sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το top-15 των «τρελών» αγορών της Κίνας

Με την «μετανάστευση» των ποδοσφαιριστών από την Ευρώπη στο Κινεζικό πρωτάθλημα να συνεχίζεται, το sportfm.gr, καταγράφει 15 μετακινήσεις που «έσπασαν» ταμεία.

Το τελευταίο διάστημα,είναι πολλοί οι παίκτες υψηλού επιπέδου που παίρνουν την απόφαση να «εγκαταλείψουν» τα ευρωπαϊκά κλαμπ, μετακινούμενοι στην κινεζική Super League, όπως ονομάζεται το πρωτάθλημα της Κίνας.

Η μεταγραφή του Γκρατσιάνο Πελέ στην Shandong Luneng, η οποία επικυρώθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν, είναι η πιο πρόσφατη από μία σειρά «τρελών», οικονομικά, μετακινήσεων ποδοσφαιριστών, στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα όπως του Χουλκ και του Λαβέτσι, μέχρι αυτά των Εμπιά και Γκουαρίν.

1. Τζάκσον Μαρτίνεζ (Guangzhou Evergrande)

Με την Ατλέτικο Μαδρίτης, μέτρησε μέχρι τον Ιανουάριο 22 συμμετοχές, βρίσκοντας δίχτυα 3 φορές. Μετά ήρθε η μετακίνηση στην Κίνα, με την Guangzhou να βγάζει από τα ταμεία της 42 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, με τον ίδιο τον παίκτη να καρπώνεται 12,5 εκατ. ετησίως.

2. Ζερβίνιο (Hebei China Fortune)

Πωλήθηκε από τη Ρόμα (με την οποία σε 88 αγώνες πέτυχε 26 τέρματα, έχοντας ακόμα 20 ασίστ) για 18 εκατομμύρια, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει και διάφορα μπόνους που ενδέχεται να ανεβάσουν το ποσό. Ο 29χρονος αμείβεται με 10 εκατ. τον χρόνο.

3. Άλεξ Τεξέιρα (Jiangsu Suning)

Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο για 50 εκατομμύρια ευρώ από την Ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Βραζιλιάνος υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο για 48 εκατ., κάτι που μεταφράζεται σε 12 εκατ. τον χρόνο)!

4. Χουλκ (Shanghai SIPG)

Μετά τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Χουλκ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, έχοντας υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2020, με ετήσιες αποδοχές 19,5 εκατ. ευρώ! Για να τον κάνει δικό της, η Σανγκάη πλήρωσε τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 55 εκατομμύρια.

5. Ραμίρες (Jiangsu Suning)

Έφτασε από την Τσέλσι τον Ιανουάριο έναντι 28 εκατομμυρίων. Ο Βραζιλιάνος μέσος (γεννημένος στις 24 Μαρτίου του 1987), υπέγραψε μία πλούσια συμφωνία που θα του αποφέρει 13 εκατ. τον χρόνο μέχρι το 2019.

6. Εζεκιέλ Λαβέτσι (Hebei China Fortune)

Μόλις 6 εκατ. στοίχισε ο βραχύσωμος (ύψους 1,73) Αργεντινός μεσοεπιθετικός (από την Παρί Σεν Ζερμέν), είναι όμως από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην Κίνα, λαμβάνοντας 15 εκατ. ετησίως. «Θα μπορούσα να έχω υπογράψει στην Ίντερ, την Τσέλσι ή την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», αποκάλυψε ο παίκτης και συνέχισε: «Μου αρέσει το πλάνο του συλλόγου, είναι αυτό που με έπεισε να έρθω εδώ, όπως φυσικά και το οικονομικό κομμάτι».

7. Φρέντι Γκουαρίν (Shanghai Shenhua)

Ακόμα μία μεταγραφή που έγινε τον Ιανουάριο. Η Ίντερ (στην οποία μέτρησε 64 εμφανίσεις και 8 γκολ στα 4 περίπου χρόνια παρουσίας του) αποκόμισε 18 εκατ. από την πώληση του Κολομβιανού, με τον 30χρονο πλέον μέσο να βάζει στον τραπεζικό του λογαριασμό 8 εκατ. τον χρόνο.

8. Ντεμπά Μπα (Shanghai Shenhua)

Η Σανγκάη έδωσε 14 εκατ. στην Μπεσίκτας (με τα 10 να καταβάλλονται μετρητοίς) για τον Σενεγαλέζο στράικερ (γεννημένος στις 25/5/1985), με τον ίδιο να υπογράφει κλειστό συμβόλαιο τριών χρόνων για 7,5 εκατ. ετησίως. Μετά τον τρομακτικό τραυματισμό του στο ντέρμπι απέναντι στην Σανγκάη SIPG, ο ύψους 1,89 επιθετικός, θα μείνει για πολλούς μήνες εκτός δράσης, ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για πρόωρο τέλος στην καριέρα του σύμφωνα με δηλώσεις του προπονητή του Γκρεγκόριο Μανθάνο.

9. Μπουράκ Γιλμάζ (Beijing Guoan)

H Μπεϊγίνγκ πλήρωσε την Γαλατά 13 εκατ. (και άλλα 2 εκατ. στην Τραμπζονσπόρ λόγω ποσοστού μεταπώλησης που κατείχε) προκειμένου ο τουρκικός σύλλογος να πει το «ναι» για την μετακίνηση του 31χρονου επιθετικού. Ο Γιλμάζ έχει συμβόλαιο 3,5 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κλαμπ.

10. Παπίς Σισέ (Shandong Luneng)

Έπειτα από 4,5 χρόνια παρουσίας στο «St. James' Park» (44 γκολ σε 131 αγώνες), ο Σενεγαλέζος αφήνει την Νιουκάστλ (τον είχε υπογράψει τον Ιανουάριο του 2012 από τη Φράιμπουργκ έναντι 10 εκ. λιρών) για να συνεχίσει την καριέρα του στην Άπω Ανατολή, με τις «καρακάξες» να βάζουν στα ταμεία τους 2,5 εκατ. ευρώ και τον ίδιο να καρπώνεται 3 εκατ. τον χρόνο.

11. Ντάριο Κόνκα (Shanghai SIPG)

Ανάμεσα στους πρώτους που «γεύτηκαν» την καινούρια εμπειρία, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Ghuangzou Evergrande και την ετήσια αμοιβή του να ανέρχεται στα 10,6 εκατ. ευρώ. Ο Αργεντινός, με την ομάδα που είχε τον Μαρσέλο Λίπι στον πάγκο, κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και το Champions League Ασίας. Έκανε ένα μικρό διάλειμμα στην Βραζιλία με την Φλουμινένσε και επέστρεψε στην χώρα που λατρεύεται σαν Θεός. Πλέον κερδίζει ελαφρώς λιγότερα(10,2 εκατ.) αγωνιζόμενος με τον σύλλογο της Σανγκάης.

12. Ασαμόα Γκιάν (Shanghai SIPG)

Στα 31 του, ο πρώην επιθετικός, μεταξύ άλλων, των Ουντινέζε, Ρεν και Σάντερλαντ, δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έβρισκε ένα συμβόλαιο που θα του απέφερε 320 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα! Συνολικά θα εισπράξει 16,7 εκατ. μέχρι το 2017.

13. Παουλίνιο (Guangzhou Evergrande)

Πέρασε στην Γκουανκγσού από την Τότεναμ, με τα «σπιρούνια» να παίρνουν 14 εκατ. (10 λιγότερα από όσα είχαν δώσει το καλοκαίρι του 2013 στην Κορίνθιανς για να φέρουν τον παίκτη στο Λονδίνο) και τον ίδιο τον 27χρονο μέσο, 6 εκατ. για κάθε σεζόν.


14. Στεφάν Εμπιά (Hebei China Fortune)

O 30χρονος αμυντικός μέσος (γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1986), μεταγράφηκε από την Τραμπζονσπόρ έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, με τον πρώην παίκτη της Σεβίλλης να κερδίζει συνολικά 25 εκατ. μέχρι το 2019.

15. Γκρατσιάνο Πελέ (Shandong Luneng)

Με τα 38,5 εκατ. ευρώ που θα λάβει σε 2,5 χρόνια, ο Πελέ έγινε ο καλύτερα αμειβόμενος Ιταλός ποδοσφαιριστής στον κόσμο χάρη στην «υπερβολή» των ομάδων της Κίνας, με την Σαουθάμπτον να παίρνει 7 εκατ. για να δώσει την συγκατάθεσή της.

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x