Με τον «Μάτζικ» Τζόνσον να αποδεικνύει ότι μπορεί να θυμηθεί τα παλιά μέσα στο παρκέ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η συνέντευξη Τύπου, ενόψει του φιλανθρωπικού αγώνα που θα διεξαχθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στο κλειστό του Ελληνικού και θα είναι αφιερωμένος σε όσους πάσχουν από το AIDS. Ο αγώνας διεξάγεται, υπό την αιγίδα της UNICEF, τη φαρμακευτική εταιρία Abbott Hellas και, επίσης, την υποστήριξη της ΕΟΚ, της FIBA Europe και του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων.
Αν και αρχικά τα έσοδα του απογευματινού αγώνα μεταξύ της «χρυσής» Εθνικής ομάδας μπάσκετ του 1987 και της «αργυρής» εθνικής εφήβων στο Παγκόσμιο του 2005 προορίζονταν μόνο για την οικονομική ενίσχυση των παιδιών που έχουν προσβληθεί από τη «μάστιγα του αιώνα», τελικά αποφασίστηκε το 50% να δοθεί στις οικογένειες των πυρόπληκτων.
Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν τοι «παρών», εκτός του μεγάλου πρώην σταρ του ΝΒΑ, ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, ο Κώστας Πολίτης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, Βασίλης Κικίλιας. Στο πάνελ βρέθηκαν επίσης ο γενικός διευθυντής της Abbott Hellas, Πασχάλης Αποστολίδης και ο πρόεδρος της UNICEF Ελλάς, Λάμπρος Κανελλόπουλος.
Ο κ. Αποστολίδης ξεκίνησε το «χορό» των δηλώσεων, αναφέροντας τα κατορθώματα του Ερβιν Τζόνσον, στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του. «Έχουμε την τιμή να έχουμε δίπλα μας έναν ζωντανό θρύλο του παγκοσμίου μπάσκετ με 13 χρόνια θητείας στο ΝΒΑ. Ο Τζόνσον έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Λος Αντζελες Λέικερς, έχει αναδειχθεί 12 φορές Ολ Σταρ παίκτης στην Αμερική, ήταν μέλος της μίας και μοναδικής «DREAM TEAM» στη Βαρκελώνη το 1992 και έχει γράψει το όνομά του στο «Hall Of Fame» του μπάσκετ. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων ζωής της εταιρίας μας, προσκαλέσαμε τον Τζόνσον και αυτός ανταποκρίθηκε και βρίσκεται ανάμεσά μας σήμερα» είπε αρχικά και στη συνέχεια αποκάλυψε ότι: «Το 50% των εσόδων από τον φιλανθρωπικό αγώνα θα δοθούν στις οικογένειες των Ελλήνων πυροπαθών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την οικονομική ενίσχυση των παιδιών με AIDS. Αξίζει μόνο να σας πω ότι σήμερα οι άνθρωποι που ζουν με AIDS σε όλο τον κόσμο ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2,3 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο παίκτης-σύμβολο του παγκοσμίου μπάσκετ και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν. «Έχουμε κάνει καλή δουλειά μέχρι στιγμής στην καταπολέμηση του ιού του AIDS και, μάλιστα, έχουμε ρίξει τα ποσοστά των ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί, κυρίως στις μειονότητες των ΗΠΑ. Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε με διαρκή και καλή ενημέρωση. Θα συνεχίσουμε την καταπολέμηση του AIDS όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» ήταν οι αρχικές τοποθετήσεις του «Μάτζικ», που συμπλήρωσε πως: «Το απογευματινό παιχνίδι θα βοηθήσει όχι μόνο τους ανθρώπους και, κυρίως τα παιδιά με AIDS, αλλά και τους πυρόπληκτους της Ελλάδας. Τα αθλήματα και, κυρίως το μπάσκετ, πάντα προσελκύουν κόσμο και, με την έλευσή τους, θα συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρήματα. Θα βοηθήσουμε να κάνουν οι πληγείσες οικογένειες ένα νέο ξεκίνημα. Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει να τα χάνεις όλα».
Αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα. «Είμαι ευτυχισμένος που ήρθα σε μία χώρα που τρελαίνεται για μπάσκετ. Ανυπομονώ να δω το απόγευμα τα νέα ταλέντα της Ελλάδας».
Η κουβέντα δε θα μπορούσε να αφήσει έξω την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. «Η εθνική μας δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Όλες οι χώρες, πλέον, έχουν καλούς σουτέρ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων χωρών έχει εξισορροπηθεί. Άλλωστε, η χώρα σας έχει προοδεύσει στο μπάσκετ και το έχει αποδείξει αυτό μέσα στο γήπεδο».
Εξήγησε γιατί ασχολήθηκε με το μπάσκετ. «Πάντα αγαπούσα το μπάσκετ και έπαιζα όλη μέρα και όλη νύχτα. Δοκίμασα και άλλα αθλήματα, αλλά το μπάσκετ ήταν η αγάπη μου. Επίσης, πάντα ήθελα να κερδίζω. Φανταστείτε ότι ακόμη και σήμερα, όταν παίζω μπάσκετ με την κόρη μου, την αφήνω να κερδίζει στην αρχή, αλλά στη συνέχεια δεν την αφήνω να πάρει ανάσα και την κερδίζω».
Προτιμά την άμυνα από την επίθεση. «Η άμυνα είναι το καλύτερο πράγμα στο μπάσκετ. Άλλωστε, όταν έχω την μπάλα στα χέρια μου μπορώ να κάνω κάτι στην επίθεση».
Εξήγησε γιατί ανακοίνωσε πως είναι φορέας του ιού του AIDS. «Πήρε χρόνο να το αποφασίσω, να το παραδεχτώ και να βοηθήσω τον κόσμο. Μίλησα αρχικά με τη γυναίκα μου και αποφασίσαμε να το δημοσιοποιήσω. Μαζί πήραμε την απόφαση να βγω και να βοηθήσω τον κόσμο. Πάντα πίστευα ότι θα το πετύχω».
Ο Μάτζικ αποχώρησε το 1991 από το μπάσκετ, αλλά το 1996 επέστρεψε στην αγωνιστική δράση. «Φυσικά και μετάνιωσα, που έλειψα 5 χρόνια από τα μπάσκετ. Θα μπορούσα να έχω άλλα 2 δαχτυλίδια πρωταθλητή ΝΒΑ. Ο κόσμος, όμως, τότε δεν ήταν καλά ενημερωμένος για την ασθένεια».
Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα που χρειάζεται να πάρει κάποιος, που δεν είναι φορέας του ιού. «Αν παίρνεις το φάρμακο, γυμνάζεσαι και ακολουθείς σωστή διατροφή, θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις σωστά. Επίσης, πρέπει να είσαι ευλογημένος από τον Θεό και, στην περίπτωσή μου, πιστεύω ότι είμαι. Παράλληλα, πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα η ασθένεια. Όσο για το πώς θα προφυλαχτούν οι νέοι άνθρωποι: Με προφυλάξεις και προληπτικές εξετάσεις».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε πως: «Η παρουσία του «Μάτζικ» ήταν «ερέθισμα» για εμένα να βρεθώ εδώ σήμερα. Ο «Μάτζικ» αντιπροσωπεύει τον αθλητή με την κοινωνική έκφραση. Εχει τεράστια κοινωνική προσφορά. Τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ».
Ο Παναγιώτης Φασούλας δήλωσε πως: «Οι αθλητικές συνειδήσεις δεν αλλάζουν. Η μαχητικότητα και οι αξίες του υγιούς πρωταθλητισμού θα συμβολίζουν πάντα την πρόθεση και την ικανότητα για νίκη. Τα επιτεύγματα, οι μεγάλες επιδόσεις, τα μεγάλα μετάλλια και τα κύπελλα υπενθυμίζουν διαρκώς ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Η αισιοδοξία που εκπέμπει ο αθλητισμός είναι συστατικό στοιχείο της αντίληψης και της στάσης όλων των πολιτών που ασχολούνται με τα μεγάλα ζητήματα, τις μεγάλες απειλές που καταγράφονται σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, όπως είναι το AIDS και οι καταστροφικές πυρκαγιές. Και οι δύο μάστιγες πλήττουν τους ανθρώπους. Και οι δύο φαντάζουν ως ένας αντίπαλος, που είναι ταυτόχρονα δύσκολο και εφικτό να ηττηθεί. Είναι τιμή μας που σήμερα βρίσκεται εδώ ο Τζόνσον. Ένα ίνδαλμα που δε ξεθώριασε και δεν υπέκυψε στη θέα της αντιπάλου ασθένειας, ένα σύμβολο δύναμης και θάρρους που εμψύχωσε και εμψυχώνει εκατομμύρια φορείς και πάσχοντες από τον ιό. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο αντίπαλος θα ηττηθεί. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, εμείς έχουμε αποφασίσει να είμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται. Να ευαισθητοποιηθούμε για τη μεγιστοποίηση της πρόληψης και να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης».
Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος επεσήμανε πως: «Ο Τζόνσον αποτελεί σύμβολο της καταπολέμησης του AIDS. Έχουμε χτυπήσει την ασθένεια και με τον Τζόνσον είναι σίγουρο ότι θα ηττηθεί. Η παρουσία του ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στη δράση της UNICEF».
Ο Βασίλης Κικίλιας, αφού αποκάλυψε ότι στο πατρικό σπίτι του το δωμάτιό του ήταν γεμάτο με αφίσες του Τζόνσον, τόνισε πως: «Τη δεκαετία του ΄80 πρότυπό μας ήταν ο Τζόνσον, ο οποίος μεγαλούργησε στο μπάσκετ και τώρα μεγαλουργεί στην καταπολέμηση του AIDS. Είναι τιμή μας που είναι εδώ».
Τέλος, ο Κώστας Πολίτης, δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Τζόνσον για όσα μας έχει διδάξει, αλλά και για το γεγονός ότι πάντα ήταν χαρούμενος και πάντα ευχαριστιόταν το παιχνίδι. Θα ήθελα να συνεχίσει να εκδίδει DVD, που μας είναι χρήσιμα στη διδασκαλία των παιδιών».
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης