Επικαιρότητα

Τρεις πυλώνες στο νέο αφήγημα Τσίπρα με φόντο τις εκλογές

Όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες έχοντας συσπειρώσει μέσω σκανδαλολογίας τους ψηφοφόρους του.

Την βεντάλια από μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων έχει ανοίξει η κυβέρνηση, πολώνοντας το πολιτικό κλίμα και διαμορφώνοντας μια φορτισμένη ατμόσφαιρα με έντονη προεκλογική οσμή. Υπόθεση Novartis, Σκοπιανό και έξοδος από το πρόγραμμα είναι τρία θέματα τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα, ωστόσο και στις τρεις αυτές διαφορετικές περιπτώσεις χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση τους.

Όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες έχοντας συσπειρώσει μέσω σκανδαλολογίας τους ψηφοφόρους του, να προσεγγίσει το παραδοσιακό κέντρο με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Σκοπιανό αλλά και να κερδίσει πόντους από το επικοινωνιακό αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια. Παρ' όλα αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα κρύβουν αρκετές παγίδες και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την κυβέρνηση.

Υπόθεση Novartis
Το Μαξίμου έχει ποντάρει «όλα του τα λεφτά» πάνω στην υπόθεση Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να φέρει πίσω του ψηφοφόρους που σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, να πλήξει την Κεντροαριστερά και παράλληλα να δυσκολέψει μία ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Στον αντίποδα υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα και η υπόθεση να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην κυβέρνηση με τις συνέπειες για τον Αλέξη Τσίπρα να είναι χειρότερες, καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ δείχνει να περνά στην αντεπίθεση. Μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Novartis ως «προβλέψιμο αντιπερισπασμό μίας κυβέρνησης που ψυχορραγεί». Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, το οποίο «δεν αναδείχθηκε από κάποιους αριστερούς ατσίδες, αλλά από την αμερικανική Δικαιοσύνη», ενώ τόνισε ότι η ΝΔ συμφωνεί με την πλήρη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατασκευάζει άθλια σκευωρία για να προστατέψει δικούς της ανθρώπους και να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους» και χαρακτήρισε «άθλια μεθόδευση» την πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Παράλληλα, άφησε αιχμές για την στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στο ζήτημα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων, η οποία εκτόξευσε την σχετική δαπάνη, λέγοντας ότι «πάει πολύ να ενδύεται τον μανδύα της κάθαρσης αυτός που πολέμησε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού ενός προβληματικού συστήματος.

Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον την επόεμνη εβδομάδα ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι κόντρα ξέσπασε και για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν στη Βουλή για την ψηφοφορία, με τη ΝΔ να αντιτίθεται με σφοδρότητα στις 10 κάλπες και να μιλά για αντισυνταγματική πρακτική.

Σκοπιανό
Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα τους επόμενους μήνες, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η κυβέρνηση επιθυμεί σύνθετη ονομασία στην οποία θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», ωστόσο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη μετά και από τα δύο συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δείχνει να είναι αρκετά διαφορετικό από τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό αγκάθι για το Μαξίμου είναι η στάση των ΑΝΕΛ που παραμένουν αμετακίνητοι στην θέση τους, ενώ αρνητική είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση που δηλώνει πως θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση φέρει ο Νίκος Κοτζιάς, εάν δεν έχει συμφωνήσει πρώτα με αυτήν ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Το Σκοπιανό είναι ένα ακόμη ζήτημα που δεν βρίσκεται μόνο στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς έχει λόγο και η γειτονική χώρα που αρνείται επί του παρόντος να αλλάξει τις αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Τις προηγούμενες ημέρες, με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας μάλιστα ότι από τα 7 ανοιχτά ζητήματα έχουν λήξει τα τρία. Στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο Νίκος Κοτζιάς. Κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. «Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.

Έξοδος από το πρόγραμμα
Το πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Ήδη το Μαξίμου αρχίζει να στήνει το επικοινωνιακό αφήγημα για το τέλος των μνημονίων, ωστόσο ήδη οι Βρυξέλλες σε συνδυασμό με το ΔΝΤ έχουν θολώσει αρκετά την εικόνα για την επόμενη ημέρα μιλώντας για αυστηρή επιτήρηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 4ο μνημόνιο καθώς η κυβέρνηση έχει υπογράψει νέες περικοπές σε συντάξεις και νέα μείωση του αφορολόγητου. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τα αντίμετρα αλλά και μια σειρά παροχών, όπως αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς ξεπαγώνουν οι ωριμάνσεις. Παράλληλα υπόσχεται και 13η σύνταξη. Όλα τα παραπάνω θα αποδειχθεί κατά πόσο ισχύουν το επόμενο διάστημα, καθώς η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα από την επόμενη εβδομάδα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα υπάρχει και συνεδρίαση του Eurogroup.

"Κερασάκι" τα ελληνοτουρκικά
Στα παραπάνω προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα ελληνοτουρκικά, καθώς η αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Άγκυρας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στο Μαξίμου. Ο εμβολισμός του ελληνικού πλοίου από τουρκικό κοντά στα Ίμια προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να χρεώνει στην κυβέρνηση «μια ανεύθυνης και γι’ αυτό επικίνδυνη στάση [...] που ανέχεται μήνες τώρα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, εμπεδώνοντας στην Αγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρας μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές της θέσεις».

Ανασχηματισμός ήταν και πάει
Με το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή και με πολλά θέματα ανοικτά, τα σχέδια περί ανασχηματισμού πάνε πίσω καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Στο Μαξίμου θα ήθελαν να αντικαταστήσουν ορισμένα πρόσωπα, ειδικά στον τομέα της Ανάπτυξης, προκειμένου να τρέξουν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο αυτό θα γίνει πιθανότατα με εσωτερικές διορθωτικές κινήσεις και με την προσθήκη ή την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x