Νίκος Ζέρβας

H «ακέφαλη» Εθνική και οι… προδότες παίκτες

Ο Νίκος Ζέρβας, εξετάζει από μία διαφορετική σκοπιά την είδηση των ημερών που αφορά τον Ρικ Πιτίνο και το επικοινωνιακό πάρτι με την Εθνική ομάδα, που αποδείχθηκε πως δεν είχε… ποτά και μουσική.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το μόνο που έπρεπε να μας απασχολεί τούτες τις μέρες, είναι η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το πώς θα πείσουμε και τους τελευταίους συμπολίτες μας προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συγκεκριμένοι, είτε από βλακεία, είτε από ωχαδερφισμό, είτε γιατί νιώθουν άτρωτοι, έκαναν… πάρτι στις παραλίες, τις εκκλησίες και στις πλατείες και συνωστίζονταν, αγνοώντας τις συμβουλές των ειδικών και τα μέτρα της Κυβέρνησης. Εν μέσω αβεβαιότητας και πρωτόγνωρων συνθηκών, ο Ρικ Πιτίνο, έδωσε με τις αποφάσεις του υλικό για κουβέντα, για να σπάσει κάπως η μονοτονία και η αγωνία μας και να έχουμε κάτι αθλητικό να ασχοληθούμε.

Κρίνοντας από το γεγονός πως ούτε και ο Παναθηναϊκός δείχνει να… στενοχωριέται από την υπογραφή συμβολαίου με το Αϊόνα, ενώ είχε συμφωνία μαζί του ως το 2021, ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος, να αναγνωρίσει ως προσφορά του προς την χώρα την «τροφή» που έδωσε για συζήτηση αυτές τις δύσκολες ημέρες. Σε σχέση με αυτά που θα προσφέρει τελικά στην Εθνική ομάδα, το ότι υπάρχει κάτι στην επικαιρότητα εν καιρώ αθλητικού «λουκέτου», είναι ανεκτίμητο. Ας προσεγγίσουμε όμως την υπόθεση από την αρχή, αφήνοντας εκτός εξίσωσης το κομμάτι του Παναθηναϊκού, επικεντρώνοντας σε αυτό που αφορά όλους μας, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Διότι εκεί είναι πλέον βέβαιο ότι στήθηκε επικοινωνιακό πάρτι, που δυστυχώς συνεπήρε στο διάβα του και άμαχο πληθυσμό, στην προκειμένη περίπτωση τρεις παίκτες του Ολυμπιακού.

Αν κάνουμε αναδρομή σε όλα τα «ήξεις αφήξεις» του 68χρονου «Hall of famer», δε θα μας φτάσουν τέσσερα-πέντε άρθρα, όμως είναι αλήθεια πως σε ότι αφορά τη συμφωνία του με την ΕΟΚ, το μπέρδεμα και η επικοινωνιακή φούσκα, έβγαζε μάτι. Μία συμφωνία που δεν γνωρίζουμε αν είναι βασισμένη σε συμβόλαιο ή στα λόγια, αν είναι αμισθί, αν, αν, αν… Το βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις, ή αν θέλετε η νέα καριέρα του Ρικ Πιτίνο στο NCAA, αφήνουν εκτός απροόπτου την Εθνική του καλοκαιριού χωρίς προπονητή. Διότι η Εθνική των παραθύρων έχει. Ελπίζω να μην μπερδευτήκατε από τώρα. Διότι μπορεί ο κόουτς να λέει ότι αν και εφόσον γίνει το προολυμπιακό θα είναι κανονικά στην άκρη του πάγκου, όμως οι γνωρίζοντες το πώς στήνεται μία ομάδα κολεγιακού πρωταθλήματος, αμφιβάλουν για το κατά πόσο μπορεί να πατήσει και στις δύο βάρκες.

Άσε που και για τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο έλεγε πως θα κάνει ραντεβού και τον Ντόρσεϊ θα δει στο Τελ Αβίβ και τίποτα από αυτά δεν έγιναν. Και πώς να γίνουν, από τη στιγμή που στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα εργαστεί σε άλλη ομάδα και μετά από είκοσι ημέρες ανέλαβε. Το θέμα μας βέβαια δεν είναι μόνο οι ανακολουθίες του Πιτίνο, αλλά το πώς έχει αντιδράσει σε όλα αυτά η ομοσπονδία. Καμία αντίδραση είναι η απάντηση και συνεχίζουμε. Όσοι τολμήσαμε να την κρίνουμε για ανακολουθία (ο κόουτς Γιαννάκης είχε διωχθεί επειδή ανέλαβε τον Ολυμπιακό), κατηγορηθήκαμε από τους ενθουσιασμένους –λόγω της πρόσληψης Πιτίνο- τότε υποστηρικτές της για προδότες του ελληνικού μπάσκετ. Και να ήταν μόνο οι κοινοί θνητοί… Δεν έμειναν εκεί.

Η… μπάλα πήρε και τους Γιώργο Πρίντεζη και Κώστα Παπανικολάου, που χωρίς να το θέλουν, βρέθηκαν στη μέση του επικοινωνιακού τρικ. Ακόμα θυμάμαι την έκπληξή τους στην είδηση της επιστροφής του κόουτς Πιτίνο στον Παναθηναϊκό. Το αεροπλάνο μόλις είχε προσγειωθεί από το Μόναχο στο Βερολίνο και όταν τα κινητά τηλέφωνα άνοιξαν, ο εκνευρισμός ήταν έκδηλος. Διότι λίγες ημέρες πριν, στο ραντεβού που είχε γίνει, είχαν την δέσμευσή του πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η Εθνική και καμία άλλη ελληνική ομάδα. Κάνοντας το αυτονόητο, ζήτησαν από την ΕΟΚ με επιστολή να βρει λύση στο θέμα, όμως όπως και σε τόσα άλλα, η ομοσπονδία δεν έκανε το παραμικρό. Παρότι οι δυο αυτοί παίκτες είχαν δώσει τόσα πολλά για το εθνόσημο, αποκαλούνταν από την μισή Ελλάδα προδότες και τα γνωστά εμπριμέ της ελληνικής πραγματικότητας.

Κανείς δε περίμενε βέβαια πως αυτή η… φούσκα κάποια στιγμή θα έσκαγε στα χέρια της ομοσπονδίας. Ακόμα και οι υπερβολικές απαιτήσεις του αναφορικά με το πολυπληθές και ακριβό προπονητικό τιμ που ζήτησε, παρότι δεν άρεσαν και ήταν ανέφικτο οικονομικά να εκπληρωθούν, «θάφτηκαν» στο βωμό της λάμψης που προσέφερε από μόνη της η κίνηση Πιτίνο. Στο μεταξύ, ο γίγαντας Ρικ, θυμήθηκε και τον Βασίλη Σπανούλη. Επέλεξε να αναδείξει θέμα επιστροφής του στην Εθνική μέσω twitter και μετά κάποιων δηλώσεων για το πόσο πολύτιμος θα είναι για την ομάδα. Χωρίς να ερωτηθεί καν ο ίδιος πρώτα για το αν θέλει. Αν μη τι άλλο το μέγεθός του συγκεκριμένου παίκτη, επιβάλει προεργασία μακριά από την δημοσιότητα, αλλά είπαμε όλα στο βωμό της επικοινωνίας. Ακόμα και άτομα που τον έβριζαν, θυμήθηκαν τότε να τον αποθεώνουν δημοσίως…

Ευτυχώς, ο ίδιος ο Σπανούλης προτίμησε τον δρόμο της σιωπής και δεν έβαλε ποτέ τον εαυτό του στην διαδικασία. Για μερικούς μάλιστα, ήταν έκθετος, που δεν ανταποκρίθηκε άμεσα θετικά στο κάλεσμα. Στην Ελλάδα τελικά όλα μπορείς να τα ζήσεις… Όλοι αυτοί, που συμπτωματικά τότε αποθέωναν τον Ρικ Πιτίνο. Τώρα είναι βέβαιο πως έχουν καταλάβει τι συνέβαινε. Θα μπορούσαν να το έχουν παραδεχθεί νωρίτερα, αρκεί να σύγκριναν δυο-τρεις εντελώς αντιφατικές δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, με διαφορά δύο μηνών. Τότε όμως όλο το σκηνικό, που και πάλι έφερνε σε δύσκολη θέση την «αγαπημένη» ομάδα της ΕΟΚ, βόλευε. Τώρα όλη η κατάσταση γύρισε μπούμερανγκ. Με ουσιαστικά ζημιωμένη και πάλι την Εθνική ομάδα και την εικόνα της. Γίνουν δε γίνουν προολυμπιακό και Ολυμπιακοί Αγώνες. Τι λέω όμως, η Εθνική είναι η μοναδική ομάδα στον Κόσμο που δεν χρειάζεται προπονητή…

Υ.Γ.1: Από την στιγμή που επελέγη η λύση υπηρεσιακού προπονητή για το καλοκαίρι, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο να μένει για τα «παράθυρα», θεωρώ πως κανένας πρωτοκλασάτος έλληνας προπονητής δεν θα αρνιόταν την πρόκληση. Απλά η πρόσληψή του δεν θα έκανε το ανάλογο «γκελ». Ο Δημήτρης Ιτούδης για παράδειγμα, βρίσκεται σε συζητήσεις για ανάλογη συνεργασία με την Εθνική Σλοβενίας…

Υ.Γ.2: Όταν η Εθνική ομάδα μπαίνει στη μέση ή αλλιώς χρησιμοποιείται για επικοινωνιακά τρικ και εντυπώσεις για μία κόντρα Ομοσπονδίας-Υπουργού, η συζήτηση τελειώνει. Έτσι λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια και, δυστυχώς για όλους μας, δεν βλέπει προκοπή…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x