Την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας εξασφάλισαν Ηρακλής και Παναθηναϊκός, καθώς επικράτησαν των αντιπάλων τους κατά την 1η ημέρα του Final-8 στο Ρέθυμνο. Ο «Γηραιός» νίκησε άνετα με 3-0 σετ τον Πανελλήνιο ενώ δύσκολα πήραν το «εισιτήριο» για τους «4» οι «πράσινοι», που επικράτησαν της ΑΕ Νίκαιας με 3-1 σετ. Πλέον, οι δύο ομάδες δίνουν ραντεβού το Σάββατο, διεκδικώντας μία θέση στον τελικό.

Οι παίκτες του Αλέκου Λεώνη εξασφάλισαν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του κυπέλλου βόλεϊ ανδρών. Ο «γηραιός» επιβλήθηκε 3-0 σετ του Πανελληνίου, στον εναρκτήριο αγώνα του Final-8, που διεξάγεται στο Ρέθυμνο. Ο Θεσσαλονικώτικος σύλλογος έδειξε στο πρώτο σετ επηρεασμένος από την ήττα του στον τελικό του Champions League από την γαλλική Τουρ. Μετά το πρώτο σετ όμως, το οποίο κέρδισε με δυσκολία έδειξε την ανωτερότητά του και έφτασε άνετα στη νίκη, που του έδωσε το "εισιτήριο" για τα ημιτελικά.

Τα σετ: 26-24, 25-16, 25-14

Δηλώσεις:

Αλέκος Λεώνης (προπονητής Ηρακλή): «Ό,τι και να λέμε, η αρχή ήταν δύσκολη και από ψυχολογική άποψη και λόγω του ότι απουσίαζε ο Θόδωρος Μπάεφ. Δείξαμε όμως υπομονή και πειθαρχία απέναντι στα ατού του Πανελληνίου, Νίλσον και Σκόριτς, και έτσι καταφέραμε να πάρουμε το πρώτο σετ, που ήταν πολύ σημαντικό. Περιμέναμε μεγαλύτερη αντίσταση από τον Πανελλήνιο, αλλά αυτός έχασε γρήγορα την υπομονή του και μας διευκόλυνε. Συνεχίζουμε με στόχο το Κύπελλο. Δεν είχαμε πρόβλημα κούρασης. Περισσότερο ψυχολογικό ήταν το πρόβλημα στο πρώτο σετ».

Γιάννης Λάιος (προπονητής Πανελληνίου): «Ξέραμε ότι ο Ηρακλής μπορούσε να είναι απογοητεύμενος μετά το Τσάμπιονς Λιγκ ή να δείξει πολύ θέληση και αποφασιστικότητα. Εμείς κάναμε πολλά λάθη και δεν έμεινα ικανοποιημένος από την ανάπτυξη της ομάδας μου, που είναι πολύ αργή και αυτό το στοιχείο με προβληματίζει εδώ και ενάμιση μήνα. Μετά το πρώτο σετ, μάλλον απογοητεύτηκαν οι παίκτες μου. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι δεν μπορούμε το ίδιο γρήγορα, όπως παίζουμε σε φιλικούς αγώνες. Ευελπιστώ ότι η ομάδα μου θα συνέλθει γρήγορα και θα μπορέσει να διεκδικήσει την πέμπτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη».

Μάριος Γκιούρδας (παίκτης Ηρακλή): «Ήταν λίγο δύσκολο το πρώτο σετ. Κάναμε κακή αρχή, αλλά μετά συγκεντρωθήκαμε και παίξαμε όπως πρέπει για να κερδίζεις τέτοια παιχνίδια. Σημασία έχει ο τίτλος, όχι το πρώτο ματς. Για να φτάσουμε στον τελικό στόχο, χρειάζεται προσοχή, να αποφεύγουμε τα λάθη και να είμαστε χαρούμενοι. Όταν μπορείς να πιέζεις τον αντίπαλο βγαίνεις κερδισμένος και εμείς το καταφέραμε, αφού κερδίσαμε το πρώτο σετ. Το Σαββατιάτικο παιχνίδι θα είναι το δύσκολο και πρέπει να έχουμε καλό ρυθμό και να μην κάνουμε λάθη. Όλα τα παιχνίδια γίνονται δύσκολα όταν δεν ελέγχεις τον ρυθμό».

Αντρέι Κράβαρικ (αρχηγός Ηρακλή): «Στο πρώτο σετ κυνηγήσαμε την τύχη και για αυτό το κατακτήσαμε. Ξέραμε ότι αν παίζαμε όπως μπορούμε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα και αυτό έγινε στο δεύτερο και το τρίτο σετ. Μετά την απώλεια του Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να κλείσουμε αυτή τη σελίδα. Εξαρτάται από εμάς να το ξεπεράσουμε. Όσο για τον τελικό, προβλέπω ζευγάρι Ηρακλή-Ολυμπιακού».

Σταύρος Κατσανεβάκης (αρχηγός Πανελληνίου): «Παίξαμε καλά στο πρώτο σετ, αλλά δεν είχε διάρκεια η απόδοσή μας και έτσι, όταν ο Ηρακλής βρήκε τον ρυθμό του, δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Ο Ηρακλής είναι μεγάλη ομάδα, αν και δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση. Αν παίζαμε καλύτερα, ίσως το ματς να είχε διαφορετικό θέαμα, πιθανόν και αποτέλεσμα».

Μάρκους Νίλσον (παίκτης Πανελληνίου): «Ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο το έργο μας, επειδή ο Ηρακλής είναι πολύ καλή ομάδα. Το απέδειξε με την δεύτερη θέση στην Ευρώπη. Στο πρώτο σετ μπήκαμε δυνατά και προσπαθήσαμε να τους αιφνιδιάσουμε, αλλά ο Ηρακλής με την εμπειρία του, κατάφερε να το κερδίσει. Τα άλλα σετ τα χάσαμε κυρίως λόγω της απογοήτευσης που είχαμε και δεν τα παλέψαμε. Πιστεύω ότι αποκλειστήκαμε από την ομάδα που τελικά θα πάρει το Κύπελλο».

Άτυπη ρεβάνς

Ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου ανδρών. Στον δεύτερο προημιτελικό του Final-8, που διεξάγεται στο Ρέθυμνο, οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν 3-1 σετ της ΑΕ Νικαίας, παίρνοντας έτσι και μια άτυπη ρεβάνς, για την ήττα τους στον τελικό της διοργάνωσης από την ίδια ομάδα, πριν από δύο χρόνια στην Καλαμάτα.

Τα σετ: 25-20, 21-25, 25-22, 25-19

*** Ηρακλής και Παναθηναϊκός θα "διασταυρώσουν τα ξίφη" τους στον ημιτελικό του Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί το Σάββατο.

Επιμέλεια: Χριστίνα Σγούρα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube