sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Τα 10 κατορθώματα του Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από τους πρώτους μήνες της παρουσίας του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Πώς το κατάφερε όμως αυτό; Διαβάστε τις 10 αλλαγές που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο.

Νερό στο όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε πίνουν στην Μπαρτσελόνα.

Οι Μπλαουγκράνα μετρούν 10 νίκες και μία ισοπαλία στα 11 παιχνίδια τους σε Πριμέρα Ντιβισιόν και Τσάμπιονς Λιγκ. Και στη Βαρκελώνη υποκλίνονται στο προπονητικό μεγαλείο του Ερνέστο, που χθες συμπλήρωσε 100 μέρες στο Καμπ Νου.

Τι έκανε, όμως, ο Βαλβέρδε σ’ αυτό το διάστημα και πέτυχε να κερδίσει αγώνες, κοινό, αποδυτήρια, εντυπώσεις και… ΜΜΕ;

Η Marca κάνει έναν πρώτο απολογισμό και παραθέτει τα 10 κατορθώματα του Ερνέστο που έχουν σφραγίσει την έως τώρα επιτυχημένη διαδρομή του στην Μπαρτσελόνα.

1. Είναι ευγενική φυσιογνωμία. Η εποχή Λουίς Ενρίκε είχε χαρακτηριστεί από την ένταση που υπήρχε στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επιτυχίες της ομάδας. Στον Λουίς Ενρίκε δεν άρεσε καθόλου η επαφή με τα ΜΜΕ και δεν το έκρυβε. Ο Βαλβέρδε αντιλαμβάνεται ότι η επαφή με τον Τύπο είναι μέρος της δουλειάς του. Είναι τυπικός και λειτουργεί με σεβασμό απέναντι στα μέσα, παρότι κλήθηκε πολύ γρήγορα να διαχειριστεί «καυτές πατάτες» όπως η αποχώρηση του Νεϊμάρ, η απώλεια του Σούπερ Καπ από τη Ρεάλ, η πολιτική κατάσταση στην Καταλωνία ή τα εσωτερικά προβλήματα του συλλόγου.

2. Το 4-3-3 που δεν είναι πια τοτέμ. Παρότι αυτό το σύστημα ήταν η βασική αρχή της Μπαρτσελόνα επί δεκαετίες, ο Βαλβέρδε δεν είχε πρόβλημα να παίξει και το αγαπημένο του 4-4-2 αρκετές φορές από τότε που κάθισε στον πάγκο της.

3. Οι καλές σχέσεις με τη διοίκηση. Η τελευταία χρονιά του Λουίς Ενρίκε δεν ήταν τόσο ανέφελη και είχε αρκετά θέματα με τα στελέχη του κλαμπ. Ο Βαλβέρδε δεν έχει τέτοια προβλήματα μέχρι στιγμής.

4. Το ειδικό βάρος στο οργανόγραμμα. Με την αναδιάρθρωση στο τεχνικό κομμάτι του συλλόγου, ο προπονητής κέρδισε «χώρο» και απέκτησε επιπλέον ειδικό βάρος. Ο Βαλβέρδε μαζί με τον Πεπ Σεγκούρα και τον Ρόμπερτ Φερνάντεθ συζητούν και συναποφασίζουν και για τις μεταγραφές. Εξάλλου ο Σεγκούρα έχει τεράστια εμπιστοσύνη στον Ερνέστο και οι δυο τους διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις.

5. Είναι καλός διαχειριστής κρίσεων. Κι αυτό είναι κάτι θεμελιώδες στον έλεγχο των αποδυτηρίων σε ένα κλαμπ του μεγέθους της Μπαρτσελόνα. Οι σταρ της ομάδας αισθάνονται σημαντικοί και μέχρι στιγμής μοιάζει αδιανόητη η ύπαρξη προβλημάτων όπως αυτά που είχε ο Ζόρντι Άλμπα με τον Λουίς Ενρίκε.

6. Έχει ευχαριστημένο τον Μέσι. Ένα από τα στοιχήματα του Βαλβέρδε ήταν η αντίδραση του Μέσι στη χρησιμοποίησή του στο κέντρο της επίθεσης και στη μετάθεση του Σουάρες στην πτέρυγα. Μέχρι τώρα όμως ο Αργεντινός σούπερ σταρ είναι χαρούμενος και σκοράρει κατά ριπάς: μετράει ήδη 15 γκολ!

7. Η «ανάκτηση» της ποιότητας και η ανάδειξη του ταλέντου της ομάδας. Παίκτες όπως ο Ζόρντι Άλμπα, ο Μπουσκέτς, ο Ράκιτιτς και ο Ινιέστα δίνουν ξανά δυναμικό «παρών» και προσφέρουν σημαντικές λύσεις.

8. «Κλείδωσε» την άμυνα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Μπάρτσα έχει ξεκινήσει τη σεζόν με τόσα λίγα γκολ στο παθητικό της: στην Πριμέρα έχει δεχτεί μόλις 3 γκολ και στο Τσάμπιονς Λιγκ μόνο ένα. Χωρίς να χάνει στο ελάχιστο σε επιθετική δυναμική, η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε δίνει μεγάλη σημασία και στην άμυνα. Πρεσάρει, ανακτά γρήγορα την μπάλα και κρατάει κοντά τις γραμμές της. Ταυτόχρονα έχει φέρει σε πολύ υψηλό επίπεδο και τον Ουμτιτί.

9. Έχει την ιδανική ισορροπία στη συμπεριφορά του. Όσοι τον ζουν από κοντά στην Μπαρτσελόνα μαρτυρούν ότι ο Βαλβέρδε διαχειρίζεται με μεγάλη φυσικότητα τα αποδυτήρια, την ώρα που κρατάει τις σωστές αποστάσεις και αφήνει τους βοηθούς του να είναι πιο κοντά στους παίκτες.

10. Οι σφυγμοί του είναι… σταθεροί. Διαχειρίζεται με ηρεμία και αποφασιστικότητα τα πράγματα και ξέρει πώς και πότε να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις. Για παράδειγμα, τον Αρντά δεν δίστασε να τον θέσει εκτός ομάδας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x