Μουντομπάσκετ 2014

Ωραία και… 64χρονη

Το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας είναι το 17ο της ιστορίας σε μια διοργάνωση που άρχισε στα μέσα του περασμένου αιώνα και πλέον μετρά 64 χρόνια ζωής. Το www.sport-fm.gr κάνει την αναδρομή.

Λένε πως η γριά κότα έχει το «ζουμί» και αυτό επαληθεύεται στην περίπτωση του Μουντομπάσκετ. Η διοργάνωση διανύει στον 64ο χρόνο ζωής της και μολονότι άλλαξε όνομα σε… Παγκόσμιο Κύπελλο παραμένει εξίσου ή και περισσότερο ελκυστική. Η παρουσία της Ελλάδας, δε, αποτελεί έναν ακόμη λόγο που τα μάτια μας θα είναι στραμμένα στην Ισπανία από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

Το www.sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στις προηγούμενες 16 διοργανώσεις. Από την εποχή που θύμιζε… Κόπα Αμέρικα, μέχρι τις τιτανομαχίες ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης και Γιουγκοσλαβίας, κι από την πρώτη εμφάνιση της Ελλάδας το 1986 μέχρι το έπος του 2006.

Διαβάστε το story των προηγούμενων Μουντομπάσκετ.

1950 - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Το πρώτο Μουντομπάσκετ απείχε πολύ από τη σύγχρονη μορφή του. Διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1950, στα μέσα του Φθινοπώρου (22 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου) και σε αυτό πήραν μέρος μόλις δέκα ομάδες, από μόνο τρεις ηπείρους. Αργεντινή και Η.Π.Α. αναμετρήθηκαν στον μεγάλο τελικό, με τους διοργανωτές να κατακτούν το χρυσό, επικρατώντας των αντιπάλων τους με 64-50. Πολυτιμότερος παίκτης όλου του τουρνουά αναδείχθηκε ο 23χρονος τότε Αργεντινός, Όσκαρ Φούρλονγκ (σέντερ), σημειώνοντας 11,2 πόντους ανά παιχνίδι.

1954 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Στη Λατινική Αμερική παρέμεινε το Μουντομπάσκετ, αφού το 1954 φιλοξενήθηκε στη Βραζιλία. Οι συμμετέχουσες ομάδες ήταν αυτή τη φορά δώδεκα σχηματίζοντας συγκροτούν τέσσερις ομίλους των τριών. Οι Η.Π.Α. του Κίρμπι Μίντερ κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, με τους «καριόκας» να κατακτούν τη δεύτερη θέση και τις Φιλιππίνες (!) να κλείνουν την πρώτη τριάδα. Πρόσωπο και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ο Ουρουγουανός Όσκαρ Μόλια, με 18,6 πόντους ανά αγώνα.

1959 – ΧΙΛΗ

Και στην τρίτη του διοργάνωση το Μουντομπάσκετ έμοιαζε… Κόπα Αμέρικα, αφού παρέμεινε στη Λατινική Αμερική με νέα οικοδέσποινα τη Χιλή. Δεκατρείς οι συμμετέχουσες αυτή τη φορά που χωρίστηκαν ανισομερώς σε τρία γκρουπ. Η Βραζιλία με τον μετέπειτα MVP της διοργάνωσης, Αμάουρι Πάσος, να έχει 15,2 πόντους ανά αγώνα έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου στην ιστορία της. ΗΠΑ και Χιλή κατέκτησαν αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.

1963 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η «χώρα του καφέ ανέλαβε να διοργανώσει για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα χρόνια το Μουντομπάσκετ, που διεξάγεται με τρεις ομίλους των τεσσάρων. Χωρίς καμία διάθεση να χαριστεί στις υπόλοιπες ομάδες, η Βραζιλία θα κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση το τρόπαιο και θα γίνει αυτόματα η πρώτη που καταφέρνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία του θεσμού. Την τριάδα των μεταλλίων θα συμπληρώσουν οι Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση, ενώ οι ΗΠΑ θα μείνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους εκτός βάθρου, έχοντας ωστόσο την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 83.8 πόντους ανά αγώνα. Ο Περουβιανός Ρικάρντο Ντουάρτε είναι η αποκάλυψη του τέταρτου Μουντομπάσκετ, με 23.1 πόντους ανά αγώνα, παρά το γεγονός πως η εθνική του ομάδα δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία, τερματίζοντας στη δωδέκατη και προτελευταία θέση της κατάταξης. Για τους δις πρωταθλητές κόσμου, πολυτιμότερος για μία ακόμη φορά, ο Αμάουρι Πάσος.

1967 – ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Πέμπτη διοργάνωση, Πέμπτη και στη Λατινική Αμερική. Στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης έλαβε χώρα το Μουντομπάσκετ. Η δομή της διοργάνωσης δεν θα αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες και οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων. Η Σοβιετική Ένωση θα κατακτήσει την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, με τη Γιουγκοσλαβία του MVP Ίβο Ντανέου, να κατακτάει το αργυρό και τη Βραζιλία το χάλκινο. Οι διοργανωτές θα αρκεστούν στην έβδομη θέση. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά, ο Πολωνός Μπόχνταν Λίκζο, με 20 πόντους μ.ο ανά αναμέτρηση.

1970 – ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Το πρώτο Μουντομπάσκετ της ιστορίας που έγινε εκτός Λατινικής Αμερικής είναι γεγονός και εκλεκτή είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Πέντε πόλεις της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας φιλοξενούν τα παιχνίδια των δεκατριών φιναλίστ. Η οικοδέσποινα γνωρίζει πως αυτή είναι η μεγάλη της ευκαιρία για διάκριση και δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο συντρίβοντας στον μεγάλο τελικό τους Βραζιλιάνους με 80-55, την ίδια ώρα που οι Σοβιετικοί θα επικρατήσουν των Ιταλών στον μικρό τελικό με 62-58, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Ο Κρέσιμιρ Τσόσιτς αναδεικνύεται πολυτιμότερος, με τον Νοτιοκορεάτη, Σιν Ντονγκ Πα να εντυπωσιάζει επιτυγχάνοντας 32,6 πόντους ανά αγώνα. MVP της διοργάνωσης, μία εμβληματική φιγούρα του ρώσικου μπάσκετ, ο Σεργκέι Μπέλοφ.

1974 – ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

Ξανά στη Λατινική Αμερική το Μουντομπάσκετ και… εφτά χρόνια μετά από τον θρίαμβο του Μοντεβιδέο, η Σοβιετική Ένωση θα σηκώσει και πάλι το τρόπαιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας επικρατώντας στον μεγάλο τελικό της Γιουγκοσλαβίας, με 82-79. Ο κόουτς Βλάντιμιρ Κοντράσιν και οι παίκτες του, παραδίδουν μαθήματα επιθετικού μπάσκετ, ενώ στις τάξεις των Σοβιετικών υπάρχουν δύο πανίσχυρα όπλα: οι Σεργκέι και Αλεξάντερ Μπέλοφ, που σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό σκόρερ, Αλεξάντερ Σαλνίκοφ (17,5 πόντους ανά αγώνα στη διοργάνωση), θα δώσουν στους Σοβιετικούς το δεύτερο χρυσό σε Μουντομπάσκετ. Το χάλκινο μετάλλιο θα πάει σε αμερικάνικα χέρια αφού οι ΗΠΑ νίκησαν στον μικρό τελικό της διοργάνωσης την Κούβα με 83-70. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά, ο Μεξικανός Αρτούρο Γκερέρο, με 27 πόντους ανά παιχνίδι. MVP αναδείχθηκε ο Γιουγκοσλάβος γκαρντ, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς.

1978 – ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Το Μουντομπάσκετ μετακόμισε στην Ασία για πρώτη φορά. Στο ίδιο έργο θεατές αλλά με διαφορετικό πρωταγωνιστή, έγιναν όσοι παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό του όγδοου Μουντομπάσκετ της ιστορίας. Γιουγκοσλάβοι απέναντι σε Σοβιετικούς και πάλι, σε μια επανάληψη του τελικού του ‘74 με τους «πλάβι» να επικρατούν τη φορά αυτή, με 82-81 και να πανηγυρίζουν τον δεύτερο τους τίτλο στον θεσμό. Τρεις παίκτες του Άτσα Νίκολιτς θα συμπεριληφθούν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης: Τσόσιτς, Νταλίπαγκιτς και Κιτσάνοβιτς με τον δεύτερο να κατακτά και τον τίτλο του MVP του Μουντομπάσκετ. Το χάλκινο μετάλλιο θα πάει στους Βραζιλιάνους, οι οποίοι θα κερδίσουν δύσκολα τους Ιταλούς στον μικρό τελικό, με 86-85. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά, ο Τσεχοσλοβάκος Καμίλ Μπράμπενετς, με 26,8 πόντους ανά αγώνα.



1982 – ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Η Σοβιετική κυριαρχία επαναλαμβάνεται. Η αρμάδα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι θα επιβληθεί στον μεγάλο τελικό των ΗΠΑ με 95-94, σε έναν από τους πιο αμφίρροπους της ιστορίας. Η ομάδα εκείνη έχει μεγάλες προσωπικότητες όπως ο «γίγαντας» Άρβιντας Σαμπόνις, ο Σεργκέσους Γιοβάισα, ο Στάνισλαβ Ερέμιν και ο θεόρατος Βλάντιμιρ Τσατσένκο. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στη Γιουγκοσλαβία, η οποία σε μία αποθέωση του επιθετικού μπάσκετ, επικράτησε στον μικρό τελικό της Ισπανίας, με 119-117. MVP της διοργάνωσης ο νυν προπονητής των Κλίπερς, Ντοκ Ρίβερς, ενώ ο Ουρουγουανός Βιλφρέντο Ρουίς θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 24 πόντους ανά αγώνα. Αξιοσημείωτο στοιχείο σε αυτή τη διοργάνωση αποτελεί η παρουσία ενός χαρισματικού Ισπανού σκόρερ: ο 23χρονος Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο θα συμπεριληφθεί στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, ενώ θα αποτελέσει και εκ των πρώτων σκόρερ του τουρνουά.



1986 – ΙΣΠΑΝΙΑ

Η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε τελικά Μουντομπάσκετ άργησε, αλλά… ήρθε. Η Εθνική ομάδα θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση σε σύνολο 24 ομάδων που έλαβαν μέρος. Η παρουσία στην πρώτη δεκάδα δεν προδιαθέτει κανένα για αυτό που θα επακολουθήσει την επόμενη χρονιά, στο Ευρωμπάσκετ της Ελλάδας, αφήνει ωστόσο υποσχέσεις πως το άθλημα έχει μέλλον στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ θα κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης στον μεγάλο τελικό με 87-85, έχοντας στις τάξεις της τον «ναύαρχο» Ντέιβιντ Ρόμπινσον και μία πλειάδα άλλων αστέρων, όπως ο Μπράιαν Σο, ο Στιβ Κερ και ο Ρόνι Σεϊκέλι. Στον μικρό τελικό, η Γιουγκοσλαβία συνέτριψε τη Βραζιλία του Όσκαρ Σμιντ, με 117-91, με τον Βραζιλιάνο ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται δικαιολογημένα στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. MVP στα παρκέ της Ισπανίας αναδείχθηκε ο αδικοχαμένος Ντράζεν Πέτροβιτς, ενώ πρώτος σκόρερ του τουρνουά ο μεγάλος Νίκος Γκάλης με 33.7 πόντους ανά αγώνα.



1990 – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Το Μουντομπάσκετ θα επιστρέψει στη χώρα από την οποία ξεκίνησε. Η Αργεντινή θα συγκεντρώσει πάνω της τα βλέμματα όλου του μπασκετικού κόσμου, για να φιλοξενήσει το εντέκατο ραντεβού στην ιστορία. Είναι και το τουρνουά από το οποίο θα ξεπηδήσουν πολλά νέα μεγάλα ονόματα που θα αφήσουν εποχή στον χώρο του παγκοσμίου μπάσκετ. Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς, Ζάρκο Πάσπαλι, Ζόραν Σάβιτς και ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, υπό την καθοδήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς για τους Γιουγκοσλάβους, Αλεξάντερ Βολκόφ και Σεργκέι Μπαζάρεβιτς από την πλευρά των Σοβιετικών είναι μόνο κάποιοι από αυτούς. Η μεγάλη των «πλάβι» σχολή θα φανεί και πάλι αντάξια του ονόματός της και θα σηκώσει το τρόπαιο, αφήνοντας το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης με την παρηγοριά του ασημένιου μεταλλίου. Ο μεγάλος τελικός θα βαφτεί μπλε, αφού οι Γιουγκοσλάβοι θα επικρατήσουν της «αρκούδας» με 92-75, με τον Τόνι Κούκοτς να αναδεικνύεται πολυτιμότερος της διοργάνωσης. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στους Αμερικάνους, οι οποίοι κέρδισαν στον μικρό τελικό στην παράταση τους Πορτορικανούς, με 107-105. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά, ο Όσκαρ Σμιντ, με 35,5 πόντους ανά αγώνα. Στην έκτη θέση αρκέστηκε η πρωταθλήτρια Ευρώπης του ’87 και δευτεραθλήτρια Ευρώπης του ’89 Ελλάδα, η οποία ηττήθηκε στον τελευταίο αγώνα κατάταξης από τη Βραζιλία, με 97-94. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης χρίζεται πρώτος ηγέτης ελλείψει Γκάλη και θα βρεθεί στην πρώτη τριάδα των σκόρερ, με 25.6 πόντους ανά αγώνα.



1994 – ΚΑΝΑΔΑΣ

Η διοργάνωση στο Τορόντο του Καναδά θα προκαλέσει πονοκεφάλους στη χώρα μας για τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων. Όσοι Έλληνες ήθελαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Εθνικής, θα έπρεπε να μείνουν ξάγρυπνοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ή να διακόψουν τον ύπνο τους στη μέση της νύχτας. Οι διεθνείς, ωστόσο, θα τους ανταμείψουν, κατακτώντας την τέταρτη θέση ανάμεσα στις 16 φιναλίστ της διοργάνωσης. Έστω κι αν η κόντρα Κιουμουρτζόγλου-Φασούλα οδήγησε στην αποχώρηση του πρώτου από τον πάγκο λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Μιας διοργάνωσης που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στα αστέρια της αποκαλούμενης «Dream Team». Η ομάδα-όνειρο των Αμερικανών, κάνει πλάκα κατακτώντας δια περιπάτου το χρυσό, έχοντας παίκτες της αξίας των Ρέτζι Μίλερ, Σακίλ Ο’ Νιλ (μετέπειτα MVP του τουρνουά), Σον Κεμπ, Ντομινίκ Γουίλκινς, Αλόνζο Μούρνινγκ και Μαρκ Πράις. Από τη μανία των παικτών του Ντον Νέλσον, δεν ξέφυγε ούτε η ελληνική ομάδα, η οποία με αξιοπρεπέστατη εμφάνιση στον ημιτελικό, ηττήθηκε με 97-58, κρατώντας ωστόσο τους Αμερικάνους κάτω από τους 100 πόντους, για πρώτη φορά στο τουρνουά του Καναδά. Ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στην «Dream Team» και τη Ρωσία ήταν παράσταση για έναν ρόλο, με τους Αμερικανούς να συντρίβουν την αντίπαλο, με 137-91. Ο μικρός τελικός αποτελεί επανάληψη του αντίστοιχου του Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας το ’93, καθώς η Κροατία θα επικρατήσει της Ελλάδας με 78-60, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ο Αυστραλός, Άντριου Γκέιζ (γνωστός στους Έλληνες από τη θητεία του στον Απόλλωνα Πάτρας), με 23,8 πόντους ανά αγώνα.



1998 – ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα φώτα του παγκοσμίου μπάσκετ συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, η οποία ανέλαβε να φιλοξενήσει το δέκατο τρίτο Μουντομπάσκετ της ιστορίας. Η Εθνική μας ομάδα προερχόταν από την εξαιρετική της παρουσία στον Καναδά και ήθελε μπροστά στο κοινό της να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο στον θεσμό. Το γεγονός πως οι ΗΠΑ κατέβαιναν χωρίς ΝΒΑερ αλλά με… «Ευρωπαίους» Αμερικανούς, έκαναν το ενδεχόμενο αυτό να μοιάζει εξαιρετικά πιθανό. Οι πολύ καλές εμφανίσεις της πρώτης φάσης, αλλά και η νίκη στον προημιτελικό απέναντι στους Ισπανούς με 69-62 (με έναν εξαιρετικό Γιώργο Μπαλογιάννη), έδειχναν πως όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου. Ο ημιτελικός απέναντι στη Σερβία ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Έλληνες, να ξορκίσουν το φάντασμα των «πλάβι», που τους κυνηγούσε από το Ευρωμπάσκετ του 95’ όταν ο Μποντίρογκα και η παρέα του είχαν κερδίσει δύο φορές τους Έλληνες στο σπίτι τους. Παρόμοιο το σκηνικό και σε αυτόν τον ημιτελικό, αφού οι Σέρβοι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησαν με 78-73, αφήνοντας τους διοργανωτές εκτός τελικού, την ώρα που οι Ρώσοι κέρδιζαν τα «δεύτερα» των Αμερικανών με 66-64 παίρνοντας το δεύτερο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της 9ης Αυγούστου. Οι Σέρβοι κατάφεραν για μία ακόμη φορά να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο επικρατώντας της «αρκούδας» με 64-62, ενώ το χάλκινο πήγε σε αμερικάνικα χέρια, αφού οι ΗΠΑ νίκησαν εύκολα την οικοδέσποινα Ελλάδα στον «τελικό της παρηγοριάς», με 84-61. MVP της διοργάνωσης, ο γνωστός μας από την μακρά – και πολύ πετυχημένη - θητεία του στον Παναθηναϊκό, Ντέγιαν Μποντίρογκα. Πρώτος σκόρερ στα ελληνικά παρκέ, ο Ισπανός Αλμπέρτο Ερέρος, με 17,9 πόντους ανά παιχνίδι.



2002 – Η.Π.Α.

Τέσσερις διοργανώσεις μετά την παρθενική της συμμετοχή σε Μουντομπάσκετ και η Ελλάδα θα είναι απούσα από τα κλειστά της Ιντιανάπολις, απόρροια των κακών παρουσιών στις προηγούμενες διοργανώσεις Ευρωμπάσκετ. Οι διοργανωτές Αμερικανοί παρά το γεγονός πως κατεβαίνουν και πάλι χωρίς τα μεγάλα τους αστέρια (αν και οι ΝΒΑερ δεν έλειψαν), θεωρούνται εκ των φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού. Το «χαστούκι» από τη Σερβία στην προημιτελική φάση (81-78), θα τους προσγειώσει ανώμαλα και θα τους αναγκάσει να αγωνιστούν για τις θέσεις 5-8. Οι «πλάβι» θα φτάσουν για πολλοστή φορά μέχρι το τέλος, επικρατώντας των Αργεντινών με 84-77 στην παράταση, σε έναν από τους πιο επεισοδιακούς τελικούς στην ιστορία, με τους Λατίνους να φωνάζουν για τη διαιτησία. Το χάλκινο στη Γερμανία του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι, η οποία επικράτησε στον μικρό τελικό της Νέας Ζηλανδίας, με 117-94. Στα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης, η παρουσία των Νεοζηλανδών στην τελική τετράδα. MVP του Μουντομπάσκετ και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ο Νοβίτσκι (24 πόντους ανά αγώνα), MVP του μεγάλου τελικού ο Μποντίρογκα και οι Σέρβοι κατακτούν τον πέμπτο τίτλο τους στον θεσμό.



2006 – ΙΑΠΩΝΙΑ

Ένα βήμα πριν από την κορυφή του κόσμου έφτασε η Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη πραγματοποίησαν μία ονειρεμένη πορεία μέχρι και τον τελικό της 3ης Σεπτεμβρίου απέναντι στην Ισπανία, από την οποία ηττήθηκαν με 70-47. Η βαριά ήττα δεν προκάλεσε δυσαρέσκεια σε κανέναν, αφού το ταξίδι μέχρι εκεί ήταν έτσι και αλλιώς συναρπαστικό. Οκτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, εκ των οποίων και η ιστορική απέναντι στις Η.Π.Α. του Λεμπρόν Τζέιμς (101-95), στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Το αργυρό μετάλλιο ωστόσο άφησε μία γλυκόπικρη γεύση, αφού μετά τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, όλοι έσπευσαν να χρίσουν πρόωρα την Εθνική, νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η απουσία μάλιστα του Πάου Γκασόλ από τους Ισπανούς στον τελικό, έκαναν το χρυσό να μοιάζει ακόμα πιο σίγουρο. Έτσι και αλλιώς πάντως η δεύτερη θέση αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο καλή παρουσία της Ελλάδας σε Μουντομπάσκετ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Αμερικανοί, νικώντας στον μικρό τελικό την Αργεντινή, με 96-81. MVP της διοργάνωσης ο Πάου Γκασόλ, πρώτος σκόρερ το «Σινικό Τείχος» που ακούει στο όνομα Γιάο Μινγκ, με 25.3 πόντους ανά παιχνίδι.



2010 – ΤΟΥΡΚΙΑ

Απογοητευτική η παρουσία της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ. Μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 με ελλιπή σύνθεση, έφτασε στην Τουρκία πλήρης και με μεγάλες φιλοδοξίες, ακόμη και για μετάλλιο, ωστόσο «σταμάτησε» στη φάση των «16». Η ελληνική ομάδα κερδίζει (χωρίς Σχορτσανίτη και Φώτση που ήταν τιμωρημένοι μετά το «ξύλο» στο φιλικό με τη Σερβία) Κίνα και Πουέρτο Ρίκο, αλλά χάνει από την οικοδέσποινα και μάλλον επιλέγει να ηττηθεί από τη Ρωσία για να μη βρει στα προημιτελικά τις ΗΠΑ. Δεν φτάνει, ωστόσο, καν στους «8» αφού αποκλείεται στο πρώτο νοκ άουτ από την Ισπανία με 80-72 κι επιστρέφει αποτυχημένη. Οι ΗΠΑ με ηγέτη και MVP τον Κέβιν Ντουράντ κατακτούν τον τίτλο νικώντας 81-64 την Τουρκία στον τελικό, ενώ η Λιθουανία επικρατεί της Σερβίας στον μικρό τελικό με 99-88 και παίρνει το χάλκινο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ο Λουίς Σκόλα της Αργεντινής με 27,1 πόντους ανά αγώνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x