Επικαιρότητα

Ρωσικά ελικόπτερα βομβαρδίζουν τζιχαντιστές στη Συρία! (video)

Θέσεις της φονταμενταλιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έπληξαν ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα. Για πρώτη, ίσως, φορά η επιχείρηση καταγράφηκε σε βίντεο.

Τα αποκαλούμενα και «αλιγάτορες», ελικόπτερα Ka-52 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, «αιχμαλωτίστηκαν» από το τηλεοπτικό φακό να βομβαρδίζουν προπύργια τζιχαντιστών στη Συρία.

Μια ομάδα ρωσικών ελικοπτέρων Ka-52 απαθανατίστηκαν -κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά- από την κάμερα να παίρνουν μέρος σε πυραυλικές εναέριες επιδρομές εναντίον θέσεων του ISIS.

Τα “Ka-52 Alligator”, τα οποία έλαβαν το βάπτισμα του πυρός το 2011, είναι από τα πιο εξελιγμένα ελικόπτερα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο βίντεο διάρκειας 1,43’’ φαίνονται τα Ka-52, τα λεγόμενα «Αλιγάτορες», να στοχεύουν θέσεις της φονταμενταλιστικής οργάνωσης στην συριακή επαρχία της Χομς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πολεμική επιχείρηση που εκτυλίσσεται μεταξύ Παλμύρα και Αλ-Καριατέν, που έχει πρόσφατα απελευθερωθεί από τον συριακό στρατό.

Η Αλ-Καριατέν ήταν μέχρι και πριν δύο 24ωρα υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοί της είναι χριστιανοί.

Η πόλη τους απέχει περίπου 100 χλμ. από την Παλμύρα, όπου ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν την προσπάθεια αποναρκοθέτησης των δρόμων που οδηγούν στην ομώνυμη αρχαία συριακή πόλη.

Η Παλμύρα αναπνέει και πάλι ελεύθερα από τις 27 Μαρτίου, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας με τη συνδρομή της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εκδίωξαν τους τζιχαντιστές.

Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των επιχειρήσεων ήταν η δράση των ρωσικών ελικοπτέρων.

Τα “Ka-52 Alligator” είναι εξοπλισμένα με πυροβόλα διαμετρήματος 2A42-1.

Επίσης, φέρουν πυραύλους “Strelets”, συστήματα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων, όπως Ataka και Vikhr-1, αλλά και ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων S-8.

Ωστόσο, το σήμα κατατεθέν, χάρις στον σχεδιασμό τους, είναι η δυνατότητα να εκτελούν ακραίους ελιγμούς, γεγονός που δίνει στα Ka-52 στρατηγικό πλεονέκτημα στον αέρα.




Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x