Θοδωρής Τσούτσος

Τι θα σήμαινε μια διαδρομή… Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ;

Τι θα σήμαινε για τον Κουρμπέλη και τον κάθε Κουρμπέλη το... από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ; Και τι άραγε σημαίνει από το ελληνικό πρωτάθλημα στο ιταλικό. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Είναι η Σαμπντόρια καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ; Τότε, δεκαετία '80 και αρχές '90, όταν είχε πάρει πρωτάθλημα στην Ιταλία, τέσσερα Κύπελλα και βέβαια το Κύπελλο Κυπελλούχων, σίγουρα ήταν. Τώρα, ποιος ξέρει. Εκτη είναι στην Ιταλία, αν υπήρχε λόγος να την συγκρίνουμε με τον πρώτο της Ελλάδας, που τώρα είναι ο ΠΑΟΚ, θα βλέπαμε. Συνήθως, όμως, δεν θέλουμε - εμείς ως Έλληνες - να υπάρχει λόγος για τέτοιες συγκρίσεις.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Έχει ο Κουρμπέλης προσωπικά με τον ΠΑΟΚ; Σίγουρα όχι. Ούτε ο Μολέδο είχε. Μάλλον ούτε ο Χουλτ, που ίσως αποκτήσει τώρα αφού με την ΑΕΚ θα θέλουν έναν τίτλο, που θέλει και ο ΠΑΟΚ. Τότε; Ας καθίσουμε να προβληματιστούμε. Όχι βέβαια για τον Μολέδο και τον Χουλτ. Αλλά για τον Κουρμπέλη.

Δεν είναι ότι προτιμάει τον έκτο της Ιταλίας από τον πρώτο της Ελλάδας. Δεν είναι ότι ρισκάρει το εξάμηνο παραμονής στον απαξιωμένο Παναθηναϊκό, που συμπαρασύρει και τους ποδοσφαιριστές στο διάβα του, από το να πάει σε μια ομάδα προοπτικής τίτλου, προκειμένου να πάει στην Σαμπντόρια, που ακόμη δεν έχει καν κάνει επίσημη πρόταση. Είναι ότι όλο αυτό αποτελεί επιλογή καριέρας.

Όχι επαγγελματικής, είναι σίγουρο ότι δεν είναι τα χρήματα το ζητούμενο, γιατί και στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη μια χαρά θα ήταν από οικονομικής καριέρας. Αλλά επιλογή ποδοσφαιρικής καριέρας. Στον ΠΑΟΚ ο Κουρμπέλης, στα καλύτερά του, άντε να έπαιρνε μερικούς τίτλους, τώρα που γυρίζει δηλαδή, άντε και να έπαιζε στην Ευρώπη, που έχει ξαναπαίξει, άντε και να περνούσαν 2-3 χρόνια και να έφευγε σαν... Αθανασιάδης.

Προφανώς ο Κουρμπέλης κάπως αλλιώς έχει σκεφτεί την ποδοσφαιρική ζωή του. Όχι την ποδοσφαιρική αξία του, ίσα - ίσα που σε μια Σαμπντόρια θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο να την επιβάλει από ό,τι θα χρειαζόταν να κάνει στον ΠΑΟΚ. Στη ζωή του, όμως, το ποδόσφαιρο θα ήθελε να είναι λίγο διαφορετικό από ό,τι είναι εδώ. Στην Ελλάδα, όχι στον Παναθηναϊκό, όπου έτσι κι αλλιώς συνάντησε δυσκολίες, που μάλλον δεν φανταζόταν.

Το πανηγύρι, ακόμη και ενός πρωταθλήματος που μπορεί να έρθει, δεν μπορεί να κρατάει για πάντα. Μια ποδοσφαιρική διαδρομή, όμως, μπορεί να έχει διάρκεια. Από τα δύο, ο Κουρμπέλης διαλέγει το δεύτερο. Και ασφαλώς, δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν μας. Για την ακρίβεια, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έπρεπε να πολογείται σε τέτοιες περιπ΄τωσεις, διότι ακόμη και στο πιο υψηλό του επίπεδο, δηλαδή στον πρώτο της βαθμολογίας, ακόμη και στα πιο πλούσια κομμάτια του, τέτοιο είναι ο ΠΑΟΚ, δεν το επιλέγουν.

Για να το σκεφτούμε; Τι θα σήμαινε για τον Κουρμπέλη και τον κάθε Κουρμπέλη το... από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ; Και τι άραγε σημαίνει από το ελληνικό πρωτάθλημα στο ιταλικό. Για όποιον δεν το καταλαβαίνει, ας κάνει μια ερώτηση στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο ή στον Κώστα Μανωλά, που σε διαφορετικές εποχές ο καθένας, έκαναν την ίδια διαδρομή. Ο Κουρμπέλης, θα την κάνει επίσης σε διαφορετική εποχή.

Αλλά αυτό, δεν σημαίνει τίποτα. Και αυτό είναι το δυστύχημα για το ποδόσφαιρό μας. Οτι και στην εποχή του Παπασταθόπουλου και στην εποχή του Μανωλά, αλλά και τώρα, στην εποχή του Κουρμπέλη, η σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι διαφορετική. Ανεξάρτητα από χρώματα και φανέλες...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x