sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Χούλιγκαν Εξπρές»: Ένα καθηλωτικό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ρίχνει φως στον άγνωστο κόσμο των Ultras

Παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (28/3) στην Αθήνα το καθηλωτικό ηχητικό ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, «Χούλιγκαν Εξπρές»!

Παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (28/3) στην Αθήνα, σε ειδική ακρόαση-πρεμιέρα, το καθηλωτικό ηχητικό ντοκιμαντέρ του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, «Χούλιγκαν Εξπρές»!

Η εξαιρετική δουλειά των Κώστα Κουκουμάκα, Παναγιώτη Μένεγου και Γιώργου Σχοινά, ρίχνει φως στον άγνωστο κόσμο των ultras μέσω μιας πολύμηνης έρευνας που ξεκίνησε μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, και ολοκληρώθηκε με τα γήπεδα κλειστά λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση μετά τη δολοφονία του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη.

Μέσα από συνομιλίες με συγγενείς θυμάτων οπαδικής βίας, οργανομένους οπαδούς, νομικούς, αστυνομικούς, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ζάγκρεμπ, το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει στο φαινόμενο του χουλιγκανισμού, το οποίο εμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘80 και χειροτερεύει με την πάροδο των χρόνων.

Χούλιγκαν Εξπρές: Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στον άγνωστο κόσμο των ultras

Η σειρά podcast τριών επεισοδίων ξεκινάει από τη δολοφονία του Μιχάλη, στέκεται στην έφοδο των Κροατών χούλιγκανς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, οι οποίοι διέσχισαν ανενόχλητοι περισσότερα από 500 χλμ. μέχρι να φτάσουν στην καρδιά της Αθήνας, ενώ τελικά αποφυλακίσθηκαν άπαντες, αποθεώθηκαν στην επιστροφή τους, και μοιάζει απίθανο να επιστρέψουν για να δικαστούν, αν ποτέ παραπεμφθούν σε δίκη. «Παιδιά σφάζονται για το τίποτα», λέει στο ξεκίνημα του πρώτου επεισοδίου με τρεμάμενη φωνή ο αδερφός του Μιχάλη.

Το δεύτερο επεισόδιο περιλαμβάνει το ταξίδι στην Κροατία και στο Ζάγκρεμπ, εκεί όπου το ντοκιμαντέρ βάζει στο… μικροσκόπιο τους Βad Blue Boys, συνομιλώντας με μερικά ηγετικά τους μέλη οι οποίοι μιλούν για τα αιματηρά σκηνικά της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ παράλληλα ρίχνει φως στην ιστορία μιας από τις πιο σκληρές ομάδες ultras, αλλά και γενικότερα στην ιστορία των οπαδών στα Βαλκάνια, παρακολουθώντας από κοντά και το μεγάλο κροατικό ντέρμπι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την Χάιντουκ Σπλιτ, που διεξήχθη και με παρουσία και 3000 φιλοξενούμενων!

Χούλιγκαν Εξπρές: Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στον άγνωστο κόσμο των ultras

Τέλος, στο τρίτο επεισόδιο αναζητούνται οι λόγοι που οδηγούν στην έξαρση της οπαδικής βίας. Από την ίδρυση των συνδέσμων, τα πρώτα οπαδικά επεισόδια στη χώρα μας και την Λαυρίου, μέχρι την κλιμάκωση των σκηνικών βίας με οπαδικά κίνητρα στις μέρες μας, τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη και τους ανεπαρκείς μέχρι στιγμής τρόπους αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, με το πρόσφατο κλείσιμο των γηπέδων των ομάδων της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας.

Με την ολοκλήρωση της άκρως ενδιαφέρουσας ακρόασης, ακολούθησε μια εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση των δημιουργών του ηχητικού ντοκιμαντέρ με τον κόσμο και τους δημοσιογράφους που κατέκλισαν την εκδήλωση!

Πέρα από το ίδιο το «Xoύλιγκαν Εξπρές», στην ιστοσελίδα της iMEdD είναι διαθέσιμο επιπλέον συνοδευτικό υλικό, με λεπτομέρειες από τη συνάντηση των δημοσιογράφων με τους BBB, ένα γράφημα με τις «αδελφοποιήσεις» των οπαδών, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό από το «αιώνιο ντέρμπι» μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Χάιντουκ Σπλιτ.

Επίσης, περιλαμβάνεται χρονολόγιο με τα θύματα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα, μαζί με έρευνα που πραγματοποίησε το iMEdD σε δεκάδες δημόσια κανάλια και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να σκιαγραφήσει τις «αδελφοποιήσεις» των οργανωμένων οπαδών Κροατίας, Ουκρανίας και Ελλάδας και τη σχέση τους με την ακροδεξιά.

Ακούστε εδώ τα τρία επεισόδια του ηχητικού ντοκιμαντέρ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x