Ανοικτή η πρόκριση στα τρία από τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου UEFA στους επαναληπτικούς αγώνες που θα διεξαχθούν την Πέμπτη. Με προίκα το 1-0 της Αγγλίας η Νιούκαστλ φιλοξενείται από τη Σπόρτινγκ. Τον πρώτο λόγο έχει η Πάρμα απέναντι στην Αούστρια μετά το 1-1 της Βιέννης. Σαφές προβάδισμα δίνει στην Αλκμάαρ το εκτός έδρας 2-1 απέναντι στη Βιγιαρεάλ. Δεδομένη η πρόκριση για την ΤΣΣΚΑ κόντρα στην Οσέρ μετά το 4-0 στη Μόσχα.
Με πολλά προβλήματα οι «ανθρακωρύχοι»
Ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στη Νιούκαστλ απέναντι στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας δίνει το ενδέκατο γκολ του Άλαν Σίρερ στη φετινή διοργάνωση που στάθηκε αρκετό για να της χαρίσει τη νίκη στον πρώτο αγώνα. Ο σκόρερ του πρώτου αγώνα θα αγωνιστεί κανονικά παρά τον μικροτραυματισμό του. Αντίθετα αμφίβολη είναι η συμμετοχή του γκολκίπερ Σέι Γκίβεν, που έχει ενοχλήσεις στο γοφό και αν δεν τα καταφέρει θα αντικατασταθεί από τον Στιβ Χάρπερ. Μπραμπλ και Κλάιφερτ θα είναι στην αποστολή, ωστόσο άγνωστο είναι αν θα χρησιμοποιηθούν, όπως και οι «ταραξίες» Ντάιερ και Μπόιερ. Ο Γκρέιαμ Σούνες που έχει ζητήσει από τους παίκτες του την επίτευξη ενός γκολ, το οποίο θα απλοποιήσει την υπόθεση πρόκριση, δεν υπολογίζει και στον Μπουμσόνγκ, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Αισιόδοξος για την πρόκριση εμφανίστηκε με τη σειρά του ο τεχνικός της Σπόρτινγκ, Ζοσέ Πεσέιρο παρά την τεράστια απώλεια που ακούει στο όνομα Λίεντσον (κορυφαίος σκόρερ της ομάδας) λόγω τιμωρίας. Ο Πορτογάλος τεχνικός που θέλει να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό που θα διεξαχθεί στο σπίτι της, δεν υπολογίζει ακόμη στον τραυματία Ούγκο και τον Βιάνα, που είναι δανεικός από τη Νιούκαστλ και βάσει της συμφωνίας των δύο ομάδων δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση των δύο ομάδων στη φετινή διοργάνωση, αφού για τη φάση των ομίλων είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1-1 στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», ενώ στον πρώτο αγώνα στο ίδιο γήπεδο όπως προαναφέρθηκε η αγγλική ομάδα είχε επικρατήσει με 1-0. Τον αγώνα θα διευθύνει ο Σουηδός Πέτερ Φρόιντφελντ.
Ολλανδικό προβάδισμα, ισπανική πίστη
Με όπλο το αήττητο της έδρας τους σε ευρωπαϊκούς αγώνες από το 1978, η Αλκμάαρ επιδιώκει να φτάσει έναν βήμα από τον τελικό του UEFA, στον οποίο είχε λάβει μέρος το 1981 χάνοντας τότε από την Ίπσουιτς. Μπορεί το όνειρο του εγχώριου τίτλου να έχει απομακρυνθεί μετά τις διαδοχικές ήττες από Φέγενορντ και Αγιαξ, ωστόσο το 1-2 του πρώτου αγώνα δίνει τον πρώτο λόγο στους Ολλανδούς. Ο Κο Αντριάνσε αντιμετωπίζει αρκετά αγωνιστικά προβλήματα, καθώς Ματάισεν, Κρόμκαμπ και Ντε Κλερ είναι αμφίβολοι, ενώ δεδομένη είναι η απουσία του Μέερντινκ. Με την πλάτη στον τοίχο είναι η Βιγιαρεάλ, που εντός των συνόρων παλεύει για μια θέση στην πρώτη τετράδα, μετά την ήττα στο «Ελ Μαδριγάλ». Η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι χρειάζεται τουλάχιστον δύο γκολ, ωστόσο η απουσία του Φορλάν, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής κάνει δύσκολο το έργο της. Την ύστατη ώρα θα αποφασιστεί η συμμετοχή των αμυντικών Κίκε Αλβάρεζ και Χάβι Βέντα. Άρχοντας του αγώνα θα είναι ο Ιταλός Ρομπέρτο Ροσέτι.
Τον πρώτο λόγο η Πάρμα
Το ισόπαλο 1-1 του πρώτου αγώνα στη Βιέννη δίνει σαφές προβάδισμα στην Πάρμα απέναντι στην Αούστρια, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι έχουν αποδείξει πως δεν αστειεύονται μακριά από την έδρα τους. Αυτό μαρτυρούν η εκτός έδρας νίκη επί της Ουτρέχτης στη φάση των ομίλων, η επικράτηση με 2-1 απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Σαν Μαμές» και το ισόπαλο 2-2 κόντρα στη Ρεάλ στη Σαραγόσα. Για τους γηπεδούχους, που προέρχονται από νίκη-ανάσα κόντρα στη Ρετζίνα με 3-1, ο Πιέτρο Καρμινιάνι δεν υπολογίζει στους τραυματίες Σάβι, Μπεταρίνι, Μαρκιόνι και Γκρέλα, ενώ από τους Αυστριακούς θα απουσιάσει ο τερματοφύλακας Ντιντούλιτσα λόγω τιμωρίας. Τον αγώνα θα διευθύνει ο Βρετανός Στέφεν Γκράχαμ Μπένετ.
Τυπική διαδικασία στο «Αμπέ Ντεσάν»
Το 4-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ στον πρώτο αγώνα της Μόσχας δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες στην Οσέρ και οι Ρώσοι βρίσκονται και με τα δύο πόδια στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ζευγαριού Πάρμα-Αούστρια Βιέννης. Σύμμαχος της ομάδας του Γκι Ρου δεν είναι ούτε η ψυχολογία, αφού προέρχεται από ακόμη μια τεσσάρα στο γαλλικό πρωτάθλημα από την Αζαξιό. Μπενουά Σεϊρού και Λουίτζι Πιερόνι είναι αμφίβολοι για τους γηπεδούχους, ενώ από τους Ρώσους, που είναι η μοναδική ομάδα που προέρχεται από το φετινό Champions League και συνεχίζει στο UEFA, εκτός αποστολής είναι ο τιμωρημένος Αλεξέι Μπερεζούτσκι. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ.
Συνοπτικά το πρόγραμμα και τα σκορ των πρώτων αγώνων
1. Οσέρ (Γαλλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία): 21:45 (0-4)
2. Σπόρτινγκ Λ. (Πορτογαλία)-Νιούκαστλ (Αγγλία): 22:15 (0-1)
3. Αλκμάαρ (Ολλανδία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία): 21:30 (2-1)
4. Πάρμα (Ιταλία)-Αούστρια Βιέννης (Αυστρία): 21:45 (1-1)
Ημιτελικοί
Α΄ αγώνες 28 Απριλίου - Ρεβάνς 5 Μαΐου 2005
Νικητής 4 - Νικητής 1
Νικητής 2 - Νικητής 3
Τελικός
18 Μαΐου στο «Ζοζέ Αλβαλάδε» της Λισσαβόνας
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης