Επικαιρότητα

Θρίλερ με τις αναζωπυρώσεις στην Ιεαράπετρα - Και ο στρατός στη μάχη (video)

Δύο ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη της πύρινης κόλασης.

Με τη συνδρομή Σινούκ αλλά και την εκ νέου εμφάνιση του super puma που είχε υποστεί μηχανική βλάβη στον κάδο του με αποτέλεσμα να καθηλωθεί στην Ιεράπετρα, συνεχίζεται το δύσκολο έργο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που καίει από το βράδυ της Δευτέρας στο πανέμορφο δάσος του Σελάκανου στην Ιεράπετρα.

Και τα δύο ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη της πύρινης κόλασης και με το δεδομένο ότι η μανία των ανέμων είναι τέτοια σε ένταση που οι ριπές ανάγκασαν σε υποχρεωτική προσγείωση τα δύο από τα τρία ελικόπτερα που επιχειρούσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο σημείο.

inner

Ενώ όπως προαναφέραμε και το τρίτο ελικόπτερο, το super puma που έφθασε από την Αθήνα το πρωί, καθηλώθηκε στην Ιεράπετρα εξαιτίας ζημιάς που υπέστη. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και μετά την γρήγορή επισκευή του έδωσε μία μεγάλη ανάσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν μόνο με τα επίγεια μέσα τους απέναντι στον πύρινο εφιάλτη που αναζωπυρώθηκε εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

inner

Όπως έγινε γνωστό στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης, δύο ηλικιωμένοι του οικισμού Πλάτανος με προβλήματα αναπνευστικά και κινητικά , χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο και να αφήσουν τα σπίτια τους.

Ανάλογη επιχείρηση στήθηκε από τους διασώστες για την απομάκρυνση κατοίκων που έμεναν στη βόρεια περιοχή των Μαλλών και κινδύνευαν κυρίως από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί. Κατέβηκαν με ασφάλεια σε πιο χαμηλό υψόμετρο.

inner

Παρακολουθήστε ερασιτεχνικό video που κατέγραψε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μύρτου κ. Παντελάκης.



Οι τοποθεσίες που έχουν παραδοθεί στις φλόγες είναι η Αχλάδα, Πάνω Πλάτανος, Κοντοπού, Ρετικού ενώ η φωτιά σταμάτησε στις θέσεις Αμμούδι και Τεριά,ένα μόλις χιλιόμετρο βόρεια του οικισμού των Μαλλών που απειλήθηκε μαζί με τον οικισμό Χριστό.

inner

Στο σημείο από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρούν 30 οχήματα με 60 άνδρες, 2 ομάδες πεζοπόρου της πυροσβεστικής των 6 ατόμων, 30 άτομα πεζοπόρου του Στρατού, η Αεροπορία και το Ναυτικό, ενώ στο δύσκολο έργο συνδράμουν επίσης 4 οχήματα από τους ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.

inner

" Η κατάσταση χειροτέρεψε. Αν και το πρωί λέγαμε ότι η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, οι άνεμοι δεν μας βοήθησαν καθόλου ,αλλά έδρασαν ακριβώς αντίθετα. Όχι μόνο έχουμε αναζωπυρώσεις αλλά πλέον οι άνεμοι καθήλωσαν δύο από τα τρία ελικόπτερα αναγκάζοντας τα να επιστρέψουν στη βάση τους σε Ηράκλειο και Χανιά. Όσο για το τρίτο ελικόπτερο έπαθε ζημιά με αποτέλεσμα και αυτό να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Ιεράπετρα. Μας δυσκολεύουν οι άνεμοι που προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και το δύσβατο της περιοχής," δήλωσε στο neakrtiti.gr, ο κ. Γιάννης Μαραγκάκης, διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, που βρίσκεται στο σημείο από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της φωτιάς.

inner

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Μαλλών Γιώργο Τσακιράκη, "η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο , υπάρχουν ενεργά μέτωπα κοντά στο χωρίο 'Αγιος Ιωάννης και Αγία Μαρίνα όπου απειλούνται ελαιώνες ενώ ένα δεύτερο ενεργό μέτωπο ,επικίνδυνο βρίσκεται στις παρυφές του Σελακάνου , στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Μεγάλη Αχλάδα."

Μάλιστα η φωτιά το βράδυ απείλησε το χωριό Μάλλες, τελικά αυτό αποφεύχθηκε, ενώ απειλήθηκαν και αγροικίες, χωρίς ωστόσο να καταστραφούν ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές.

inner

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν κατά πολύ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν. Ωστόσο τα νέα στοιχεία λένε ότι θα ενισχυθούν φθάνοντας ακόμη τα 8-9 μποφόρ σε ένταση, εμποδίζοντας σε μέγιστο βαθμό το έργο των πυροσβεστών και όλων όσοι συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

inner

Μάλιστα από την πλευρά της Πυροσβεστικής, εκφράζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο.

inner

Επιβεβαιώνεται δε το γεγονός, ότι αν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν κοπάσουν, ενδέχεται το έργο της κατάσβεσης να διαρκέσει ακόμα και μέρες!

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το πανέμορφο δάσος του Σελάκανου παραδίδεται στις φλόγες, καταστρέφοντας ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης και έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου στο νησί.

Πηγή: neakriti.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x