλύτερο high work ethic, την μεγαλύτερη προσπάθεια και αφοσίωση δηλαδή στο παιχνίδι του και την βελτίωσή του. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, αυτό το mentality και την «σκληράδα» την απέκτησε όταν ήταν ακόμα μικρός, στο σπίτι του, με τους δικούς του ανθρώπους. «Παίζαμε μπάσκετ χωρίς κανόνες, χωρίς φάουλ. Απλά προκαλούσαμε ο ένας τον άλλον να σκοράρει».



Ο Χολμς είναι παιδί του Σικάγο, της πιο σκληρής περιοχής των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλωσε πλάι στο κρύο και την εγκληματικότητα, επέζησε, νίκησε. Άλλωστε, σπάνια αθλητής που προέρχεται από εκεί απογοητεύει. Τόνι Άλλεν, Πάτρικ Μπέβερλι, Ντέρικ Ρόουζ, Άντονι Ντέιβις. Όλοι τους έχουν ένα... αλλιώτικο grind, μια μανία να τα καταφέρουν, να ταπεινώσουν τον αντίπαλο, να τον αναγκάσουν να παρακαλεί.



Έτσι είναι το Σικάγο. Έτσι είναι και ο Χολμς, ο νέος «βασιλιάς» των βασιλικών Κινγκς.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x