Νίκος Ζέρβας

Κυνικός, για να κερδίσει χρόνο ο Ολυμπιακός

Η νέα Ευρωλίγκα ανοίγει σε λίγες ώρες την αυλαία της και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει τα πρώτα ματς, ο μη προσαρμοσμένος απόλυτα στη νέα του φιλοσοφία, Ολυμπιακός.

Η σχεδόν πεντάμηνη αναμονή έλαβε τέλος. Η στιγμή που περιμένουν οι απανταχού φίλοι του μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη έφτασε, καθώς αύριο θα γίνει το πρώτο τζάμπολ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Σχεδιασμοί, προπονήσεις, κιλά ιδρώτας, όνειρα, στόχοι και προσδοκίες, θα αρχίσουν να μπαίνουν στο… μίξερ της μακροσκελέστατης δοκιμασίας των τριάντα αγωνιστικών της κανονικής περιόδου, που φέτος εκτός του ότι υπόσχεται περισσότερες συγκινήσεις και ανατροπές, αναμένεται δυσκολότερη από ποτέ.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Οι διεκδικητές των οκτώ θέσεων που οδηγούν στην πρώτη… θαλπωρή ή αν θέλετε στο πρώτο «μαξιλαράκι» επιτυχίας, αυξήθηκαν, διότι άπαντες περιμένουν πως εκτός από τις περυσινές φιναλίστ (εξαιρουμένης, με επιφύλαξη, της Ζαλγκίρις), την πρόκριση θα διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις ομάδες με χρυσοποίκιλτα ρόστερ, όπως Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Αναντολού Εφές. Εύλογα, το έργο των δικών μας εκπροσώπων δυσκολεύει, πόσο μάλλον για τον Ολυμπιακό, που μετά από τέσσερα χρόνια έχει άλλον προπονητή στον πάγκο, διαφορετικό αγωνιστικό πλάνο και κυρίως πέντε νέες προσθήκες δωδεκάδας, τέσσερις εκ των οποίων έχουν καταγράψει από ελάχιστα, έως καθόλου χιλιόμετρα στην… εθνική οδό της διοργάνωσης.

Οι «ερυθρόλευκοι», θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το εγχείρημα της ανανέωσης που τους έφερε στην κορυφή το 2012, με σημαντική διαφορά πως οι Έλληνες που τότε πρωταγωνίστησαν στα μπασκετικά θαύματα, είναι έξι χρόνια μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι. Για την παρουσία και τις ευεργετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ έχουν γραφτεί πολλά και δικαίως. Πλέον άπαντες, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής-προσμονής για αυτό που θα παρουσιάσει ο εκ των κορυφαίων προπονητών στην Ευρώπη. Το βέβαιο, έπειτα και από τα φιλικά αλλά και τα πρώτα επίσημα ματς, είναι πως το πρότζεκτ έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά θέλει χρόνο. Για να τελειοποιήσει τα δυνατά σημεία-ιδέες που παρουσιάζει, αλλά κυρίως, για να βελτιώσει τα αδύναμα, που είναι, φυσιολογικά για την εποχή, ουκ ολίγα.

Αυτόματα, δημιουργείται μία ανησυχία για το ξεκίνημα, καθώς οι επτά πρώτοι αγώνες στην διοργάνωση είναι «φωτιά». Χίμκι, Μπασκόνια εκτός έδρας, Αρμάνι και Μακάμπι εντός και στη συνέχεια ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ σε Ρωσία και ΟΑΚΑ αντίστοιχα και Φενερμπαχτσέ στο ΣΕΦ. Όλα αυτά, μέσα σε μόλις 35 ημέρες! Ακόμα και απόλυτα έτοιμος και με ίδιο με πέρυσι ρόστερ να ριχνόταν σε αυτές τις μάχες ο Ολυμπιακός, το ενδεχόμενο να κάνει μάξιμουμ τρεις-τέσσερις νίκες θα ήταν ορατότατο, Ακόμα και λιγότερες να κάνει τώρα, που ουσιαστικά ακόμα «δένει» ως ομάδα, μπαίνει αρκετά μέτρα πιο πίσω, από πολλές ομάδες, στην αφετηρία, και προσπαθεί να εντρυφήσει στη φιλοσοφία του νέου προπονητή, το κακό θα είναι ελάχιστο. Χρόνος και παιχνίδια για να καλυφθεί το όποιο χαμένο έδαφος, αν αυτό υπάρξει, υπάρχουν.

Ο «ερυθρόλευκος» οργανισμός και ο κόουτς Μπλατ, γνωρίζουν καλά πως είναι δύσκολο να αλλάξουν οι αγωνιστικές συνήθειες και να εφαρμοστεί ο νέος προσανατολισμός τόσο άμεσα. Χρειάζονται στήριξη, δουλειά και υπομονή. Το σίγουρο, είναι πως λατρεύουν και τις νίκες και θα προσπαθήσουν, παρά τα προαναφερθέντα δεδομένα-δικαιολογίες, να πάρουν όσες περισσότερες μπορούν, ώστε να δοθεί και η απαραίτητη ψυχολογική και όχι μόνο ώθηση. Η λογική, λέει πως σιγά-σιγά, θα διορθωθούν τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση ακόμα και στο ίδιο σαραντάλεπτο, η άμυνα κοντά στο καλάθι θα βελτιωθεί (ίσως αν γίνει και μία προσθήκη αθλητικού σέντερ, αργότερα, να τελειοποιηθεί), θα χάνονται ολοένα και λιγότερα αμυντικά ριμπάουντ και βολές, τα ποσοστά στα τρίποντα θα σταθεροποιηθούν και οι γρήγορες συνεργασίες στην επίθεση-αυτοματισμοί, θα αυξάνονται, χωρίς να γίνονται πολλά λάθη.

Δε μπορεί όμως όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα που χρειάζονται, να γίνουν άμεσα. Ο Ολυμπιακός, μέχρι να είναι, και κυρίως να νιώσει απόλυτα έτοιμος, θα πρέπει να σχεδιάζει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά με βάση το πλάνο του, αλλά και αρκετή δόση… κυνισμού για να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο ως την επίτευξη του στόχου. Κανέναν δεν θα… χαλάσει αν οι νίκες έρχονται με ένα πόντο και με μέτριο μπάσκετ εκτός νέας φιλοσοφίας, αφού όσοι έχουν εντρυφήσει στο νέο σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης (όχι ότι παλαιότερα ίσχυε κάτι πολύ διαφορετικό), γνωρίζουν πως σημασία έχει σε τι κατάσταση θα είσαι, τι μπάσκετ θα παίζεις και κυρίως πόσοι παίκτες σου θα είναι υγιείς, τον Απρίλιο.

Καλή νέα σεζόν να έχουμε!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x