sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ:Το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο Μπαρτσελόνα-Νεϊμάρ

Με την αποχώρηση του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα, φτάνει στο τέλος του το σίριαλ του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα τελειώνει και μία σχέση, καθώς ο Βραζιλιάνος ήθελε να διαβεί τον δικό του ξεχωριστό δρόμο.

«Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα» είναι μία φράση που αντιπροσωπεύει απόλυτα τον Νεϊμάρ και την απόφαση που πήρε να συνεχίσει την καριέρα του στην πόλη του Φωτός.

Η ώρα που αποχαιρετά τη Βαρκελώνη και το Κάμπ Νου έφτασε, ο Βραζιλιάνος άσος διάλεξε να ζήσει το δικό του όνειρο, εκείνο που θεωρεί ιδανικό. Η ζωή του θα αλλάξει ριζικά, όχι μόνο του ίδιου, αλλά και της Μπαρτσελόνα που πρέπει να τα καταφέρει και χωρίς αυτόν.

Γιατί άνοιξε την πόρτα της εξόδου;
inner

Τέσσερις λόγοι ήταν αυτοί που βασάνιζαν τον Βραζιλιάνο όλο αυτόν τον καιρό και τελικά τον οδήγησαν στην Πάρί.

1.Στη σκιά του Μέσι

Ο 25χρονος άσος ήθελε να «λάμψει», να είναι ηγέτης, να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Επιθυμεί να κατακτήσει την κορυφή, κάτι που όπως πιστεύει δεν μπορεί να το πετύχει με τους Καταλανούς. Τα τρόπαια δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το λόγο. Στη «Μπάρτσα» κέρδισε τα πάντα και το μέλλον της ομάδας προδιαγραφόταν λαμπρό. Εκείνος όμως θέλει να πάει κάπου που θα πάρει από το χέρι τους συμπαίκτες του και να τους οδηγήσει στα… «αστέρια». Στη Βαρκελώνη, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί όσο τουλάχιστον υπάρχει ο Μέσι, ο ίδιος το αναγνώρισε και για αυτό πήρε την απόφασή του. Στη Παρί όμως, μπορεί να είναι ο σούπερ σταρ που επιθυμεί και να πετύχει τους στόχους του. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Γιόχαν Κρόιφ δεν χωράνε δύο ηγέτες στην ίδια ομάδα: «Μέσι και Νεϊμάρ; Δεν θα έβαζα δύο κυβερνήτες στο ίδιο πλοίο. Πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν».

2.Τα πετροδόλαρα της Παρί

Δεύτερος λόγος είναι τα χρήματα. Η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί το αστρονομικό ποσό που του προσφέρουν οι Παριζιάνοι. Τα χρήματα που θα πάρει είναι απλά πέρα από κάθε φαντασία. Θα τον κάνουν τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Θα γράψει ιστορία, έχοντας και το πιο μεγάλο συμβόλαιο αλλά και ως η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Σίγουρα, το οικονομικό κομμάτι είναι μεγάλο δέλεαρ για τον Νεϊμάρ και μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να φύγει από τη Μπαρτσελόνα. Πάντως ο Bob Marley έχει πει κάτι, που ταιριάζει ιδανικά στην περίπτωση του Βραζιλιάνου: «Το χρήμα είναι αριθμοί και οι αριθμοί δεν τελειώνουν ποτέ. Αν αυτό που σου λείπει για να είσαι ευτυχισμένος είναι το χρήμα, η αναζήτησή σου για την ευτυχία δεν θα τελειώσει ποτέ».

3.Η Χρυσή Μπάλα

Μοιάζει με τον πρώτο λόγο. Ο Νεϊμάρ θέλει όσο τίποτα άλλο να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα και φυσικά έχει ότι χρειάζεται για να το κάνει. Όμως στη Μπαρτσελόνα είναι αδύνατο να το πετύχει όσο βρίσκεται εκεί ο Μέσι, καθώς ο Αργεντινός παίρνει όλη τη δόξα. Ταυτόχρονα, δεν πετυχαίνει όσα γκολ θέλει, αφού πρέπει να είναι πολύ πιο ομαδικός κάτι που είναι απαραίτητο για όποιον αγωνίζεται στους «μπλαουγκράνα». Στην Παρί θα έχει την ευκαιρία να πάρει όλες τις προσπάθειες πάνω του, να παίξει πιο πολύ για τον εαυτό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ονειρεύεται να κάνει δικό του το βαρύτιμο βραβείο, του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Έτσι λοιπόν φεύγει και για τη Χρυσή Μπάλα.

4.Έφυγαν οι Βραζιλιάνοι

Τελευταίος λόγος της φυγής του είναι η αποχώρηση των Βραζιλιάνων παικτών που είχε η Μπαρτσελόνα. Ντούγκλας, Αντριάνο και φυσικά ο Ντάνι Άλβες αποτελούν παρελθόν από τους Καταλανούς. Ο Νεϊμάρ ένιωθε ότι έχουν φύγει οι κοντινοί του άνθρωποι μέσα στην ομάδα. Την ίδια ώρα πίστευε ότι έχουν δημιουργηθεί «κλίκες» μέσα στο σύλλογο, κάτι που τον έκανε να αισθάνεται άβολα. Μάλιστα έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ο Μέσι ήταν πιο κοντά με τον Σουάρες απ’ ότι με τον ίδιο. Στην Παρί θα βρει ακριβώς αυτό που θέλει. Εκεί τον περιμένουν οι Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Λούκας Μόουρα και Ντάνι Άλβες.

Οι τέσσερις αυτοί λόγοι τον οδηγούν στο Παρίσι, που όπως πιστεύει είναι ο ιδανικότερος προορισμός για αυτόν για να πετύχει τα όνειρά του.

Το story της μεταγραφής του
inner

Πολύ μπερδεμένη ιστορία με πολλές ανατροπές, που μέχρι τελευταία στιγμή δεν είχε ξεκαθαρίσει, αφού ο Βραζιλιάνος ήταν αναποφάσιστος.

Οι λόγοι που ήθελε να φύγει υπήρχαν πάντα στο μυαλό του, αλλά οι συμπαίκτες του, μέχρι και την τελευταία στιγμή έκαναν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να τον πείσουν να παραμείνει στην ομάδα.

Δήλωσαν πολλές φορές δημόσια πόσο τον θέλουν και πόσο απαραίτητος είναι για να φτάσει η Μπαρτσελόνα ξανά στην κορυφή και της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης. Από τον Πικέ που ανέβαζε στο Instagram φωτογραφία με το Νεϊμάρ γράφοντας την επιθυμία του να μείνει μέχρι και τις δηλώσεις του Ράκιτιτς και του Βαλβέρδε για το πόσο σπουδαίος είναι για το σύλλογο. Όλοι έκαναν την δική τους προσπάθεια να τον κρατήσουν στο Καμπ Νου και κανείς δεν χαίρεται που φεύγει.

Κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται και από το πρόσφατα και συγκινητικά λόγια του Μέσι για τον Νεϊμάρ που συνοδεύονταν με ένα βίντεο με όσα έζησαν μαζί στη Μπαρτσελόνα.

Η υπόθεση ξεκινάει ένα μήνα πριν όταν και ενημερώνει τον πατέρα- μάνατζέρ του ότι θέλει να φύγει από τη Μπαρτσελόνα. Από εκεί και πέρα ακολούθησε η προσπάθεια όλων να τον μεταπείσουν. Οι Καταλανοί βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προετοιμασία και ο Νεϊμάρ ήταν μπερδεμένος. Έπειτα ακολούθησε το ταξίδι στην Κίνα, για διαφημιστικούς λόγους, όπου και πήρε την τελική του απόφαση. Οι φήμες τον ήθελαν να πηγαίνει στο Κατάρ για να μιλήσει με τον πρόεδρο της Παρί για τις τελευταίες λεπτομέρειες, τελικά πήγε στη Βαρκελώνη, χαιρέτησε τους συμπαίκτες του και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογράψει με τους Παριζιάνους.

Ακόμα βέβαια παραμένει το πρόβλημα με τη ρήτρα του καθώς η Παρί μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τους κανονισμούς του Financial Fair Play (FFP). Πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί η χρυσή τομή και η μεταγραφή θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Η αντίδραση των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα
inner

Ως δεύτερο Φίγκο αντιμετωπίζουν τον Νεϊμάρ στη Βαρκελώνη. Στους δρόμους ξηλώνουν τις αφίσες του ενώ και στο Κάμπ Νου έχουν ξεκινήσει εργασίες για να βγάλουν όλες τις αφίσες που υπάρχει ο Νεϊμάρ. Μάλιστα πολλοί τον αποκαλούν προδότη, ενώ σε ένα νυχτερινό μαγαζί παραλίγο να έρθει στα χέρια με οπαδούς της Μπαρτσελόνα.

inner

inner

inner

Η συμβολή του στην «Αγία τριάδα»
inner

inner

Ακόμη κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Champions League, 3 Κύπελλα Ισπανίας και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 2 Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Η ζωή χωρίς τον Νεϊμάρ

inner

Από τη Μπαρτσελόνα έφυγε ένας παίκτης που θεωρείται από τους ποιοτικότερους παγκοσμίως και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που οι Καταλανοί δεν ήταν προετοιμασμένοι για να τον αντικαταστήσουν. Η απόφαση του Νεϊμάρ να αποχωρήσει, έσκασε σα βόμβα στο Καμπ Νου και τάραξε τα νερά του συλλόγου.

Τα αρνητικά

Αυτό που θα χάσουν οι «Μπλαουγκράνα» είναι το στοιχείο του απρόβλεπτου που μπορεί να προσφέρει ο Βραζιλιάνος σε οποιαδήποτε ομάδα. Έχει τη δυνατότητα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να διαλύσει την αντίπαλη άμυνα, πραγματοποιώντας ενέργειες που αφήνουν κάποιον με το στόμα ανοιχτό. Έχει απίστευτες δυνατότητες στο ένας εναντίον ενός, σκοράρει με κάθε τρόπο, μοιράζει υπέροχες ασίστ. Η Μπαρτσελόνα θα δυσκολευτεί πολύ να τον αντικαταστήσει, αν τα καταφέρει. Είτε θα προσπαθήσει να βρει παίκτη με τα χαρακτηριστικά του, το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή θα θελήσει να αγοράσει ένα εντελώς διαφορετικό στιλ ποδοσφαιριστή που ταυτόχρονα θα αλλάξει και την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του Βαλβέρδε.

Τα θετικά

Ο Νεϊμάρ φεύγει αλλά τα ταμεία του συλλόγου «φουσκώνουν» καθώς έρχονται 222 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο και μπορεί να φέρει στη Βαρκελώνη οποιοδήποτε παίκτη. Οι φήμες που έχουν βγει για τους πιθανούς ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στη Μπαρτσελόνα είναι πάρα πολλές. Ντιμπάλα, Κουτίνιο, Γκριζμάν, Ντιμαρία, Ντράξλερ, Ντεμπελέ είναι τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των «μπλαουγκράνα». Ο Ντιμπάλα και ο Ντεμπελέ είναι πιο κοντά στο στιλ του Νεϊμάρ, συγκεντρώνουν πολλά αγωνιστικά στοιχεία που έχει ο Βραζιλιάνος, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο 25χρονος άσος. Ερώτημα παραμένει αν οι Καταλανοί θα θελήσουν να κινηθούν στο ίδιο αγωνιστικό πλάνο αλλάζοντας απλά τον Νεϊμάρ ή αν επιθυμούν να κινηθούν για κάποιον παίκτη με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τον επιθετικό τους σχηματισμό. Η Μπαρτσελόνα θα απαντήσει σε αυτό σύντομα καθώς ο Βαλβέρδε έχει ζητήσει να τελειώσουν οι μεταγραφές όσο πιο γρήγορα γίνεται αφού ακολουθεί του Σούπερ Καπ Ισπανίας σε λίγες μέρες.

Η επόμενη μέρα του Νεϊμάρ

inner

Η Μπαρτσελόνα με τα χρήματα που της αφήνει ο Νεϊμάρ φεύγοντας, θα βρει τη λύση που ψάχνει. Τι περιμένει όμως το Βραζιλιάνο μόλις πάει στο Παρίσι;

Αρχικά, αμέτρητα χρήματα. Συγκεκριμένα θα παίρνει 3.800 ευρώ την ώρα, ή αλλιώς 92.000 ευρώ τη μέρα. Τη βδομάδα θα παίρνει 645.000 ευρώ, το μήνα 2,5 εκατ. ευρώ και το χρόνο 30 εκατ. ευρώ.

Θα έχει το ρόλο που επιθυμεί στην ομάδα, δηλαδή αυτόν του ηγέτη. Ωστόσο, θα έχει να αποδείξει πολλά. Πλέον δεν θα υπάρχει ούτε Μέσι αλλά ούτε και Σουάρες. Θα είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και στο Παρίσι περιμένουν να τους ανεβάσει επίπεδο, που σημαίνει κατάκτηση Champions League. Ο Νεϊμάρ θα έχει πολύ πίεση και ξέρει ότι δεν θα του συγχωρέσουν τυχόν λάθη. Έχει αποδείξει ότι έχει τις προδιαγραφές να τα καταφέρει.

Την ίδια στιγμή δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για αυτόν και την επιλογή του. Είναι η Παρί και το Γαλλικό πρωτάθλημα, το κατάλληλο μέρος για να πετύχει αυτό που ονειρεύεται; Θα μπορέσει να πάρει το Champions League με τους Παριζιάνους καθώς μπορεί οι Γάλλοι να έχουν μαζέψει κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά η φανέλα τους στην Ευρώπη δεν έχει τη βαρύτητα της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ, της Λίβερπουλ, της Μίλαν, της Γιουβέντους.

Ο Νεϊμάρ πάντως είναι έτοιμος να ζήσει το όνειρό του. Ο χρόνος θα κρίνει αν η επιλογή του θα αποδειχθεί σωστή ή όχι. Όπως και να έχει πάντως, σύμφωνα και με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κομποθέκρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x