Επικαιρότητα

Χάλασαν την «φιέστα» οι ανακοινώσεις Μακρόν για τα εργασιακά

Η «προσγείωση» ήρθε απότομα μετά τα όσα ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση είχε επενδύσει παρά πολλά στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου Μακρόν ( έρχεται στις 7 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει, τόσο επικοινωνιακά όσο και επί της ουσίας, ως σύμμαχο στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά η «προσγείωση» ήρθε απότομα μετά το σχέδιο που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» της γ' αξιολόγησης αποτελούν μεταξύ άλλων και οι εργασιακές σχέσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκρούσει τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Ωστόσο φαίνεται ότι για την ώρα προσπαθεί να σπρώξει τα επώδυνα μέτρα για αργότερα και να καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας ενόψει ΔΕΘ και της επίσκεψης του γάλλο προέδρου την ερχόμενη Πέμπτη.

Γι' αυτό και αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή ένα light εργασιακό νομοσχέδιο με θετικά μέτρα, το οποίο η αντιπολίτευση, ακόμη και το ΚΚΕ. χαρακτηρίζει άνευ αντικρίσματος.

Ωστόσο τα μαντάτα εκ Παρισίων δεν είναι ευχάριστα: Η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί δύσκολες ρυθμίσεις όπως ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα.

Ο στόχος είναι ουσιαστικά η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αχτσιόγλου: Εμείς δεν ταυτιζόμαστε - έχουμε τις δικές μας θέσεις

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες Μακρόν για τα εργασιακά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου την Παρασκευή (ραδιόφωνο 24/7) έσπευσε να πάρει αποστάσεις και να δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την γαλλική.

Όπως είπε, «μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα, όπως η απομάκρυνση της λιτότητας η τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά σε μια σειρά θεμάτων έχουμε δική μας θέση, δεν ταυτιζόμαστε».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα, καλλιεργώντας υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψη Μακρόν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι θα έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα και δυνατό συμβολισμό καθώς, όπως είπε, ο Μακρόν ήρθε στην εξουσία μετά την κατάρρευση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών στη Γαλλία, όπως έγινε και με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Τι περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση Μακρόν

Με βάση τα νέα μέτρα, εργαζόμενοι με 30 έτη προϋπηρεσίας που απολύονται άδικα θα μπορούν να λάβουν ως μέγιστη επανόρθωση μισθούς 20 μηνών. Το πλαφόν πέφτει για μικρότερη παλαιότητα, ενώ εργαζόμενοι που δεν έχουν κλείσει δύο χρόνια σε έναν εργοδότη θα δικαιούνται μόλις έναν μισθό.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.

Επίσης, εφόσον οι προτάσεις υιοθετηθούν, τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μονάχα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στη Γαλλία, κι όχι τυχόν κέρδη στο εξωτερικό, όταν αξιολογούν τις απολύσεις.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα προτεινόμενα μέτρα ωφελούν ιδιαίτερα τους μικρούς και μικρομεσαίους εργοδότες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας με το προσωπικό αποδοχές, συνθήκες εργασίας, και ωράριο, χωρίς να απαιτείται κλαδική συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή έγκριση.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα συλλογικές συμβάσεις που θα είναι πιο στοχευμένα προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, αντί να συμμορφώνονται οριζόντια με κλαδικούς κανόνες. Παρά ταύτα, σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων η επιρροή των συνδικάτων διατηρείται.Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον ένα έτος για να προσβάλουν την απόλυση στα δικαστήρια, αντί της διορίας μέχρι δύο έτη σήμερα.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x