Επικαιρότητα

Σόιμπλε: Δε νομίζω πως ο Τραμπ θέλει πραγματικά να διαιρέσει την Ευρώπη

Επισήμανε ότι στα μέτωπα της δημοκρατίας, της οικονομίας και του τρόπου ζωής η Ευρώπη μοιάζει περισσότερο με τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται πραγματικά διατεθειμένος να διασπάσει την Ευρώπη, απλά δοκιμάζει τους Ευρωπαίους, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε προδημοσιευμένο απόσπασμα συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Υπό τη σκιά των ανησυχιών πως ο κ. Τραμπ επιθυμεί να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση, έχοντας άλλωστε χαιρετίσει ως «σπουδαίο» το Brexit, ο κ. Σόιμπλε διερωτήθηκε τι κέρδος θα είχε πραγματικά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διαίρεση της Γηραιάς Ηπείρου.

Επισήμανε ότι στα μέτωπα της δημοκρατίας, της οικονομίας και του τρόπου ζωής η Ευρώπη μοιάζει περισσότερο με τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο – σε ένα μήνυμα πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλάβει ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοί της.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι ο κ. Τραμπ είναι το μεγαλύτερο «ξυπνητήρι» που έχει χτυπήσει έως σήμερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να αποδειχτεί καλό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τόνισε η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει τον μεγιστάνα με ηρεμία και σθένος, χωρίς να παρασύρεται από την προκλητική του συμπεριφορά αλλά και μένοντας πιστή στις αρχές της.

Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο ήταν σαφώς πιο κοφτός όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις ανώτερου εμπορικού συμβούλου του Τραμπ πως η Γερμανία εκμεταλλεύεται ένα αδύναμο ευρώ για αποκτήσει εμπορικά οφέλη σε βάρος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και των ευρωπαίων εταίρων της.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι στην πραγματικότητα το Βερολίνο θα ήθελε ένα πιο δυνατό ευρώ, κι ότι τα φουσκωμένα εμπορικά πλεονάσματα της γερμανικής εξαγωγικής μηχανής είναι εν μέρει προϊόν της ανεξάρτητης πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άρχισε την επεκτατική νομισματική πολιτική του είπα πως θα ωθήσει προς τα πάνω το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Υποσχέθηκα φυσικά ότι δεν θα επέκρινα αυτή την [πολιτική] δημοσίως. Αλλά δεν θέλω να με κριτικάρουν για τις συνέπειές της», είπε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς για μία ακόμα φορά αιχμές κατά της Ευρωτράπεζας.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε πως αποστολή της ΕΚΤ είναι να σχεδιάζει νομισματική πολιτική που θα ευνοεί το σύνολο της ευρωζώνης, όμως αυτή τη στιγμή είναι «πολύ χαλαρή για τη Γερμανία».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x