Νίκος Ζέρβας

Στο Κάουνας δεν κρίνεται τίποτα, αλλά θα φανούν αρκετά για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός μπαίνει κόντρα στην Ζαλγκίρις, σε μία ακόμα τριάδα αγώνων-«φωτιά» και ο Νίκος Ζέρβας εξηγεί γιατί ενδεχόμενη νίκη θα του αλλάξει για τα καλά την μοίρα και την στόχευσή του στη συνέχεια.

Έχοντας ολοκληρώσει το 1/3 του μαραθωνίου της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ έχει ρεκόρ 6-4, απολογισμός που κρίνεται άκρως ικανοποιητικός. Και γιατί είναι μία ομάδα που έχει αλλάξει προπονητή, αγωνιστική φιλοσοφία και έχει εμπλουτίσει σχεδόν το 50% του ρόστερ του με «άγουρους» στο επίπεδο της Ευρωλίγκας παίκτες, αλλά και γιατί έχει βγάλει πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα από τους βασικούς ανταγωνιστές του για τον στόχο της εισόδου στα πλέι οφ.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Οι τρεις πρόσφατες συνεχόμενες νίκες μάλιστα, έχουν συνδυαστεί με άνοδο της ομαδικής και ατομικής απόδοσης, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για ακόμα καλύτερη συνέχεια, ιδιαίτερα αν υπάρξει, εύστοχη ενίσχυση, για την οποία ψάχνουν το τελευταίο διάστημα προπονητής και διοίκηση. Ο μέχρι τώρα απολογισμός, είναι ίδιος με αυτόν του 2016/17, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα, ο Ολυμπιακός είχε 8 νίκες και 2 ήττες. Κοινή συνισταμένη στην σύγκριση με τις δύο προηγούμενες σεζόν που το σύστημα διεξαγωγής άλλαξε, είναι οι πολλές εκτός έδρας νίκες (τρεις πρόπερσι, τέσσερις πέρυσι και τρεις φέτος).

Σε επίπεδο επίθεσης-άμυνας, ο Ολυμπιακός φέτος έχει σε αυτό το διάστημα καλύτερη επίθεση από τις δύο προηγούμενες σεζόν με 80,4 πόντους, έναντι 79,1 το 2016 (δεχόταν 77 στην άμυνα) και 76,2 το 2017 (δεχόταν 71,6 στην άμυνα), όμως έχει και την χειρότερη αμυντική συγκομιδή με 77,5 πόντους παθητικό μέσο όρο. Όλα αυτά, αφορούν τη μέχρι τώρα συγκομιδή, που ως γνωστό το πιθανότερο είναι να μη σημαίνει τίποτα, αφού με τον καινούργιο τρόπο διεξαγωγής της Ευρωλίγκας, σημασία έχει το πώς θα είσαι τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, όπου κρίνονται όλα. Για τις ελληνικές ομάδες βέβαια, αυτό ίσχυε στον απόλυτο βαθμό, όταν η είσοδός τους στην οκτάδα ήταν λίγο-πολύ δεδομένη. Από φέτος, που έχει τεθεί εν αμφιβόλω ακόμα-ακόμα και το μίνιμουμ της πρόκρισης, οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί για τα πεπραγμένα της regular season, αποκτούν περισσότερο νόημα.

Ο Ολυμπιακός, μετά την επόμενη πολύ δύσκολη τριάδα αγώνων του με Ζαλγκίρις (εκτός), Αναντολού Εφές (εντός) και Μπαρτσελόνα (εκτός), θα είναι σε θέση να δει λίγο πιο «καθαρά» το μέλλον του και να οριοθετήσει τους στόχους του, πάντα με την πιθανότητα απόκλισης των υπολογισμών να είναι ορατή, σε μία διοργάνωση εκπλήξεων, σκαμπανεβασμάτων, όπου σχεδόν όλοι, μπορούν να νικήσουν όλους εντός ή εκτός έδρας. Αρχής γενομένης από το Κάουνας, αν κάνει την τέταρτη εκτός έδρας νίκη του και χωρίς να υπολογίζουμε κάποια υπέρβαση σε δυσκολότερα γήπεδα, μπορεί να τελειώσει την κανονική περίοδο με τουλάχιστον επτά «διπλά». Έχει ως το τέλος μακριά από το ΣΕΦ, Νταρουσάφακα, Μπούντουτσνοστ και Γκραν Κανάρια, όπου είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του να επικρατήσει.

Την ίδια ώρα, έχοντας τρεις εντός έδρας νίκες, μπορεί αν είναι αυτός που πρέπει να τις κάνει τουλάχιστον δέκα ως το τέλος. Υποδέχεται Εφές, Γκραν Κανάρια, Μπασκόνια, Χίμκι, Μπάγερν, Ζαλγκίρις και Νταρουσάφακα, τις οποίες αν ρίξει στο καναβάτσο και εφόσον έχει περιοριστεί στα προαναφερθέντα «διπλά», έχει ήδη μία βάση 17 νικών. Αριθμός που με βάση τη λογική, του εξασφαλίζει την είσοδο στα πλέι οφ χωρίς ιδιαίτερο καρδιοχτύπι, αφού πέρυσι και πρόπερσι, με λιγότερες ομάδες να διεκδικούν την οκτάδα, ο όγδοος είχε 16. Φέτος, δεν αποκλείεται να αρκούν και 15. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν παιχνίδια εντός (κυρίως), αλλά και εκτός έδρας που μπορεί ο βελτιωμένος λογικά ως τότε Ολυμπιακός να «χτυπήσει», ώστε να αυξήσει το ρεκόρ του, να σκαρφαλώσει ακόμα πιο ψηλά στην τελική βαθμολογία και φτιάξει καλύτερα τις προϋποθέσεις για να είναι ανταγωνιστικός στα πλέι-οφ.

Το παραπάνω σενάριο για να έχει ακόμα πιο στέρεες βάσεις, προϋποθέτει δύο νίκες στα επόμενα τρία παιχνίδια και στο Κάουνας μπορεί να γίνει η αρχή. Απέναντι στην ομάδα που πέρυσι τον πλήγωσε όσο καμία άλλη τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να φτιάξει με τον καλύτερο τρόπο βαθμολογικά και ψυχολογικά τη μοίρα του…

*Τον Νίκο Ζέρβα, τον ακούτε καθημερινά 19:00 με 20:00 το απόγευμα στον ΣΠΟΡ FM 94,6 στην εκπομπή «Μπάλα ημίχρονο, Μπάσκετ τελικό».


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x