Θοδωρής Τσούτσος

Ο Χιμένεθ βγάζει πρωταγωνιστές στη φετινή ΑΕΚ!

Αν ο Μανόλο Χιμένεθ πάει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχοντας το καθαρό μυαλό και τη δύναμη που του έχει δώσει η ίδια η δουλειά του και η περίσταση, τότε η ΑΕΚ έχει πολλές πιθανότητες να το κερδίσει.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η ΑΕΚ στους αγώνες της βγάζει πρωταγωνιστές. Για τη λειτουργία και την πορεία μιας ομάδας δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Ο Χριστοδουλόπουλος κυρίως. Ο Μάνταλος, που περνάει πολύ παραγωγική περίοδο. Ο Λιβάγια και οι εμπνεύσεις του. Ο Μπακάκης, ο Λόπες, που τώρα είναι τραυματίας. Πριν λίγες ημέρες ο Γαλανόπουλος. Ο Βράνιες με τον Τσόσιτς, κυρίως ως δίδυμο. Ο Ανέστης στους τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος, ο Τσιντώτας στο ματς Κυπέλλου.

Δεν είναι μόνο αυτοί, υπάρχουν κι άλλοι και σε κάθε περίπτωση είναι πολλοί και αυτό είναι πολύτιμο για την Ενωση. Εκτός από πρόσωπα, η ΑΕΚ παρουσιάζει και πολύ ενδιαφέρουσες ποδοσφαιρικές συζητήσεις. Πόσο ποιοτική θα την κάνουν Λιβάγια και Αραούχο μαζί; Ποιος είναι εκείνος που εκτελεί καλύτερα τα στημένα; Πόσο καιρό είχε να πάρει τρεις σερί νίκες σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις (Ευρώπη, πρωτάθλημα, Κύπελλο) και τέσσερις συνολικά; Πόσο σημαντικό είναι ότι έχει δοκιμάσει και έχει καταφέρει να κερδίσει με διαφορετικούς σχηματισμούς; Πώς θα παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό;

Ειδικά αυτή η τελευταία συζήτηση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πια και είναι βέβαιο ότι θα "ανάψει" όσο περνούν οι ημέρες. Δεν είναι μόνο ο αντίπαλος, δεν είναι ούτε μόνο η αντιπαλότητα. Είναι και η προοπτική που υπάρχει πλέον για την ΑΕΚ. Η οποία μάλιστα, μέσα σε τέσσερις ημέρες, από την Κυριακή στην Πέμπτη, μπορεί να βρεθεί στο +5 από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα και κόντρα στην Αούστρια στο +6 για την πρόκριση στους "32" του Europa League.

Ολα αυτά βέβαια υπάρχουν ακόμη ημέρες για να συζητηθούν και πολύ περισσότερο για να φανερωθούν. Διότι το ποδόσφαιρο είναι ωραίο να το συζητάς, ειδικά όταν μιλάς για το αγωνιστικό του μέρος, αλλά είναι πολύ πιο ωραίο να το βλέπεις. Επίσης ειδικά όταν μιλάς για το αγωνιστικό μέρος. Για την Ενωση αυτό είναι πολύ μεγάλο κέρδος. Και για να συνεχίσουμε τα όσα λέγαμε στο ξεκίνημα του κειμένου, στη φετινή ΑΕΚ μπορεί να προκύπτουν φιγούρες πρωταγωνιστών και να σου κάνει κέφι να την αναλύεις, αλλά στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά έχει παίξει και ο Μανόλο Χιμένεθ. Από τη δική του διαχείριση, καταρχάς, πηγάζουν όλα αυτά.

Περισσότερο από ποτέ, είτε στην πρώτη του θητεία στο σύλλογο είτε στην περσινή του πορεία, ο Ισπανός τεχνικός μοιάζει να εμπιστεύεται τη δουλειά του. Είναι σημαντικό να το πούμε αφενός γιατί είναι καθοριστικό ο προπονητής να πιστεύει στον εαυτό του και αφετέρου γιατί οι αγώνες με την ΤΣΣΚΑ - μάλλον δικαίως - είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες. Από τον τρόπο με τον οποίο είχε διαχειριστεί ή περιορίσει αν θέλετε τις δυνατότητες της ίδιας της ομάδας του. Η συνέχεια ήρθε να κάνει κι εκείνον πρωταγωνιστή. Για να είμαστε δίκαιοι, τον βασικό. Διότι, ακριβώς επειδή για να καταφέρει αυτό που κατάφερε η ομάδα του έπρεπε να το κάνει κυρίως ο ίδιος, όπως κυρίως εκείνος δεν το είχε καταφέρει με τους Ρώσους, το μερίδιο που του ανήκει είναι πολύ μεγάλο. Πλέον, ο ίδιος το πιστώνεται, η ΑΕΚ το καρπώνεται...

Την πρώτη φορά που ήρθε στην ΑΕΚ ο Χιμένεθ οι συνθήκες δεν ήταν τέτοιες, που μπορούσαν να τον απελευθερώσουν. Πέρυσι έπρεπε κυρίως να συμμαζέψει και στη συνέχεια, επίσης με περιορισμένο πεδίο δράσης, να παρουσιάσει. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον Ισπανό. Εχει, από το ίδιο το ποδόσφαιρο που πηγάζει από την ομάδα του, μεγαλύτερη ελευθερία να κάνει πράγματα. Αυτό για έναν προπονητή έτσι κι αλλιώς είναι το πρώτο ζητούμενο. Ο Χιμένεθ το έχει. Το να μπορεί να αξιοποιεί αυτή την ελευθερία, πετυχαίνοντας πράγματα με την ομάδα του, είναι το δεύτερο και πλέον εκείνο που τον δυναμώνει. Πρώτα στον εαυτό του, στη συνέχεια στους παίκτες του, στον κόσμο και τελικά στην κοινωνία του συλλόγου.

Ο Χιμένεθ δείχνει αυτά να τα έχει κερδίσει σε μεγάλο ποσοστό. Ετσι κι αλλιώς, στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένας προπονητής δεν μπορεί να τα κερδίσει σε απόλυτο. Οταν, όμως, νιώθει ότι τα έχει, όπως προφανώς νιώθει τώρα ο Ισπανός, αυτό είναι πολύ μεγάλο εφόδιο για να μπορέσει να ασχοληθεί με την ομάδα του με τον τρόπο που της πρέπει. Δηλαδή, με το ποδόσφαιρο. Ο Χιμένεθ έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε ποτέ στην προπονητική του καριέρα αλαζόνας για να τον επηρεάσει αρνητικά όλο αυτό και να γυρίσει μπούμερανγκ στην ίδια την ομάδα του η δύναμη που φαίνεται να έχει κατακτήσει.

Αν, λοιπόν, πάει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με το καθαρό μυαλό που του επιτρέπει η περίσταση να έχει, ειδικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον αντίπαλο και τον προπονητή του, τότε η ομάδα του θα έχει πολύ μεγάλη τύχη να το πάρει. Και αν αυτό συμβεί, θα έχει γίνει πολύ σημαντικό βήμα για δύο πράγματα στην ΑΕΚ. Πρώτον να διεκδικήσει το φετινό πρωτάθλημα για πολύ καιρό. Μπορεί και μέχρι το τέλος, μπορεί και κατακτώντας το. Δεύτερον, να το κάνει έχοντας τον ίδιο προπονητή στον πάγκο της. Και τα δύο έχουν πολλά χρόνια να συμβούν στην Ενωση και τα έχει ανάγκη...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x