Βάιος Τσούτσικας

Το πρωτάθλημα των μονοφαγάδων

Όσο οι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου «επενδύουν» στην καταστροφή του ανταγωνισμού, τόσο πιο κοντά φέρνουν την καταστροφή τους.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Με τους αριθμούς δεν μπορείς να τα βάλεις. Ακόμα και αν στέκεσαι δίπλα σε εκείνους που λένε ότι η χρήση τους είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πεις ψέματα, δεν μπορείς παρά να προβληματιστείς από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Όχι για το ακριβές κόστος των παικτών που απέκτησε ούτε για το ακριβές τίμημα όσων πούλησε. Ο προβληματισμός προκύπτει από το συμπέρασμα όσων ανακοινώθηκαν, από το κλίμα που δημιουργήθηκε ότι ο τείχος πλησίαζε στην ΠΑΕ με μεγάλη ταχύτητα.

Παρά τις συνεχείς επιτυχίες και συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρά τις πολλές αγοραπωλησίες που άφηναν κέρδος στο πρόσφατο παρελθόν, παρά την τεράστια σε σχέση με τους εγχώριους ανταγωνιστές του εμπορική αξία ο Ολυμπιακός πούλησε (και) για να μην έχει πρόβλημα με την εξασφάλιση άδειας συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης.

Έχουμε σταματήσει λοιπόν να πουλάμε από άποψη και πουλάμε από ανάγκη. Ανάγκη που προκάλεσε ο αποκλεισμός από τη Χάποελ Μπερ Σεβά και η μη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ τη χρονιά που διανύουμε.

Φτάνει, δηλαδή, ένας αποκλεισμός, μια στραβή για να απειληθεί με κατάρρευση μια εταιρεία που μονοπωλεί τις επιτυχίες – με ελάχιστες εξαιρέσεις – και καρπώνεται το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων που εισπράττουν οι ελληνικές ΠΑΕ στο σύνολό τους.

Προφανώς και θα συμβεί από τη στιγμή που οι εντός συνόρων πόροι – και αυτό αναφέρεται στην ενημέρωση – είναι από λίγοι ως ελάχιστοι. Δεν υπάρχουν σοβαρές χορηγίες, τα ποσά από το τηλεοπτικό συμβόλαιο όλο και λιγοστεύουν, τα εισιτήρια έχουν σημειώσει πτώση. Αυτό που δεν αναφέρεται στην ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και που κάθε μία από τις μεγάλες ΠΑΕ αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο της πλήρους απαξίωσης του προϊόντος και της εκδίωξης ουσιαστικά κάθε χορηγού που θα το σκεφτόταν να συνδράμει;

Επειδή οι άνθρωποι που ηγούνται των μεγάλων ομάδων είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνονται ότι με τη συμπεριφορά που έχουν το μόνο που καταφέρνουν είναι διαλύουν όλο και περισσότερο το προϊόν που παράγουν και από το οποίο περιμένουν έσοδα.

Πριν κλαφτούν, λοιπόν, επειδή έρχεται η καταστροφή ας κάτσουν σε ένα τραπέζι και ας καταθέσουν τις ιδέες τους προκειμένου το προϊόν να αναπτυχθεί. Ας σταματήσουν να ξοδεύουν χρήμα για να πληρώνουν ανθρώπους που τραμπουκίζουν εντός ή εκτός εισαγωγικών και ας προσλάβουν τεχνοκράτες που θα τους βοηθήσουν να κάνουν το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν πιο ελκυστικό. Ας σταματήσουν να τσακώνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να πάρουν την ψήφο του οποιουδήποτε προέδρου ΕΠΣ και ας στηρίξουν τον δικό τους συνεταιρισμό προκειμένου να πάνε τις εταιρείες τους ένα βήμα πιο μπροστά.

Και σε τελική ανάλυση ας σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το πρωτάθλημα ως παιχνιδάκι που ανήκει μόνο σε αυτούς και ας συνειδητοποιήσουν ότι όσο περισσότερο αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και το ενδιαφέρον και άρα δημιουργείται ένα προϊόν περισσότερο ελκυστικό για όσους θέλουν να το στηρίξουν χρηματοδοτώντας το.

Όταν κοιμάσαι και ξυπνάς με τη λογική να καταστρέψεις τον διπλανό σου κάποια στιγμή θα το καταφέρεις. Και μαζί του θα έχεις καταφέρει να καταστραφείς κι εσύ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x