Νίκος Ζέρβας

Κυριαρχικός Ολυμπιακός, με άμυνα, πλουραλισμό, αρχηγό και… Γκος

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ολοκληρωτική επικράτηση του Ολυμπιακού κόντρα στην Εφές, την άμυνα που δεν άφησε την τουρκική ομάδα να πάρει… ανάσα και την αναβάθμιση που προσφέρει στο παιχνίδι ο Γκος.

Είναι κάποιες βραδιές στην Ευρωλίγκα που αυτό που βλέπεις στο παρκέ, είναι σαν σε… απευθείας σύνδεση με αυτά που ζητάει ο προπονητής από τους παίκτες του μία ημέρα πριν. «Θα πρέπει να είμαστε συμπαγείς στην άμυνα», ήταν η ατάκα του Γιώργου Μπαρτζώκα στις δηλώσεις του για το συναπάντημα με την Εφές και εκείνοι τον… παράκουσαν. Έπαιξαν σχεδόν σε όλο το σαραντάλεπτο εξαιρετικά στα μετόπισθεν, κράτησαν μια ομάδα με πλούσιοι επιθετικό ταλέντο και μέσο όρο 80 πόντους μέχρι ώρας στην διοργάνωση στους 57 και απλοποίησαν την υπόθεση όσο δεν πάει. Ολοκληρώνοντας έτσι μια μαγική «ερυθρόλευκη» ευρωπαϊκή βραδιά σε μπάσκετ , ποδόσφαιρο και βόλεϊ.

Χωρίς μάλιστα να χρειαστεί κάποιος να κάνει υπερωρίες στο παρκέ όπως στις προηγούμενες βραδιές και με σημαντικά στοιχεία που θα μας απασχολήσουν στην συνέχεια της σεζόν να αναδεικνύονται σιγά-σιγά. Όπως για παράδειγμα η αλλαγή που επιφέρει σε σχέση με πέρυσι στο παιχνίδι της ομάδας ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε την πρώτη του πραγματικά μεστή εμφάνιση, καθώς οι τραυματισμοί τον πήγαν πίσω και η Εφές δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Οι 14 πόντοι που έβαλε έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς ήταν απολαυστικός και σε όλα τα υπόλοιπα. Εξαιρετικές άμυνες με 3 κλεψίματα, ισάριθμες ασίστ, αλάνθαστος σε 24 λεπτά συμμετοχής και 7 ολόκληρα ριμπάουντ. Η επάνοδός του, επιτρέπει στον βιονικό Γουόκαπ να παίρνει αναγκαίες ανάσες, χωρίς να φαίνεται το «κενό» του.

Ο Ολυμπιακός μπήκε από το πρώτο δευτερόλεπτο με στόχευση να παίξει άμυνα και τα κατάφερε περίφημα. Οι διπλές αλλαγές στα μαρκαρίσματα, οδήγησαν την Εφές σε πολλές άστοχες επιλογές, και κράτησαν τους Λάρκιν και Κλάιμπερν πολύ χαμηλά. Ο Παπανικολάου έκανε τρομερή δουλειά σε δημιουργία και ριμπάουντ, η μπάλα κυκλοφορούσε με υπομονή για όσο το δυνατόν πιο σίγουρες επιλογές κοντά στο καλάθι και μοναδικό ψεγάδι ήταν τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Με τους φιλοξενούμενους να έχουν 2/15 τρίποντα στο 14΄ και την ρακέτα να είναι άβατο για αυτούς ελέω Φαλ και Μιλουτίνοφ, οι «ερυθρόλευκοι» παρότι δεν έθελξαν επιθετικά, «άνοιγαν» σιγά-σιγά την υπέρ τους διαφορά. Παίρνοντας λίγα από πολλούς. Το +8 του πρώτου μέρους μάλλον είναι φτωχό με βάση την εικόνα των δύο ομάδων, όμως, μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί, είναι πως με την ενέργεια που ξόδευαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα στα μετόπισθεν, ήταν λογικό να μην έχουν τις απαιτούμενες δυνάμεις για να παράξουν περισσότερο σκορ.

Την δουλειά όμως να βγουν εκτός ρυθμού τα μεγάλα αστέρια της Εφές, την είχαν κάνει και με το παραπάνω. Οι φιλοξενούμενοι έκλεισαν το ημίχρονο με 10/34 σουτ, ενώ στο μοναδικό κομμάτι του παιχνιδιού που πήγαιναν καλά (σ.σ. έξτρα κατοχές από επιθετικά ριμπάουντ) είχαν μόλις 2 πόντους! Με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο εύκολη για τον Ολυμπιακό. Αρκούσαν δύο τρίποντα του Κάναν και ένα του Πίτερς για να πάει η διαφορά στο +17 τρία λεπτά πριν το φινάλε της, με τους Παπανικολάου, Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος να… κεντάνε. Το τέταρτο φάουλ του Πίτερς και τα σχήματα με τρεις περιφερειακούς που επέφερε, βοήθησαν ακόμα περισσότερο στην άμυνα και η Εφές πέταξε λευκή… πετσέτα. Στο διάστημα που κρίθηκαν όλα, ο Ολυμπιακός είχε 9 ασίστ με 6/11 τρίποντα, ενώ οι πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ είχαν φτάσει στο εμφατικό 13-2, με τις δύο ομάδες να έχουν από 9!

Με 30% στα σουτ εντός πεδιάς, η Εφές έφτασε να χάνει μέχρι και με 25 πόντους διαφορά, χωρίς μάλιστα ο Ολυμπιακός να είναι ιδιαίτερα εύστοχος από μακριά (σ.σ. 30%). Είχε όμως συνέπεια και σύμμαχο τα 22/34 δίποντα, αλλά και την μεγάλη διαφορά στις ασίστ (21-14). Το τελικό 99-59 στο σύστημα αξιολόγησης, τα λέει όλα για το εύκολο και το κυριαρχικό της επικράτησης, καθώς οι γηπεδούχοι κέρδισαν κατά κράτος και στους πόντους από αιφνιδιασμό (15-7), αλλά και σε αυτούς από λάθη αντιπάλου (12-7). Και ας τα ίδια σφάλματα με την τουρκική ομάδα (σ.σ. 10). Το σπουδαιότερο, είναι πως κανένας δεν χρειάστηκε να γράψει τον αριθμό «3» μπροστά από τον χρόνο συμμετοχής του, καθώς με δύο σημαντικές ελλείψεις η φρεσκάδα είναι απαραίτητη.

Το ρεκόρ πήγε στο 3-2, την επόμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει με την πολύ πιο γεμάτη και φορμαρισμένη Φενέρμπαχτσε, όμως πριν από αυτό, υπάρχει το τρίτο ντέρμπι της σεζόν με τον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Με τα εισιτήρια να έχουν σχεδόν εξαντληθεί (σ.σ. τρίτο συνεχόμενο sold out) και τον κόσμο της ομάδας να έχει μπροστά του μία σημαντική πρόκληση και ένα τεστ. Να βοηθήσει την ομάδα του με τον σωστό τρόπο να φτάσει σε μία ακόμα σημαντική νίκη απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο, χωρίς να δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Το πρόσφατο παράδειγμα του ποδοσφαίρου με την ανοησία της ρίψης κροτίδας, θα πρέπει να είναι ο «οδηγός». Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για οποιαδήποτε ακρότητα και κυρίως να μπει εμπόδιο σε αυτή την υπέροχη ομάδα ενόψει της συνέχειας της σεζόν.

Την πραγματική αγάπη για την ομάδα, ακόμα και το «μίσος» για έναν αντίπαλο, έχεις δεκάδες όμορφους, έξυπνους και προπάντων ακίνδυνους τρόπους για να τα δείξεις. Και συνήθως αυτοί οι τρόποι, δεν επιφέρουν ούτε τιμωρίες, ούτε αποχωρήσεις…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x