Δυσαρεστημένοι είναι στην ΑΕΚ από την εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο και την αντιμετώπισή τους από τη διαιτησία. Ξέσπασε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης. «Δεν μπορώ να απευθυνθώ κάπου. Πού να το κάνω, στην Πολιτεία; Είναι ανύπαρκτη. Η ΑΕΚ δεν είναι προσωπική εταιρεία για να πεις ότι θα την κλείσεις. Με την απόδοση που έχουμε, έπρεπε να είμαστε έξι βαθμούς μπροστά», είπε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της «Ένωσης». Παρουσιάστηκε ο Εντίνιο.
Ξέσπασμα Νικολαΐδη
«Θέλω να μιλήσω γιατί έχω ανάγκη να μιλήσω τουλάχιστον όσον αφορά τον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν θα σας πω τίποτα νέο, αλλά σήμερα ήταν σκληρό το χτύπημα, είναι η αλήθεια και δεν μπορώ να καταλάβω, δεν μπορώ να ψυχολογήσω καν τον εαυτό μου, πως γίνεται να στενοχωριέμαι τόσο ενώ περιμένω ότι θα γίνει αυτό. Μάλλον δεν περίμενα να είναι τόσο σκληρό ίσως. Μου θύμισε όπως ακριβώς αισθανόμουν εποχές που ήμουν ποδοσφαιριστής. Και τότε είχα πει, λόγω αισιοδοξίας, πάντα κορόιδευα τον εαυτό μου, έλεγα «εντάξει, θα παίξουμε καλύτερα, θα έχουμε λίγη τύχη, θα το πάρουμε το πρωτάθλημα», αλλά άλλοι λόγοι υπήρχαν και πάντα το χάναμε.
Σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια, μου θύμισε τέτοιες εποχές, ήταν σκληρό. Το περίμενα, μπορεί να ξαναγίνει. Επειδή έχουμε κοντή μνήμη και ξεχνάμε τις διαιτησίες…. Έχουμε μια αγάπη εμείς οι ΑΕΚτζήδες για το ποδόσφαιρο, κοιτάμε την ομάδα μας, μας φταίει ο προπονητής, μας φταίνε οι παίκτες. Τότε αλλάζαμε προπονητή κάθε τρεις μήνες, διότι αυτός έφταιγε, άσχετα αν οι διαιτησίες ήταν περίεργες. Αλλάζαμε ποδοσφαιριστές, σε μια μεταγραφική περίοδο είχαμε κάνει και 11 μεταγραφές νομίζω, γκρινιάζουμε… Κάπου εκεί θα καταλήξει και αυτό.
Αισθάνομαι λίγο ότι, επειδή παίρνω μέρος σε αυτό το παιχνίδι, είμαι ύποπτος και εγώ. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου αυτός να ηγούμαι μιας ομάδας, που αγαπάω τόσο πολύ, και να συμμετέχω σε αυτό το πράγμα, δηλαδή, από διαιτησία, δικαιοσύνη, από οτιδήποτε. Και δεν μπορώ να απευθυνθώ και κάπου. Πού; Στην Πολιτεία; Ανύπαρκτη παντού, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Το θέμα πιστεύω δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, απλώς στο ποδόσφαιρο είμαι, τα προβλήματα του ποδοσφαίρου γνωρίζω και τα βλέπω.
Φαντάζομαι ο καθένας στη δική του δουλειά, στον τομέα του, το ίδιο μπάχαλο θα βλέπει παντού. Στην ΕΠΟ; Εκεί είναι η… οργάνωση. Να απευθυνθείς να κάνεις τι; Στη Σούπερ Λίγκα; Που ήμουν ένας από τους πρώτους που τη δημιούργησαν; Σίγουρα δεν είναι χειρότερα από πριν, αλλά δε νομίζω ότι έχει αλλάξει και τίποτα. Άρα και εγώ συμμετέχω σε αυτό το πράγμα. Η ΑΕΚ δεν είναι μια εταιρεία προσωπική, την οποία την κλείνεις ή βγαίνεις έξω ή αποσύρεσαι ή κάνεις πράγματα… Η ΑΕΚ αφορά κόσμο πολύ.
Τρειάμισι χρόνια δεν μπόρεσα ακόμα να αγαπήσω το ποδόσφαιρο όπως θα ήθελα. Ίσως τα πρώτα τρία χρόνια το μυαλό μας ήταν στο να ξεχρεώσουμε, δεν ήταν τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι. Θα είδατε και εσείς φέτος, ρίξαμε το βάρος στο αγωνιστικό κομμάτι και αφήσαμε λίγο στην άκρη τα οικονομικά. Πάλι λόγω αισιοδοξίας μάλλον. Πάλι, διότι ό,τι έκανα ως ποδοσφαιριστής κάνω και ως πρόεδρος. Νομίζω ότι θα έχουμε τύχη, ότι θα παίξουμε μαγικά και θα ξεπεράσουμε και τις διαιτησίες και τη δικαιοσύνη και τα πάντα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα η ΑΕΚ θα παλεύει να κερδίσει κάθε ματς. Κάθε ματς θα το τελειώνει με αξιοπρέπεια και στο τέλος θα δούμε. Γίνονται και θαύματα, αλλά και εμείς οι ΑΕΚτζήδες έχουμε απαίτηση από τους παίκτες, τον προπονητή να αντεπεξέρχονται σε κάθε δυσκολία. Κοιτάμε τη βαθμολογία, η οποία είναι ψεύτικη σε εισαγωγικά. Με αυτό το ποδόσφαιρο που παίζει η ΑΕΚ, με αυτή την απόδοση που έχει, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 6-7 βαθμούς μπροστά στο πρωτάθλημα. Δεν μπαίνω καν στην ανάλυση.
Θα ξεχαστεί και αυτή η διαιτησία. Θα ασχολούμαστε πάλι με τους παίκτες, τις αλλαγές που κάναμε. Γιατί μπήκε ο Παππάς και δεν μπήκε ο Καλόν πιο γρήγορα, γιατί έχασε το γκολ ο Μπλάνκο, φταίει ο προπονητής… Εκεί θα καταλήξουμε. Γκρίνια, ο κόσμος θα φεύγει από το γήπεδο και δεν ξέρω αν έχει και δίκιο να φεύγει ή όχι. Απλά, εγώ έλεγα και ονειρευόμουν ότι για να το παλέψουμε αυτό το σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρω μέρος εγώ ή η ΑΕΚ όσο ήμαστε εμείς διοίκηση, θα έπρεπε να παίζουμε καλά, να έχουμε πολύ κόσμο, έτσι ώστε να υπάρχει μια ατμόσφαιρα και να είναι πιο δύσκολο για τον διαιτητή να αποφασίζει λάθος για μας.
Από την άλλη, ήμουν προβληματισμένος: γιατί η ΑΕΚ δύο χρόνια δεν έχει κόσμο στο γήπεδο; Μήπως δεν παίζουμε καλό ποδόσφαιρο; Δεν ήταν αυτή η απάντηση γιατί η ΑΕΚ είχε ένα τρίμηνο πέρυσι που έπαιζε καταπληκτικά, αλλά τα εισιτήρια μας ήταν πάλι λίγα. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία ότι η ΑΕΚ έχει πολύ κόσμο, γιατί παλιότερα πήγαιναν 2-3.000, ενώ τώρα παίζει με 20.000. Εμένα μου φαίνονται λίγοι και οι 20.000. Από την άλλη, αν ήμουν οπαδός, δεν ξέρω καν, και το έχω φιλοσοφήσει όπως είναι στημένο το ποδόσφαιρο, αν θα πήγαινα στο γήπεδο για να το δω. Οπότε υπάρχει και δικαιολογία.
Επειδή αισθάνομαι συνυπεύθυνος σε όλο αυτό, αισθάνομαι ότι και εγώ κοροϊδεύω τους φιλάθλους μας, τον κόσμο. Για ποιο λόγο βάζουμε χρήματα… Ιδιαίτερα φέτος έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα, κάνουμε μεταγραφές, θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, θέλουμε να βγούμε πρώτοι, αλλά είναι πιο δυνατοί σε άλλα επίπεδα. Αυτό είναι δεδομένο και θα είναι όσο θα υπάρχουν τέτοια επίπεδα, οι υπόλοιποι θα είναι πιο δυνατοί από την ΑΕΚ όσο θα είμαστε εμείς διοίκηση. Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, αλλά εμείς είμαστε περήφανοι γι αυτό.
Και για να μην κρυβόμαστε όσο διοικήσεις ομάδων έχουν σχέσεις γενικότερα με κυβερνήσεις και με την πολιτεία ή με δουλειές έξω από τον αθλητισμό, πολύ δύσκολα θα αλλάξει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Μιλάω για το ποδόσφαιρο, διότι αυτό ξέρω. Ας τελειώσουμε τη χρονιά, μπορεί σήμερα να είμαι στεναχωρημένος, αλλά απαισιόδοξος δεν υπήρξα ποτέ. Απλά είναι αλήθεια όσα σας λέω, ή τουλάχιστον είναι η δική μου αλήθεια. Και το πώς θα συνεχίσουμε θα το δούμε μετά το τέλος της χρονιάς. Σίγουρα πρέπει να τα δώσουμε όλα για πάρουμε το πρωτάθλημα, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό».
Καφές: «Στο πρώτο γκολ, μας κόπηκαν τα πόδια»
Εμφανώς στεναχωρημένος ήταν μετά την ήττα από τον Πανιώνιο ο Παντελής Καφές. «Ξεκινήσαμε το ματς γνωρίζοντας ότι ο Ολυμπιακός έχει χάσει και αυτό μας έφερε ενθουσιασμό. Στο πρώτο γκολ, όμως, μας κόπηκαν τα πόδια και μετά δεχτήκαμε ένα γκολ σε αντεπίθεση, που είναι το όπλο του Πανιωνίου. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν ρισκάραμε, είπαμε να μπούμε δυνατά και να παλέψουμε το ματς όσο γίνεται».
Ο διεθνής μέσος συνέχισε λέγοντας: «Αν μειώναμε πριν από το τρίτο γκολ, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία μετά την ήττα του Ολυμπιακού να ξεφύγουμε και είμαστε πολύ στεναχωρημένοι μ’ αυτή την ήττα. Βλέπουμε ότι όλα τα ματς είναι δύσκολα και θέλουν προσοχή».