Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός, σαν καλοκουρδισμένη κιθάρα

Ο Νίκος Ζέρβας αναλύει την όγδοη μπασκετική παράσταση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ κόντρα στην Μπάγερν, παρομοιάζοντάς την με μία αρμονική μουσική συγχορδία, που όσο πιο απλή είναι τόσο πιο όμορφα ηχεί.

«Η Μπάγερν παίζει απόλυτα κατανοητά, αλλά είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη», ήταν η χαρακτηριστικότερη ατάκα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του συναπαντήματος με τους βαυαρούς. Αμέσως, ήρθε στο μυαλό το μουσικό απόφθεγμα πως για να γράψεις ένα όμορφο τραγούδι, δεν χρειάζονται παρά μόνο τρία-τέσσερα ακόρντα στην κιθάρα. Το δύσκολο, είναι να συλλάβεις την ιδέα, τον ρυθμό και να αποτυπώσεις την μελωδία στις χορδές της. Ακούγεται απλό, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Το μπάσκετ ίσως είναι πιο σύνθετο από ένα απλό τραγούδι, όμως πολλές φορές όσο πιο απλά κάνεις αυτά που πρέπει, τόσο πιο εύκολα επικρατείς. Και ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης στην φορμαρισμένη Μπάγερν. Της έδειξε με το… καλησπέρα, πως η δική του ορχήστρα είναι πολύ πιο καλοκουρδισμένη και κυρίως πολύ πιο αποφασισμένη να διατηρήσει απόρθητο το κάστρο της. Με συνοπτικές διαδικασίες, πρόσφερε άλλη μία παράσταση στο κοινό του, έκανε το 8/8 στο ΣΕΦ και διατηρήθηκε στην τρίτη θέση με ρεκόρ 10-5. Έκανε το πρώτο από τα δύο βήματα που απαιτούνται απέναντι σε δύο άκρως ανταγωνιστικούς για την οκτάδα αντιπάλους, στο ρελαντί, κάνοντας και συντήρηση δυνάμεων για την αυριανή αναμέτρηση με την Βιλερμπάν.

Και πώς να γινόταν διαφορετικά, όταν πετυχαίνει 49 πόντους σε ένα ημίχρονο, χωρίς να έχει ευστοχήσει σε τρίποντο; Με άμυνα που ανάγκαζε συνεχώς σε λάθη και άστοχα σουτ την Μπάγερν, τελείωσε με +16 το πρώτο δεκάλεπτο και όσο και αν ήταν πρόωρο, η ατμόσφαιρα… μύριζε περίπατο. Τα επόμενα λεπτά απλώς το επιβεβαίωσαν. Ο Παπανικολάου πέρασε «χειροπέδες» στον Λούτσιτς, οι mobile ψηλοί της Μπάγερν δεν έβλεπαν καν καλάθι υπό την σκιά του… κανονικού και μη λαβωμένου πλέον Φαλ και στην επίθεση ο Γουόκαπ παρέδιδε μαθήματα playmaking. Συνδυάζοντάς τα με την δεύτερη πιο παραγωγική του εμφάνιση φέτος, όμως πιο κομβικές ήταν οι αποστάσεις που δημιουργούσε με τον τρόπο που κατεύθυνε και οργάνωνε τους συμπαίκτες του και οι άμυνές του.

Ο Βεζένκοφ πρόσθεσε άλλο ένα από τα πολλά παράσημα στο πέτο, ο Ντόρσεϊ ήταν όσο αποτελεσματικός χρειαζόταν και το +25 του ημιχρόνου, έγραψε ουσιαστικά την ιστορία του αγώνα. Με 20/24 δίποντα (83,3%), ranking 60-11, 12-3 πόντους από λάθη αντιπάλου, 4/4 από έξτρα κατοχές (επιθετικά ριμπάουντ), υπομονή στην επίθεση και εγκεφαλικό διάβασμα-άρτια προετοιμασία στα μετόπισθεν. Με μία λέξη… χάρμα. Η Μπάγερν κατάφερε μόλις 4 ασίστ στο πρώτο μέρος, και τελείωσε με 10, λόγω και της χαλάρωσης που επήλθε φυσιολογικά, καθώς σε λίγες ώρες υπάρχει ξανά κρίσιμο παιχνίδι. Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, έδωσαν την ευκαιρία στον Μπαρτζώκα (εξαιρετικό κοουτσάριμα, μοίρασμα χρόνου, με αρκετές νέες προσαρμογές σε σχήματα) να γκρινιάξει στο τάιμ άουτ.

Δείγμα των υψηλών απαιτήσεων που ορθότατα υπάρχουν, αλλά και της νοοτροπίας που υπάρχει ξανά στην ομάδα. Λίγο πριν, ο Λαρεντζάκης γινόταν ξανά και δικαίως σύνθημα στα χείλη του κόσμου, και ο Μάρτιν είχε επιβεβαιώσει πως είναι σε ανοδική πορεία. Ίσως η εξέλιξη του ματς, να ευνοούσε ένα μικρό πέρασμα του Έισι, αλλά ο προπονητής ξέρει πάντα καλύτερα. Όταν και αν ο Αμερικανός μπει στο κλίμα, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το ήδη καλοδουλεμένο και αποτελεσματικό σύνολο. Η μακρά αποχή και το ότι προσπαθεί να μπει σε μία ομάδα με πολύ διακριτούς ρόλους και καλή «χημεία», είναι για την ώρα ανασταλτικοί παράγοντες.

Για να κλείσουμε με μουσικούς όρους, όταν όλες οι χορδές είναι καλά κουρδισμένες, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση και λόγος να τις… πειράξεις, ζητώντας το κάτι παραπάνω. Θέλουν γλυκό άγγιγμα, συγκέντρωση στο παίξιμο και υπομονή. Η… μουσική του Ολυμπιακού ως τώρα είναι αρκετά εύηχη και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες προσδοκίες για την συνέχεια-θα γίνει ακόμα πιο απολαυστική, αν το αποτέλεσμά της είναι το ίδιο και απέναντι στην Βιλερμπάν…

Υ.Γ.: Το ΣΕΦ είχε την μικρότερη προσέλευση φέτος σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι. Υπάρχουν δεκάδες δικαιολογίες, τα χρήματα με τόσα τμήματα να πρωταγωνιστούν είναι αρκετά και οι εποχές που ζούμε είναι περίεργες (επιεικής λέξη). Όμως δεδομένα αυτή η παρέα παίζει εξαιρετικά και αξίζει την όσο το δυνατόν πιο μαζική στήριξη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x