sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Οι κλήσεις για το Ευρωμπάσκετ με ματιές προς το μέλλον

Ο Κώστας Μίσσας ανακοίνωσε τη 16μελη προεπιλογή ενόψει του Ευρωμπάσκετ και σ’ αυτή υπάρχουν αρκετά νέα ονόματα, δίνοντας έτσι ένα πολύ δυνατό… άρωμα ανανέωσης της «επίσημης αγαπημένης».

Αυτό που «καίει» την Εθνική ομάδα αυτή την στιγμή είναι το προσεχές Ευρωμπάσκετ. Αρχικά, η φάση των ομίλων στη Φινλανδία και στη συνέχεια –με την ευχή όλων- η τελική, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κώστας Μίσσας, λοιπόν, ανακοίνωσε την προεπιλογή, η οποία αποτελείται από 16 παίκτες, ωστόσο εκτός από το άμεσο μέλλον, που είναι φυσικά η διοργάνωση, φαίνεται να κοιτά και το μακρινό.

Μεγάλος απών θα είναι ο Κώστας Κουφός, ο οποίος επικαλέστηκε ένα πρόβλημα στο χέρι. Αλλά, στην προεπιλογή πήραν το «βάπτισμα του πυρός» στην Ανδρών οι δύο «αμερικανοθρεμμένοι», Κώστας Μήτογλου και Ζακ Όγκαστ, καθώς επίσης και ο NBAer –πλέον- Γιώργος Παπαγιάννης. Από ‘κει και πέρα, μετά τον Φώτη Κατσικάρη και ο Κώστας Μίσσας έστειλε πρόσκληση στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, για να διεκδικήσει μία θέση στην τελική δωδεκάδα, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του πρώτου του επαγγελματικού συμβολαίου, με τους Ατλάντα Χοκς.

Στο μεταξύ, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός έχει και τρεις σοβαρούς λόγους για να… γελάει σε σχέση με τον προκάτοχό του, καθώς θα έχει στη διάθεσή του τους Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου, οι οποίοι πέρυσι ήταν τραυματίες και δεν κατάφεραν να αγωνιστούν με το εθνόσημο στο στήθος, στο προολυμπιακό τουρνουά της Ιταλίας. Από την άλλη, στη διάθεση της «επίσημης αγαπημένης» θα είναι ο πολύτιμος Γιάννης Μπουρούσης, το αστέρι των Μπακς και του «μαγικού κόσμου», Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ σε προεπιλογή της Εθνικής επέστρεψε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θα διεκδικήσει την είσοδο στη δωδεκάδα, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε επίσημο ματς με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Οι διεθνείς της προεπιλογής σε αριθμούς:

Δημήτρης Αγραβάνης
Βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό και σ’ αυτό το διάστημα έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από παιχνίδια πολύ υψηλού επιπέδου, έχοντας παραστάσεις τόσο από την Ευρωλίγκα, αλλά και από την Εθνική. Το μεγαλύτερό του προσόν είναι το ψηλό κορμί του (2,08μ.), που αφενός τον βοηθά στον τομέα του ριμπάουντ, αλλά αφετέρου δεν τον εμποδίζει από το να απειλεί από την περιφέρεια. Φέτος, ο 23χρονος φόργουορντ/σέντερ είχε κατά μέσο όρο 5,3 πόντους και 4,5 ριμπάουντ στην Α1, ενώ στην Ευρωλίγκα είχε 3,8 πόντους και 2,5 ριμπάουντ.

Γιάννης Αντετοκούνμπο
Μπορεί να είναι μόλις 23 ετών, αλλά ήδη έχει μία ομάδα του ΝΒΑ στις… μεγάλες πλάτες του, οπότε τα λόγια περιττεύουν για τον «Greek Freak». Είναι ο απόλυτος ηγέτης των Μπακς, ενώ παράλληλα θεωρείται και ο εκ των μελλοντικών της Εθνικής ομάδας. Φέτος, ο Giannis έκανε career high στον «μαγικό κόσμο», έχοντας κατά μέσο όρο 22,9 πόντους, 8,7 ριμπάουντ, 5,4 ασίστ, 1,9 τάπες και 1,6 κλεψίματα σε 80 ματς στην κανονική διάρκεια, ενώ στα έξι παιχνίδια των playoffs είχε 24,8 πόντους, 9,5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2,2 κλεψίματα και 1,7 τάπες.

Θανάσης Αντετοκούνμπο
Ύστερα από μία τετραετία σε ΝΒΑ και αναπτυξιακή λίγκα, ο 25χρονος επέστρεψε στην Ευρώπη και αγωνίστηκε στο καλύτερο πρωτάθλημά της, το ισπανικό, με την Ανδόρα. Το στοιχείο που τον διακρίνει είναι η τρομερή ενέργεια που βγάζει στο παρκέ και στις δύο πλευρές του, ενώ και τα νούμερά του κάθε άλλο παρά άσχημα ήταν, έχοντας κατά μέσο όρο 7,8 πόντους και 3,8 ριμπάουντ στη λίγκα.

Νικ Καλάθης
Πλέον ανήκει στις «παλιοσειρές» της Εθνικής ομάδας, ενώ μετά την επιστροφή του από το ΝΒΑ και τους Γκρίζλις έχει αναλάβει ρόλο ηγέτη στον Παναθηναϊκό και μάλιστα στην πρώτη χρονιά της μετα-Διαμαντίδη εποχής, τον οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ. Ο ομογενής γκαρντ έρχεται από πληθωρικές εμφανίσεις στην Α1, όπου αναδείχθηκε και MVP, έχοντας 9,5 πόντους, 3,7 ριμπάουντ, 5,3 ασίστ και 1,1 κλεψίματα, ενώ στην Ευρωλίγκα είχε 9,8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ.

Βαγγέλης Μάντζαρης
Άλλη μία παλιά «καραβάνα» στην «επίσημη αγαπημένη». Στα 27 του, πλέον, είναι βασικό γρανάζι του Ολυμπιακού, έχοντας κατακτήσει Ευρωλίγκες, αλλά και μετρώντας αρκετές συμμετοχές με το εθνόσημο. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, είχε κατά μέσο όρο 5,7 πόντους, 2,7 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ, την ίδια ώρα που στην Ευρωλίγκα είχε αντίστοιχα 5,8 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ.

Κώστας Μήτογλου
Εδώ και τρία χρόνια διαπρέπει στο κολεγιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Wake Forest, αγωνιζόμενος ως 4άρι, με ύψος 2,08μ. και μάλιστα σουτάροντας αρκετά καλά από την περιφέρεια. Στα 21 του έλαβε την πρώτη πρόσκληση στην Ανδρών, έχοντας ήδη παραστάσεις με τις μικρές Εθνικές. Φέτος στο NCAA, μέτρησε 8,9 πόντους, 6,1 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Γιώργος Μπόγρης
Τα τελευταία τρία χρόνια έκανε το «αγροτικό» του στην Ισπανία και εμφανιζόταν καλύτερος σεζόν με τη σεζόν, για να το «εξαργυρώσει» αυτό, πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό που είναι ομάδα τοπ επιπέδου. Ο 28χρονος σέντερ έρχεται από μία πολύ καλή χρονιά στη λίγκα της Ιβηρικής Χερσονήσου με την Τενερίφη, όπου είχε κατά μέσο όρο 7,6 πόντους, 3,9 ριμπάουντ και περίπου 1 ασίστ, ενώ στο νεοσύστατο Basketball Champions League, που το κατέκτησε, είχε 8,6 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ.

Γιάννης Μπουρούσης
Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το 2011 και φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού, βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ. Ο πιο «παλιός» της Εθνικής ομάδας συγκαταλέγεται –και όχι άδικα- στους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης, έχοντας κατά μέσο όρο 10,7 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ στην Α1, ενώ στην Ευρωλίγκα είχε 7,8 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Τάιλερ Ντόρσεϊ
Έχει κληθεί ήδη σε προεπιλογή της Ανδρών, από τον Φώτη Κατσικάρη, αλλά φέτος θα έρθει να συμμετάσχει σε αυτή με «αέρα» ΝΒΑ, καθώς δεν πέρασαν πολλές ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου του με τους Χοκς. Ο 21χρονος γκαρντ έρχεται από μία εξαιρετική σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα, όπου μάλιστα ήταν εκ των ηγετών του Όρεγκον, με το οποίο συμμετείχε στο Final Four της διοργάνωσης. Σε 39 παιχνίδια, είχε κατά μέσο όρο 14,7 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ.

Ζακ Όγκαστ
Άλλος ένας «ψάρακας» της Εθνικής ομάδας. Μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο κολεγιακό πρωτάθλημα με το Νοτρ Νταμ, ήρθε φέτος να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη, με τη φανέλα της Ουσάκ Σπορτίφ. Όμως, με την παρουσία του στην Τουρκία, κάθε άλλο παρά απαρατήρητος πέρασε, καθώς πήρε το διαβατήριο για το τοπ επίπεδο και τον Παναθηναϊκό. Σε 23 αγώνες στη λίγκα της γειτονικής χώρας είχε κατά μέσο όρο 11,7 πόντους και 7,5 ριμπάουντ, ενώ στο Basketball Champions League και σε 11 ματς είχε 13,4 πόντους και 8,8 ριμπάουντ.

Γιώργος Παπαγιάννης
Πρώτη κλήση και για εκείνον στη μεγάλη Εθνική ομάδα. Μπορεί να είναι μόλις 20 ετών, αλλά έχει ήδη έναν χρόνο δουλειάς στο ΝΒΑ με τους Σακραμέντο Κινγκς, οι οποίοι τον πιστεύουν αρκετά και γι’ αυτό τον άφησαν να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο μέσα από την αναπτυξιακή λίγκα. Εκεί, μέτρησε 23 ματς, έχοντας κατά μέσο όρο 13,7 πόντους και 8,1 ριμπάουντ.

Κώστας Παπανικολάου
«Παλιοσειρά» και εκείνος, όπου ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός πέρυσι το καλοκαίρι. Στα 27 του και έχει ήδη αρκετές παραστάσεις από την Ευρωλίγκα τόσο με τον Ολυμπιακό (περισσότερο φυσικά), όσο και την Μπαρτσελόνα, αλλά και από το ΝΒΑ. Σε 32 παιχνίδια στη φετινή Α1, είχε κατά μέσο όρο 9,7 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ, ενώ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μέτρησε 8,1 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ.

Ιωάννης Παπαπέτρου
Είναι μόλις 23 ετών, αλλά με την παρουσία που έχει στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια, έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε ό,τι του ζητηθεί. Δηλαδή, παίκτης «ειδικών αποστολών». Κάθε σεζόν εμφανίζεται και καλύτερος, όπου φέτος είχε κατά μέσο όρο 6,9 πόντους και 3,5 ριμπάουντ στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα αντίστοιχα 4,4 πόντους και 2,6 ριμπάουντ.

Νίκος Παππάς
Έχει περάσει από… χίλια κύματα τα τελευταία χρόνια, όμως φέτος βρήκε ενεργό ρόλο στον Παναθηναϊκό και γι’ αυτό ο Κώστας Μίσσας –που τον ξέρει πολύ καλά- του έστειλε το προσκλητήριο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Στην Α1 είχε 7,4 πόντους, 2,1 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ στην Ευρωλίγκα αντίστοιχα 5,5 πόντους, 1,6 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ.

Γιώργος Πρίντεζης
Ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός πέρυσι, αλλά αυτό το καλοκαίρι είναι καλά και έτσι –όπως συνηθίζει να κάνει όταν είναι υγιής- ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της «επίσημης αγαπημένης». Η χρονιά με τον Ολυμπιακό δεν έκλεισε ιδανικά, αλλά σε προσωπικό επίπεδο τα πήγε αρκετά καλά, έχοντας κατά μέσο όρο 9,1 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ στην Α1, ενώ στην Ευρωλίγκα είχε 12,8 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Κώστας Σλούκας
Στις σημαντικές απώλειες της περσινής χρονιάς για την Εθνική ομάδα και εκείνος. Αλλά, στη φετινή σεζόν του πήγαν όλα… πρίμα με τη Φενέρμπαχτσε σε Τουρκία και Ευρωλίγκα, παρά τα μικροπροβλήματα που τον ταλαιπώρησαν και πλέον έρχεται με τη φόρα αυτή στην «επίσημη αγαπημένη». Πολύ καλές εμφανίσεις στο τουρκικό πρωτάθλημα, έχοντας κατά μέσο όρο 10 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ, ενώ στην Ευρώπη, είχε 9,2 πόντους, 2,1 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x