Θοδωρής Τσούτσος

Η ΑΕΚ διεκδικεί τα πάντα, για να πάρει αυτό που θέλει!

Η ΑΕΚ επέλεξε, από το να κυνηγήσει με περισσότερες ίσως πιθανότητες το πρωτάθλημα, να διεκδικεί ό,τι περνάει από μπροστά της. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Η ΑΕΚ, στην ιστορία της, έχει αντιμετωπίσει έξι φορές την Μίλαν. Τις τέσσερις την έχει κρατήσει στο μηδέν! Η ομάδα που έχει κατακτήσει εφτά πρωταθλητριών, έχει στην Αθήνα βάλει τέσσερα γκολ στην Μπαρτσελόνα και δύο στη Μίλαν σε τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αλλά τις τρεις φορές που έχει έρθει στην έδρα της ΑΕΚ, μία στη Νέα Φιλαδέλφεια και δύο στο ΟΑΚΑ, δεν έχει σκοράρει καμία!

Του Θοδωρή Τσούτσου

Κι όλα αυτά, στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Στην εποχή, δηλαδή, του Champions League και του Europa League, για να οριοθετήσουμε το "σύγχρονη". Οχι σε παλιές δεκαετίες, που το ποδόσφαιρο ήταν αρκετά διαφορετικό από την εποχή των μπάτζετ. Η ΑΕΚ σε αυτή την ιστορία της, δεν μπορεί να πάει κόντρα. Τι λέει αυτή; Οτι κάθε παιχνίδι, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος, όποια και να είναι η ημέρα, η συγκυρία, όποιο και αν είναι το ματς που ακολουθεί, η μεγάλη ομάδα το διεκδικεί.

Η ΑΕΚ αποφάσισε για τον εαυτό της ότι ο σωστός τρόπος για να ξαναγίνει μεγάλη, ίσως όσο ήταν ίσως και ακόμη μεγαλύτερη κανείς ακόμη δεν ξέρει, είναι να διεκδικήσει τα πάντα. Γνωρίζοντας ότι εκείνο που της λείπει περισσότερο από όλα είναι ένα πρωτάθλημα. Γνωρίζοντας ότι αν καταναλώνει ενέργεια σε υποχρεώσεις που δεν αφορούν σε αυτό, ίσως και να μειώνει τις πιθανότητές της για να το κατακτήσει. Γνωρίζοντας ότι για να σταματήσει τη Μίλαν, στο Σαν Σίρο πρώτα και τώρα στο ΟΑΚΑ, θα χρειαστεί να "ψοφήσει" - που λέει ο λόγος - στην κούραση. Δεν την έβαλε σε σκέψεις, δεν την έκανε για να το πούμε και με παράδειγμα να κρατήσει εκτός τον Τσόσιτς που προερχόταν από τραυματισμό και ας ακολουθεί ο ΠΑΟΚ...

Κι ας είναι αυτό το ντέρμπι τόσο σημαντικό, ίσως και τεστ αντοχής για τον τίτλο. Η ΑΕΚ επέλεξε ότι για να πάρει από τη διαδρομή της αυτά που θέλει, έστω για να πάρει το πρωτάθλημα που ως στόχο το έχει ανάγκη περισσότερο από καθετι άλλο, θα πρέπει να κυνηγάει τα πάντα. Διότι έτσι θα μάθει κάτι, που ίσως αποτελεί και το πιο καθοριστικό σημείο για τις κατακτήσεις που ζητάει από τον εαυτό της. Θα μάθει ξανά να διεκδικεί.

Η πορεία της τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο αυτά που ήταν κοντινά στον υποβιβασμό της, αλλά και από νωρίτερα, την είχαν βγάλει από αυτή τη διαδικασία. Η ΑΕΚ, λοιπόν, διεκδικώντας τα ματς με τη Μίλαν, ακόμη και αν τα έχανε που δεν τα έχασε, κερδίζει ίσως τον πιο δύσκολο αντίπαλο που έχει μπροστά της για να κατακτήσει ξανά την ευρωπαϊκή της θέση και πολύ περισσότερο για να κατακτήσει ξανά τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Μαθαίνει πώς αυτό γίνεται! Είναι ό,τι πιο πολύτιμο είχε χάσει σε βάθος χρόνου...

Διότι αγωνιστικά, είναι φανερό πια και παρά την "κατραπακιά" που έφαγε από τον τραυματισμό του Μάνταλο, είναι ικανή για να πετύχει πάρα πολλά. Σε αυτή της την προσπάθεια, λοιπόν, τη φετινή αγωνιστική περίοδο, περισσότερο από το να διαχειριστεί αγώνες, διότι αυτό δεν θέλει να το κάνει και σωστά κατά την άποψή μου, θα πρέπει να διαχειριστεί τον εαυτό της. Μία τέτοια ημέρα, ας πούμε, που ακολουθεί αυτό το 0-0 του ΟΑΚΑ, με 14-8 τελικές, 4-2 στο τέρμα, 5-4 κόρνερ και κυρίως, πέρα από αριθμούς, με μια εμφάνιση που στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ζήτησε περισσότερο τη νίκη από όσο έκανε ολόκληρη Μίλαν. Που έπαιζε και με την πλάτη στον τοίχο, διότι και αυτό αποτελεί παράμετρο του παιχνιδιού...

Αν η ΑΕΚ την διατηρήσει αυτή την ισορροπία, θα έχει μεγάλη τύχη στη σεζόν. Διότι την έχει χτίσει πάνω σε μια φιλοσοφία που αποτελεί από όσα μας έχει διδάξει το ποδοσφαιρικό παρελθόν, εγγύηση (αν υπάρχει τέτοια) επιτυχίας. Και λέει ότι: Ο πιο ασφαλής τρόπος για να κατακτήσεις κάτι, είναι να διεκδικείς τα πάντα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x