Επικαιρότητα

Σύρος πρόσφυγας έχει «κολλήσει» έναν χρόνο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Μία περιπέτεια που ξεκίνησε το 2012 και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα.

Το 2004, ο Τομ Χανκς ενσάρκωσε στη μεγάλη έναν Ιρανό πρόσφυγα, ονόματι Μεχράν Καρίμι Νασέρι, ο οποίος είχε «κολλήσει» από το 1998 μέχρι το 2006 στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Σαρλς ντε Γκολ, στο... Terminal 1. Σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ και συμπρωταγωνίστρια την καταπληκτική – όπως πάντα – Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, ο Αμερικανός ηθοποιός υποδύθηκε στη γνωστή επιτυχία The Terminal, έναν άνδρα από κράτος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο δεν είχε αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε ούτε να εισέλθει σε αμερικάνικο έδαφος, ούτε να επιστρέψει! Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται, δίχως τα φώτα του Χόλιγουντ. Στην Κωνσταντινούπολη, ένας Σύρος πρόσφυγας – αυτή τη φορά – ονόματι Φαντί Μανσούρ, βρίσκεται καθηλωμένος από τις 15 Μαρτίου 2015, ζώντας στην αίθουσα των «προβληματικών ταξιδιωτών», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται.

Ο Σύρος πρόσφυγας, έναν χρόνο μετά, καλεί τη διεθνή αμνηστία να επέμβει, ώστε να του δοθεί άδεια από την Άγκυρα και να ελευθερωθεί. Ο Φαντί Μανσούρ έχει φτάσει στο σημείο να ζητά την αδεία ακόμη και να επιστρέψει στη Συρία, διότι, όπως είπε: «εκεί τουλάχιστον θα πεθάνω μία φορά, σε αντίθεση με εδώ, που πεθαίνω κάθε μέρα ξανά και ξανά».

Στο διάστημα αυτό, ο Σύρος πρόσφυγας επιχείρησε να φύγει. Του δόθηκε άδεια να επιστρέψει από τη χώρα που ταξίδεψε στην Τουρκία, δηλαδή το Λίβανο. Όταν έφτασε εκεί όμως, οι αρχές της χώρας δεν τον δέχθηκαν και τον έστειλαν ξανά πίσω στην Τουρκία.

Η περιπέτειά του ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2012, όταν, έναν και πλέον χρόνο μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου, διέφυγε από τη Συρία, ούτως ώστε να αποφύγει την ένταξή του στο στρατό. Πήγε στο Λίβανο. Εκεί τον απήγαγαν και τον ελευθέρωσαν για λύτρα το 2014. Τότε αναχώρησε και από το Λίβανο, ταξιδεύοντας για την Τουρκία. Από εκεί έφυγε για τη Μαλαισία, αλλά δεν έγινε δεκτός, καθώς δεν είχε τα απαιτούμενα έγγραφα μαζί του. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από τότε παραμένει εκεί, κολλημένος και ζητά την... απελευθέρωσή του.

Ο Φαντί Μανσούρ είναι ο μοναδικός Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο και είναι πασίγνωστος στη διεθνή αμνηστία ως ΜΚ. Οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να τον στείλουν στην Ιορδανία, αλλά χωρίς χαρτιά είναι αδύνατο. Ο ίδιος έχει αιτηθεί ακόμη και άσυλο στην Τουρκία, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά του. Θα βρεθεί λύση στο θέμα του; Άγνωστο προς το παρόν...

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x