Στίβος

Στην Πύλο επέστρεψαν μετά από 104 χρόνια τα οστά του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα (pics)

104 χρόνια μετά, τα κόκαλα του Έλληνα Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα επιστρέφουν στη γενέτειρα του Πύλο Μεσσηνίας.

Με κάθε λαμπρότητα την Κυριακή 20/8 τελέστηκε η τελετή μετακομιδής των οστών του Ολυμπιονίκη από το νεκροταφείο Πατρών στην Πύλο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με λαμπαδηδρομία απο την είσοδο της πόλης με λαμπαδηδρόμο τον αθλητή Ιωάννη Δημητρόπουλο. Τα οστά έφτασαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο με τη συνοδεία του προέδρου της Δ.Κ. Πύλου Ηλία Γουρνά και του ναυάρχου Λ.Σ. Ε.Α. Πελοπίδα Αγγελόπουλου, όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Κατόπιν ακολούθησε η μεταφορά τους στο σπίτι του Ολυμπιονίκη όπου έγινε και η ταφή τους στον προάυλιο χώρο μπροστά από το άγαλμα του. Ακολόυθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλίες.

Ο Κωστής Τσικλητήρας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αθλητές και κατέκτησε τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια. Σε ηλικία 20 ετών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο τόσο στο ύψος όσο και στο μήκος άνευ φορας στους Ολυμπιακού Αγώνες του Λονδίνου. Το 1912 επανέλαβε το θρίαμβο του κατακτώντας άλλα δύο μετάλλια. Αυτή τη φορά όμως ήταν το χρυσό στο μήκος άνευ φοράς και το χάλκινο στο ύψος άνευ φόρας.

Ήταν Έλληνας αθλητής στίβου και ποδοσφαίρου, 20 φορές πρώτος πανελληνιονίκης πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων σε διάστημα 6 χρόνων και κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ σε τρία στυλ άλματος. Κατέκτησε από 2 μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων, το δε χρυσό του 1912 στη Στοκχόλμη αποτέλεσε επί σειρά δεκαετιών ορόσημο σε πλήθος επιπέδων της ελληνικής ολυμπιακής ιστορίας, με χαρακτηριστικότερο γεγονός ότι ίδια επιτυχία δεν επαναλήφθηκε στο στίβο παρά 80 χρόνια έπειτα (1992 η Βούλα Πατουλίδου).

Παρόντες ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, ο ναύαρχος Πελοπίδας Αγγελόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Κώστας Γραμματικόπουλος, οι πολιτευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Λεωνίδας Φιλιππόπουλος , η προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, η απόγονος του Ολυμπιονίκη Καλλιόπη Τσικλητήρα εκπρόσωποι πολιτιστικών, αθλητικών και ναυταθλητικών σωματείων καθώς και πλήθος κόσμου.

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x