Βάιος Τσούτσικας

Κορδελίτσα και στο αεροδρόμιο ο Γκάρι

Το πρόβλημα δεν είναι να φύγει και ο Ροντρίγκες από τον ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα θα είναι να χαλάσει η μεταγραφή του στη Γαλατασαράι και να σπάσει το σερί των υπερ-επιτυχημένων επενδυτικών κινήσεων της ΠΑΕ.

Γκρινιάζουν οι οπαδοί που φεύγει ο Ροντρίγκες. Όπως γκρινιάζουν κάθε φορά που ο συμπαθής Γκάρι σημαδεύει οπουδήποτε αλλού παρά στον στόχο.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Τούτες τις μέρες που η Γαλατά τον πιέζει και έχει καταφέρει να του κλέψει τα μυαλά, που του στρώνει χαλί από χαρτονομίσματα για να τον κάνει να ξεχάσει και τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που βασανίζουν την Πόλη, εμείς, πιστοί στις παραδόσεις μας κάνουμε ό,τι και με τους άλλους απλά καλούς παίκτες. Τον κάνουμε να μοιάζει με κράμα Πελέ και Μαραντόνα. Παράδοση που τηρείται πάντα πριν ο εκάστοτε παίκτης πρωτοπαίξει στην Ελλάδα και λίγο πριν φύγει από αυτή.

Διότι ο Ροντρίγκες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας απλά καλός παίκτης. Αν ήταν σούπερ παίκτης δεν θα αρκούνταν στα 3 γκολ που έχει βάλει μέχρι στιγμής στο φετινό πρωτάθλημα. Δεν θα ήταν μέσα στους χειρότερους – για να μην πω ο χειρότερος – σε ποσοστά ευστοχίας. Ο συμπαθής εξτρέμ για να βάλει γκολ θέλει 9,3 τελικές προσπάθειες. Αρκετά, δε, από τα χαμένα του γκολ είναι από αυτά που δεν χάνονται. Από αυτά που κάνουν τους οπαδούς να γκρινιάζουν… Αν ο Ροντρίγκες ήταν σούπερ παίκτης θα απέφευγε να βρίσκεται στην 5άδα των παικτών με τα περισσότερα λάθη στο πρωτάθλημα.

Αλλά και άχρηστους να βγάλουμε τους παραπάνω αριθμούς υπάρχει ένας ακόμα που δεν μπορεί να διαψευστεί: ο Ροντρίγκες κάνει όσα κάνει σε μια ομάδα που βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας. Ο φετινός ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να συναντηθεί με τις φιλοδοξίες του εντός συνόρων και γι’ αυτό φταίει και ο καλύτερός του παίκτης. Αν, δηλαδή, αυτός είναι ο Γκάρι και δεν είναι ο Μάτος…

Η γκρίνια, όμως, επιμένει. Και πώς να μη συμβεί αυτό όταν η λίστα με τους καλούς παίκτες που φεύγουν μεγαλώνει: μετά τον Λούκας και τον Μακ φεύγει και ο Γκάρι. Ο οπαδός θέλει τους καλούς παίκτες της ομάδας να μένουν πιστοί σ’ αυτή και να τη βοηθούν να κερδίσει τίτλους. Να κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια τους σε πλουσιοπάροχα συμβόλαια και να μένουν αφοσιωμένοι στη φανέλα λες και γεννήθηκαν ένα στενό μακριά από το γήπεδο της ομάδας αυτής. Ας αλλάξουμε πλευρό τώρα και ας θυμηθούμε πως στις γειτονιές που μεγάλωσε και πρωτοκλώτσησε την μπάλα ο Ροντρίγκες και όχι μόνο αυτός ο ΠΑΟΚ ήταν άγνωστη λέξη…

Μα ο ΠΑΟΚ δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Ο ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών έχει λεφτά με το τσουβάλι και πρέπει μόνο να παίρνει παίκτες και ποτέ να πουλάει. Από τη διατύπωση και μόνο καταλαβαίνεις το λάθος. Όσες ομάδες σπαταλούσαν μόνο περισσότερο απ’ όσα κέρδιζαν συνέχεια κατέληξαν να παλεύουν με φαντάσματα πτώχευσης και υποβιβασμούς. Ναι, ο ΠΑΟΚ δεν αντιμετωπίζει πια οικονομικά προβλήματα. Ναι, ο ΠΑΟΚ έχει έναν πανίσχυρο μεγαλομέτοχο στην ΠΑΕ. Ναι, δεν του λείπουν τα 4 εκατομμύρια που προσδοκά να κερδίσει από την πώληση του Γκάρι αλλά…

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί με τους κανόνες και τη λογική μιας ανώνυμης εταιρείας. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι (και) μαγαζί. Και για να μένει ανοικτό πρέπει να φροντίζει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Αν, δε, καταφέρει να παρουσιάσει και θετικό ισολογισμό στο τέλος της χρονιάς θα έχει πραγματοποιήσει ένα μικρό άθλο.

Να το πάρουμε και αλλιώς; Ο Ροντρίγκες ήρθε ελεύθερος από την Έλτσε και μπορεί να φέρει 4 εκατομμύρια στα ταμεία. Απόλυτα επιτυχημένη κίνηση σε επίπεδο ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου. Ανάλογης επιτυχίας με το πάρε – δώσε στις περιπτώσεις του Μακ και του Λούκας. Κινήσεις που αφήνουν θετικό πρόσημο στα λογιστικά βιβλία και – το σημαντικότερο – ισχυροποιούν το προφίλ του εξαιρετικού «selling club» που έχει ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Είναι μεταγραφές, ποδοσφαιρικές προαγωγές αυτές που ανοίγουν τον δρόμο και σε άλλους φιλόδοξους ποδοσφαιριστές να βάλουν τα ασπρόμαυρα για να κάνουν ένα βήμα πιο ψηλά στη συνέχεια. Μπορεί να μοιάζει οδυνηρό για όσους με ρομαντισμό στέκονται ακόμα στη σχέση παικτών – ομάδας αλλά είναι η πραγματικότητα: έχει αποδειχθεί ότι οι ομάδες που κατάφεραν να ξεπεράσουν το ταβάνι τους και να κάνουν σημαντικές επιτυχίες είναι εκείνες που έμαθαν να πουλάνε καλά ποδοσφαιριστές. Το έκανε παλαιότερα η Λιόν και η Πόρτο, το κάνει η Μπενφίκα. Ας μην γκρινιάζουμε όταν διαπιστώνουμε ότι προσπαθούν να το κάνουν και ομάδες από τα μέρη μας.

Με άλλα λόγια; Κορδελίτσα και στο αεροδρόμιο με συνοδεία από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Γκάρι για να σιγουρευτούμε ότι θα φτάσει στον νέο του προορισμό. Δεν είναι πρόβλημα να φύγει κι αυτός, θα είναι πρόβλημα αν μείνει. Και ας σταματήσουν να γκρινιάζουν οι οπαδοί…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x