Επικαιρότητα

Τραμπ: Δεν θα μπούμε στον εμφύλιο της Συρίας

«Δεν θα πάμε στη Συρία», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, λίγες ημέρες αφότου διέταξε σχεδόν εξήντα πυραυλικές επιθέσεις εναντίον βάσης της συριακής Αεροπορίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να εμπλακούν βαθιά στον εξαετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, διαμήνυσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες αφότου διέταξε σχεδόν εξήντα πυραυλικές επιθέσεις εναντίον βάσης της συριακής Αεροπορίας.

«Δεν θα πάμε στη Συρία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Εξήγησε ότι διέταξε τα πυραυλικά πλήγματα λόγω του αποτροπιασμού που του προκάλεσε η χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων.

«Αυτό που έκανα θα έπρεπε να είχε γίνει από την κυβέρνηση Ομπάμα πολύ καιρό πριν το κάνω εγώ», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στη Συρία θα ήταν σαφώς καλύτερη εάν ο προκάτοχός του είχε αναλάβει ανάλογη δράση.

Τα σχόλια Τραμπ έρχονται στον απόηχο των ερωτημάτων που έχουν γεννήσει δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησής του όσον αφορά τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στη Συρία, ειδικά μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ τη Δευτέρα, ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλα αμερικανικά χτυπήματα εάν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιήσει εκ νέου χημικά.

Επιπλέον, ενώ στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας η Ουάσιγκτον διαμήνυσε πως το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν είναι κύριο μέλημά της, μετά τις χημικές επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι ο κ. Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει μακροπρόθεσμα στην εξουσία.

Μήνυμα ότι η στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει έστειλε από την πλευρά του την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις. Σημείωσε πως οι πυραυλικές επιθέσεις «δεν αποτελούν οιωνό αλλαγής στην στρατιωτική μας εκστρατεία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έχει χαρακτηρίσει τις πυραυλικές επιθέσεις ως μετρημένη και στοχευμένη απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό.

Ο κ. Τίλερσον βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μόσχα για επαφές με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί να κατανοήσει τις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον στη Συρία.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x