Ευθύνες στην Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών για το σκάνδαλο ντόπινγκ που ήρθε στην επιφάνεια επέρριψε ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ και υπεύθυνος του υγειονομικού τμήματός της, Γιάννης Οικονομίδης, μιλώντας στον SuperΣΠΟΡ FM 94,6. «Όταν θέλεις να ελέγξεις τους αθλητές σου μπορείς», σχολίασε για το θέμα ντόπινγκ, ενώ αποκάλυψε πως πριν από 8 μήνες μετά από ελέγχους αποτράπηκε από την ΕΠΟ η αγορά συμπληρωμάτων που περιείχαν την απαγορευμένη ουσία ταυρίνη.

«Όπως ξέρετε όταν θέλεις να ανεβάσεις τον πήχη πρέπει να το κάνεις σε όλα τα επίπεδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Εθνική ποδοσφαίρου έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Αυτά πρέπει να υπάρχουν αν θέλουμε να φτάσουμε σε επιτυχίες. Δεν μπορείς να κυκλοφορείς στα σαλόνια της Ευρώπης και να βρεθείς προ εκπλήξεως. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας πόσοι ποδοσφαιριστές μας υπεβλήθησαν σε εξετάσεις μετά από παιχνίδια αλλά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί κάτι στην Εθνική και να μην το διαπιστώσουμε. Πριν το EURO 2004 οι αθλητές μας είχαν περάσει από εξετάσεις και αργότερα φέραμε και ιδιωτικό συνεργείο για νέες εξετάσεις, ακόμη και αιματολογικές, παρά το γεγονός ότι τότε δεν επιτρεπόντουσαν. Όταν θες να ελέγξεις τους αθλητές σου, μπορείς», δήλωσε ο δρ. Οικονομίδης και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα πράγματα. Υπάρχουν τα φάρμακα και τα συμπληρώματα. Τα φάρμακα είναι γνωστά. Έχουμε ένα τμήμα φαρμάκων και ένα μεγάλο τμήμα συμπληρωμάτων. Αυτά δεν περνάνε από τους ελέγχους του ΕΟΦ γιατί εισάγονται ως κτηνιατρικά φάρμακα και ως καλλυντικά. Το Κράτος δεν μπορεί να τα ελέγξει. Αλλά ακόμη και να το κάνει ενδέχεται να μην είναι αληθή όσα αναγράφονται στις συσκευασίες».

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΠΟ προληπτικά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είπε: «Στην ΕΠΟ υπάρχει ένα τμήμα από 20 πανεπιστημιακούς καθηγητές στην υγειονομική επιτροπή. Όλοι αυτοί συσκέπτονται για να βγάλουν τις αποφάσεις. Για παράδειγμα όταν έλεγξα τα στοιχεία σε ένα συμπλήρωμα που μας είχε προταθεί για να αγοράσουμε, το ελέγξαμε και στα στοιχεία του βρέθηκε η ουσία ταυρίνη, η οποία είναι απαγορευμένη. Το είδα και το απέτρεψα. Αυτό έγινε περίπου πριν από οκτώ μήνες. Στην Εθνική ομάδα ελέγχουμε καθετί που μπαίνει και καθετί που βγαίνει. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τον αθλητή όταν είναι στην ομάδα του. Αλλά στη συνέχεια η κάθε Εθνική ομάδα έχει την ευθύνη όταν παίρνει 20 άτομα και εκπροσωπεί τη χώρα μας. Δεν τα ελέγχει πριν. Εκεί είναι η ευθύνη. Φάρμακα στην ΕΠΟ δεν πρόκειται να πάρουν. Βέβαια, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται στις ομάδες των διεθνών ποδοσφαιριστών».

Αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Δευτέρας μεταξύ της αθλητικής ηγεσίας του τόπου και των υπευθύνων στις ομοσπονδίες των αθλημάτων, ο δρ.Οικονομίδης είπε: «Ο κος. Ιωαννίδης ως άνθρωπος των σπορ είπε αυτό που νομίζει αλλά περισσότερο σαν προπονητής. Δεν γνωρίζει πολλά από ιατρικής άποψης. Ο προπονητής δεν είναι αυτός που θα αναλύσει τα αποτελέσματα εξετάσεων. Αυτό θα γίνει από τον γιατρό ο οποίος θα ενημερώσει τον προπονητή και αυτός θα πάρει τις αποφάσεις αργότερα. Σεβόμαστε τα πάντα και είμαστε υποταγμένοι στο Σύνταγμα. Σεβόμαστε στο ΕΣΚΑΝ και τη ΓΓΑ. Ο κος Ιωαννίδης επιθυμούσε να περάσουν όλοι οι αθλητές από έλεγχο από τα νοσοκομείο. Σίγουρα είναι η πιο έγκυρη λύση. Αλλά όμως τον ενημέρωσα ότι τα νοσοκομεία υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να ελέγξουν όλους τους αθλητές και πως είναι για τη βοήθεια των άρρωστων πολιτών».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Στο… ψυγείο διαιτητής και βοηθός του ΟΦΗ-Παναθηναϊκός

Οπαδός της ΑΕΚ ακρωτηριάστηκε από φωτοβολίδα στους πανηγυρισμούς έξω απ’ το γήπεδό της

Τσακίρης: «Ο Νίκολιτς κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα και συνθέτει το παζλ της επιτυχίας με τα όσα πετυχαίνει»

Νικολακόπουλος: «Τα μεγάλα ''διπλά'' του Ολυμπιακού του Μεντιλίμπαρ και ο... οδηγός Ρόμα»!

«Έχει πάρει φωτιά στην Ελλάδα, οδηγεί την ΑΕΚ στην κορυφή»: Ύμνοι στη Ρουμανία για Μαρίν!

Αθανασίου: «Ο Παναθηναϊκός πλέον έχει στα χέρια του την κατάσταση για να αποφύγει την ποδοσφαιρική καταστροφή»

Οριστικό του Γρηγορίου στον Άρη - Σηκώνει μανίκια και κάθεται στον πάγκο με τον Παναθηναϊκό

Παντελίδης στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6: «Υπήρχε ένα μαύρο σύννεφο πάνω από την ομάδα, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει»

Σαββόπουλος: «Είχαν δοθεί αρκετές αφορμές για την απομάκρυνση Χιμένεθ - Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή Γρηγορίου»

Τσορμπατζόγλου: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού αν αποκλειστεί από την Ευρώπη ο ΠΑΟΚ - Σκόρπισε στο φινάλε στη Λάρισα»