sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ζαν Κλερ Τοντιμπό: Η αποτυχία στην Μπαρτσελόνα «μονοπάτι» για την εθνική Γαλλίας

Ο Ζαν Κλερ Τοντιμπό κρατάει την ομάδα της Νίκαιας στις πρώτες θέσεις της Ligue 1. Για να φτάσει μέχρι και την εθνική Γαλλίας, έφυγε με την ταμπέλα του αποτυχημένου από τη Μπαρτσελόνα και την Ισπανία.

«Nissa la bella», τραγουδούν οι φίλοι της Νις στην υπερσύγχρονη «Αλιάνζ Ριβιέρα». Η «όμορφη Νίκαια» στα ελληνικά αποτελεί ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό με τον απέραντο παραλιακό πεζόδρομο και την παλιά πόλη, σημείο αναφοράς στην Κυανή Ακτή, αφού από εκεί πηγαίνεις σε μόλις τριάντα λεπτά σε Μονακό και Κάννες. Όπως εδώ στην Ελλάδα, προσελκύουμε αθλητές επιπέδου, δείχνοντάς τους τον τρόπο ζωής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον ήλιο, τις παραλίες, τον καλό καιρό στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, κάπως έτσι και η Νις προτάσσει «περιφερειακές» υπηρεσίες στους ποδοσφαιριστές που θέλει να εντάξει στο δυναμικό της.

Στο μεγάλο αγωνιστικό project, η πόλη παίζει τον δικό της ρόλο. Αυτό είδε ο Ζαν Κλερ Τοντιμπό πριν αποφασίσει να επαναπατριστεί, ύστερα από ένα διάστημα δύο χρόνων, που το όνειρο της Μπαρτσελόνα έμελλε να γίνει εφιάλτης. «Έμαθα από την αποτυχία, γι’ αυτό προτιμώ η ιστορία μου να είναι όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρά να ήταν όλα ρόδινα», δηλώνει τώρα πια που έχει βρει την Ιθάη του. Τον Ιανουάριο 2019 είχε αφήσει την Τουλούζ για να γίνει παίκτης της Μπαρτσελόνα και να αγωνιστεί στο ιστορικό «Καμπ Νου». Αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τους «μπλαουγκράνα», που έκαναν μία έξυπνη επένδυση για το μέλλον. Σε μία περίοδο όμως που οικονομικά κατέρρεε και η διοικητική αστάθεια ήταν αυτή που χαρακτήριζε το σύλλογο, όχι το ποδόσφαιρό της. Όχι το ιδανικό περιβάλλον για ένα παιδί που ζούσε το όνειρό του, στο χειρότερο διάστημα του συλλόγου.

Τοντιμπό: Από τη Μπαρτσελόνα στην Εθνική Γαλλίας

Έναν χρόνο και μόλις πέντε εμφανίσεις και 325 αγωνιστικά λεπτά μετά, πήγε δανεικός στη Γερμανία και τη Σάλκε για να βρει ρυθμό και παιχνίδια. Στην εξάμηνη παρουσία του στο Γκελζενκίρχεν μέτρησε 10 συμμετοχές από τους συνολικά 17 αγώνες που έδωσε η ομάδα. Ο δανεισμός ολοκληρώθηκε και το περίεργο καλοκαίρι του 2020, κορονωϊού παρόντος, θα επιχειρούσε να μείνει μόνιμα στη Βαρκελώνη, διεκδικώντας μία θέση στο ρόστερ. Την ευκαιρία που έψαχνε δεν την βρήκε και παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός. Σε ένα club που ενδείκνυται για τη βελτίωση ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών και αποτελεί το σκαλοπάτι για την elite του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στην Μπενφίκα και τη Λισαβόνα, ο Γάλλος αμυντικός κατάφερε να αγωνιστεί μόλις 90 λεπτά σε έναν αγώνα Κυπέλλου. Αν μη τι άλλο, καταδικαστικό γεγονός στο μυαλό ενός ποδοσφαιριστή που βλέπει την καριέρα του να παίρνει αντίθετη πορεία, από αυτή που φανταζόταν όταν υπέγραφε στην Μπαρτσελόνα.

Προφανώς και ο δανεισμός του στους «αετούς» διεκόπη τον Γενάρη του '21, μόλις τέσσερις μήνες μετά, για να συνεχιστεί αλλού. Προτιμήθηκε να επιστρέψει σε ένα γνώριμο για τον ίδιο πρωτάθλημα. Το γαλλικό υστερούσε σε επίπεδο του ισπανικού και του γερμανικού, όμως θα ήταν το κατάλληλο για έναν 21χρονο, που θα έπρεπε να μπει ξανά στον ίσιο δρόμο. Ή καλύτερα θα έπρεπε να φτιάξει το μυαλό του, να αποβάλλει από αυτό την ιδέα της αποτυχίας. Οι δρόμοι εκείνου και της Νις διασταυρώθηκαν την κατάλληλη στιγμή.



Οι «νισουά» έβρισκαν σιγά σιγά τα πατήματά τους, ήταν σταθερά στη δεκάδα της Ligue 1 και διεκδικούσαν την ευρωπαϊκή παρουσία. Τι καλύτερο για τον φέρελπι κεντρικό αμυντικό, που είχε βιώσει σε μόλις δύο χρόνια την «απόρριψη» και την ποδοσφαιρική απαξίωση, είχε, όμως, αποκομίσει εμπειρίες από το κορυφαίο επίπεδο και έψαχνε το κατάλληλο σύνολο για να δείξει αυτό που αξίζει. «Ο κόσμος νομίζει ότι απέτυχα στη Μπαρτσελόνα, επειδή δεν έπαιζα πολύ», είναι το παραπονό για την κριτική που δέχθηκε όσο έμεινε στην Ισπανία.

Στο τέλος του εξάμηνου δανεισμού του, ανάγκασε τους διοικούντες του club στο γαλλικό νότο να καταβάλουν δίχως την παραμικρή αμφιβολία 8,5 εκατομμύρια ευρώ στη Μπαρτσελόνα, συν ποσοστό μεταπώλησης και 7,5 εκατομμύρια σε μπόνους, για να τον μονιμοποιήσουν στη Νίκαια. «Στη Νίκαια, νιώθω εμπιστοσύνη και αρκετά αγαπητός. Το μόνο που ήθελα ήταν να δείξω ποιος είμαι και να παίζω αυτό που ξέρω. Μίλησα με τον Λίλιαν Τουράμ, αφού έπαιζε στην ίδια θέση με εμένα», δηλώνει ικανοποιημένος για την επιλογή του να γυρίσει στη Γαλλία και να αποτελεί πλέον νούμερο ένα στόχο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Ύστερα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα αμφότεροι πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι για την απόφαση να συνεχίσουν μαζί. Από τη μία η ομάδα, που πλέον κοντράρει στα ίσια τις μεγάλες δυνάμεις του γαλλικού πρωταθλήματος (πρόσφατα μάλιστα «έκλεισε» το σπίτι της Παρί). Από την άλλη ο παίκτης, βλέπει την «εκτόξευσή» του στους αγωνιστικούς χώρους να του χαρίζει μία θέση στην εθνική Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Είναι πιθανό μάλιστα να βρεθεί στο δρόμο της Εθνικής μας ομάδας, στον τελευταίο αγώνα των προκριματικών του Euro 2024, που ενδεχομένως να κρίνει την απευθείας πρόκριση της "γαλανόλευκης" στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x