Επικαιρότητα

Τυροβολάς: «Οι νέοι να μάθουμε να διεκδικούμε»

Eίναι 29 ετών, φαρμακοποιός και ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια με την Αριστερά και το κίνημα.

Eίναι 29 ετών, φαρμακοποιός και ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια με την Αριστερά και το κίνημα. Πλέον, είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας και έτοιμος να βάλει θέματα για τη νεολαία και όχι μόνο.

Ο λόγος για τον Στέφανο Τυροβολά, ο οποίος μιλάει στη «SportDay» για την πολιτική, τις διεκδικήσεις της νεολαίας, αλλά και τη μεγάλη του αγάπη, τον Παναθηναϊκό. Ενας νέος άνθρωπος θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής.

Πώς παίρνει μια τέτοια απόφαση;

«Eχει πολύ άγχος και πολύ τρέξιμο αλλά το αντιμετωπίζω ως μια ευκαιρία να απευθυνθώ σε όσo πιο πολλούς ανθρώπους μπορώ και να τους πείσω για αυτά που υποστηρίζουμε. Οι εκλογές είναι ένας αγώνας που έχει ως πρώτο στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο πως πρέπει να παλέψει για να ζήσει τη ζωή που του αξίζει και να μη δέχεται όσα κάποιοι άλλοι ετοιμάζουν για εμάς».

Νέος άνθρωπος μεν, ενεργός πολιτικά αρκετά χρόνια δε...

«Από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια στην Πάτρα ασχολήθηκα με την αριστερά και την παρέμβαση στη σχολή μου. Οι διεκδικήσεις μας αρχικά εντοπίζονταν στο χώρο της παιδείας κυρίως, αλλά σιγά-σιγά αρχίσαμε να βγαίνουμε και προς τα έξω. Από το κίνημα του άρθρου 16 και το κίνημα των πλατειών, στο προαύλιο της ΕΡΤ και σε αποστολή στην Παλαιστίνη. Νιώθω τυχερός για όσα έζησα».

Πόσο σημαντικό είναι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται με τα κοινά;

«Οι νέοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν την πείρα έχουν όμως άλλα χαρακτηριστικά που λείπουν σήμερα, πείσμα, θάρρος, διάθεση για ρήξεις με το παρελθόν και καλώς εννοούμενο ρομαντισμό. Θέλουμε τη νεολαία να αγωνίζεται για να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Είδαμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να αποκλειστεί από τις εκλογές μια γενιά 100.000 δεκαοκτάρηδων, ακριβώς επειδή αυτή τη γενιά την φοβούνται, και παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει μείζον θέμα, δεν έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις πέρα από κάποιες καταλήψεις στην Πάτρα. Δεν γίνεται να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς να υπολογίζεται η φωνή μας. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα μας χαριστεί, θα πρέπει να το διεκδικήσουμε».

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η απολιτίκ στάση των νέων - και όχι μόνο;

«Δεν υπάρχει δοκιμασμένη συνταγή. Αυτό που λείπει περισσότερο είναι όραμα και όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Eίναι ευθύνη των πολιτικών, να εμπνεύσουν τη νεολαία και να την πείσουν ότι γίνεται να αλλάξει η ζωή μας και ότι αξίζει κανείς να παλέψει γι’ αυτό. Ειλικρινά στενοχωριέμαι όταν βλέπω νέους ανθρώπους να αφήνουν τον κυνισμό του “όλοι ίδιοι είναι” να τους αποτρέπει από το να προσπαθούν να χτίσουν τον κόσμο που ονειρεύονται».

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ;

«Διότι πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, παρά τα όποια λάθη, να σπρώξει την κοινωνία σε μια άλλη κατεύθυνση, να τους δώσει όσα χρειάζονται για να μπορέσουν να αλλάξουν τη ζωή τους. Οπως έλεγε και ένα παλιό σύνθημα εμείς βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη».

Είστε φίλος του Παναθηναϊκού. Και μάλιστα ιδιαίτερα «πιστός». Τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εσάς;

«Παναθηναϊκός θα πει μαχητική ψυχή και ασυμβίβαστη στάση ζωής. Αυτό προσπαθώ να το ακολουθώ σε κάθε περίσταση της καθημερινότητας. Η μάχη για αξιοπρέπεια, η μάχη για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη για να περπατάμε και πάλι με το κεφάλι ψηλά, είναι μάχες που πρέπει να τις δώσεις “κερδίζεις, χάνεις”. Παναθηναϊκός είναι πάνω από όλα σεβασμός και αξιοπρέπεια». Ενα από τα θέματα που «καίνε» τον Παναθηναϊκό είναι το γηπεδικό. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αύριο κυβέρνηση, τι προτίθεται να κάνει; «Το γηπεδικό ζήτημα στην Αθήνα αλλά και στην επικράτεια είναι τεράστιο. Από τη μία έχουμε αναξιοποίητες εγκαταστάσεις από τα υπερκοστολογημένα γήπεδα των Ολυμπιακών Αγώνων, και από την άλλη βλέπουμε το δίκαιο αίτημα των οπαδών για σύγχρονες εγκαταστάσεις να γίνεται μοχλός πίεσης για επιχειρηματικά συμφέροντα. Το γήπεδο πρέπει να γίνει στη Λεωφόρο, για λόγους ιστορικούς και πραγματικούς. Μετά το φιάσκο του Βοτανικού, με την τεράστια ευθύνη Βωβού, το γήπεδο εκεί είναι μονόδρομος. Αλλά θα πρέπει να συλλογιστούμε και το κόστος. Είναι παράλογο μεγαλοεπιχειρηματίες να απαιτούν απο το κράτος να χρηματοδοτήσει το κόστος κατασκευής ή ανακατασκευής των γηπέδων, τη στιγμή που τα προβλήματα της καθημερινότητας πολλαπλασιάζονται. Γήπεδο στη Λεωφόρο και μόνο εκεί, αλλά με ιδιωτικούς πόρους».

Φάκελος «ελληνικό ποδόσφαιρο». Επίσης, σημαντικό θέμα για την πολιτική ατζέντα…

«Ο αθλητισμός στην Ελλάδα και ειδικότερα το ποδόσφαιρο αντανακλά τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Οργανωμένα συμφέροντα λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου και δεν διστάζουν μπροστά σε καμία παρανομία προκειμένου να διατηρούν τα προνόμιά τους, που συνήθως τα μεταφράζουν σε πολιτική και εκλογική δύναμη. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους ανθρώπους μακριά από τα γήπεδα και τον εμποδίζουν να παίξει τον ρόλο που του αξίζει. Οπως ακριβώς και στην πολιτική. Η λύση είναι η ίδια. Να χτυπήσουμε ουσιαστικά αυτά τα συμφέροντα και να δώσουμε σε όλους το κίνητρο να συμμετέχουν και να αποφασίζουν όσο γίνεται περισσότερο».

Τι άλλο κάνει ο Στέφανος Τυροβολάς στη ζωή του;

«Δουλεύω ως φαρμακοποιός σε ένα φαρμακείο στην Ομόνοια. Μπορώ να πω πως τα τελευταία πέντε χρόνια που ξέφυγα λίγο από τον μικρόκοσμο του πανεπιστημίου και βρέθηκα απότομα πίσω από τον πάγκο, κατάφερα να προσεγγίσω πολύ καλύτερα την κοινωνική πραγματικότητα. Βλέπω καθημερινά εικόνες που με σοκάρουν».

Η καθημερινότητά σας πώς κυλάει;

«Μένω Εξάρχεια, οπότε η καθημερινότητά μου περιστρέφεται γύρω από αυτήν την περιοχή, όπως και οι έξοδοί μου. Δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι αρκετός παρά για ελάχιστες ασχολίες, καταφέρνω πάντως και παρακολουθώ τον Παναθηναϊκό, και στο μπάσκετ ειδικά πάντα από κοντά. Θέλω να σημειώσω επίσης ότι τα πάντα στην καθημερινότητά μου συνοδεύονται από ήχους μέταλ, ακόμα και η δουλειά ενίοτε».

Ενα μήνυμα, εν όψει των εκλογών πού θέλετε να στείλετε;

«Να σταματήσουμε να φοβόμαστε και να κάνουμε την ελπίδα μας πραγματικότητα, γιατί ο φόβος έχει αλλάξει πλέον πλευρά».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της Sportday...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x