Νίκος Ζέρβας

Βραδιά ίσιου δρόμου και… προσαρμογής για τον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την επικράτηση του Ολυμπιακού απέναντι στην Παρτιζάν, που έγινε εύκολη όταν ενεργοποίησε τις αμυντικές του αρετές, ηγήθηκε ο Λαρεντζάκης και έδωσαν πράγματα οι… νέοι.

Όταν αντιμετωπίζεις μία ομάδα με τρεις συνεχόμενες νίκες και εσύ προέρχεσαι από δύο σερί ήττες στο σπίτι σου, το άγχος πολλαπλασιάζεται. Ο Ολυμπιακός γνώριζε πριν το τζάμπολ του συναπαντήματος με την Παρτίζαν πως δεν τον παίρνει για άλλη ήττα στο ΣΕΦ, καθώς θα άδειαζε ολοσχερώς όλη η καρδάρα με το… γάλα που μάζεψε με τις τρεις εκτός έδρας νίκες στην Ισπανία. Απέναντι σε ένα σύνολο ελλιπές, που πριν το ματς ήταν η μεγαλύτερη παγίδα, αλλά κατάφερε, όχι μόνο να μην πέσει μέσα σε αυτή, αλλά να «ακουμπήσει» στην λειψανδρία του αντιπάλου και να φτάσει σε μία εύκολη νίκη.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά μόνο μερικά βράδια, από τότε που η σερβική ομάδα νίκησε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Σχεδόν με τους ίδιους παίκτες, καθώς αντί του τραυματία Έξουμ ο οποίος έπαιξε την προηγούμενη εβδομάδα, είχε διαθέσιμο αυτή την φορά τον Νάναλι. Οι Σέρβοι που έχουν δοθεί στην Εθνική δεν έπαιζαν έτσι και αλλιώς στην Ευρωλίγκα, πλην του Άντζουσιτς, οπότε η οποιαδήποτε υποτίμηση της ομάδας του Ομπράντοβιτς, θα ήταν καταστροφική. Με αυτό στο μυαλό, οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν στο παρκέ σοβαροί και με σταθερά τους την άμυνα, που προδόθηκε στο πρώτο μέρος μόνο από τα έξι χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και το ατόφιο επιθετικό ταλέντο των Νάναλι και Πάντερ, πήραν από την αρχή τον έλεγχο του ρυθμού και ουσιαστικά δεν τον έχασαν ποτέ.

Όσο και αν τα παρθενικά σχέδια πήγαν στον βρόντο από το γρήγορο δεύτερο φάουλ του Γουόκαπ, ο Ολυμπιακός κράτησε την Παρτίζαν στους 14 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, έχοντας τον καλύτερο Κάναν της σεζόν σε αυτό το διάστημα. Το δεύτερο καλό μαντάτο ήρθε στην συνέχεια από τον Πίτερς, διότι ζητούμενο είναι όλες οι νέες προσθήκες να βρουν τον ρόλο τους και να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Το +7 του πρώτου μέρους μοιάζει φτωχό αν δει κανείς πως ο Ολυμπιακός σούταρε με 58% στα δίποντα και 53% στα τρίποντα και είχε 13 ασίστ για 5 λάθη. Τα δύο εξ’ αυτών βέβαια, έγιναν στα τελευταία 14,5’’ του δευτέρου δεκαλέπτου, από λάθος επαναφορά, μετά από τάιμ άουτ. Κάτι που συνέβη και κόντρα στην Βαλένθια, οπότε αποτελεί τροφή για σκέψη και δουλειά. Άλλη μία εξήγηση ήταν οι μόλις δύο πόντοι που είχαν βάλει οι «ερυθρόλευκοι» από αιφνιδιασμό (σ.σ. το πρώτο καλάθι του αγώνα από τον Κάναν!) και στα μόλις 5 λάθη που είχαν υποπέσει οι παίκτες της Παρτίζαν.

Όταν η πίεση στο δεύτερο μέρος αυξήθηκε, η στατιστική κατέγραψε συνολικά 20 για τους Σέρβους. Λογικό και λόγω της κόπωσης από το κοντό rotation τους, αλλά η λογική καταργείται όταν εσύ δεν παίζεις σύμφωνα με αυτή. Όταν το σκορ πήγε στο 48-45 στο 24’, λειτούργησαν όλα σωστά. Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου έδωσε το απαραίτητο μπιζάρισμα, η άμυνα ήταν σωστή και επέτρεψε μόλις 13 πόντους στην Παρτίζαν μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα η νίκη να έρθει εύκολα. Ίσως το άγχος που δεδομένα υπήρχε να ήταν περισσότερο, αν δεν είχε βάλει το χεράκι του ο Λαρεντζάκης. Αντικαθιστώντας τον πολύ καλό Παπανικολάου λόγω του 4ου φάουλ του, ο 29χρονος φόργουορντ έβαλε τους 11 από τους 14 πόντους του μέσα σε ένα τρίλεπτο και διέλυσε κάθε ελπίδα της Παρτίζαν για δεύτερο συνεχόμενο «διπλό» επί ελληνικού εδάφους.

Στην άμυνα οι βοήθειες δίνονταν σωστά, οι φιλοξενούμενοι χωρίς δεύτερο πλέι μέικερ, χρησιμοποιούσαν τρικ με πόιντ γκαρντ ακόμα και τον θετικό για πρώτη φορά φέτος στην διοργάνωση Παπαπέτρου και έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε στα 12 κλεψίματα, πήρε πόντους στο transition και έχοντας θωρακίσει πλέον και το αμυντικό του ριμπάουντ, έφτασε στην αυτονόητη βάσει εικόνας επικράτηση. Ο Σλούκας ήταν εξαιρετικός εκτελεστικά και δημιουργικά, ο Βεζένκοφ στο… χαλαρό συγκέντρωσε 25 βαθμούς στο ranking και ο τελικός απολογισμός ασίστ/λαθών ήταν 24 για 11. Συνδυάζοντάς τα με το 58,8% στα δίποντα και κυρίως με τα 14/27 τρίποντα (51,9%), έχουμε όλα τα συστατικά της τριαντάρας, και της πέμπτης νίκης του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα.

Από το Σάββατο, αρχίζει μία… περίεργη προετοιμασία για το δύσκολο παιχνίδι στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν, καθώς η ιδιαίτερη συνθήκη των «παραθύρων», για τα οποία πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία λύση προς το κοινό καλό, στερεί από τον κόουτς Μπαρτζώκα τους διεθνείς Παπανικολάου, Λαρεντζάκη και Λούντζη, που θα συναντήσουν τους συμπαίκτες τους στην ομάδα την Τετάρτη κατευθείαν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι επιβίωσε από τον γερμανικό «εμφύλιο» με την Άλμπα, έφτασε στην δεύτερη σερί νίκη της και για να έρθει η τέταρτη εκτός έδρας επικράτηση για τον Ολυμπιακό, θα πρέπει να είναι το ίδιο και περισσότερο αποδοτικός αμυντικά όπως στο παιχνίδι με την Παρτίζαν. Και φυσικά να εμφανιστούν στο ίδιο επίπεδο προσαρμογής οι μεταγραφές του καλοκαιριού…

Υ.Γ. Πολύ καλή η παρουσία του Λούντζη στα 11 λεπτά που αγωνίστηκε. Εκτός από ανάσες στους συμπαίκτες του, έδωσε πολύ καλές άμυνες προσωπικά και με βοήθειες από την αδύναμη πλευρά, ενώ έκανε και τρία κλεψίματα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x