Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 78-67 στο ΟΑΚΑ πραγματοποιώντας έτσι αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο στις δυο πρώτες περιόδους, αλλά από εκεί και πέρα οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι και έφτασαν σχετικά εύκολα στη νίκη. Κορυφαίος για τους νικητές ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος τελείωσε το ματς με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 κοψίματα. Επόμενο ραντεβού των δυο ομάδων την Κυριακή (21:00) στο ΣΕΦ. Από εκεί και πέρα στην μάχη για την Ευρωλίγκα ο Πανιώνιος επικράτησε του Αμαρουσίου με 89-82 μειώνοντας τη σειρά σε 2-1.


Το ματς

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νευρικά με αποτέλεσμα το σκορ να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο Ολυμπιακός στις πρώτες του επιθέσεις και βασιζόμενος στους Μπλάκνεϊ και Γκριρ έκανε πολλά ντράιβ, ενώ απ’ την άλλη ο Παναθηναϊκός εμφανιζόταν κάπως διστακτικός απέναντι στην άμυνα ζώνης των «ερυθρολεύκων». Το «ρόδι» έξω από τα 6,25 για τους «πράσινους» έσπασε ο Δημήτρης Διαμντίδης δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του με 7-5 στο 5’. Ο Λιν Γκριρ όμως με πέντε συνεχόμενους πόντους έβαλε και πάλι μπροστά τους Πειραιώτες με 10-7. Πλήγμα για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν το γεγονός ότι ο Βασιλόπουλος χρεώθηκε από το 7’ με δυο φάουλ και λογικά τραβήχτηκε στον πάγκο. Το παιχνίδι κινούταν σε χαμηλό τέμπο κάτι που ευνοούσε τον Ολυμπιακό. Το τέλος του δεκαλέπτου βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με 14-14 και με πολλά νεύρα.

Οι «πράσινοι» μπήκαν αποφασισμένοι στο δεύτερο δεκάλεπτο και καθοδηγούμενοι από τον Δημήτρη Διαμαντίδη έκαναν ένα επιμέρους σκορ 8-2 και ξέφυγαν με 22-16 στο 11’. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως με υπομονή απάντησαν με ένα σερί 5-0 και πλησίασαν στον πόντο (22-21). Σε αυτό το σημείο και για να αντιμετωπιστεί ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έριξε στο παρκέ τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο οποίος όμως βοήθησε ανέλπιστα κυρίως επιθετικά. Με εφτά συνεχόμενους πόντους του Σέρβου σέντερ το «τριφύλλι» πήρε διαφορά 6 πόντων (29-23). Κάπου εκεί ο Στράτος Περπέρογλου πήρε τα «πράσινα ηνία» και με δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός διατηρούσε το προβάδισμα. Το κακό για τον Ζοτς ήταν ότι με το σκορ στο 34-30 ο Περπέρογλου συμπλήρωσε τα τρία φάουλ. Παρόλα αυτά οι «πράσινοι» βρήκαν τις λύσεις και με ένα ξέσπασμα του Σπανούλη προηγήθηκαν με 40-32 στο 17’. Ο Ολυμπιακός όμως δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει τόσο εύκολα και με ένα σερί 10-0 πήρε προβάδισμα με 42-40. Το τέλος του πρώτου εικοσαλέπτου βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με 42-42.

Οι «πράσινοι» όπως και στο ξεκίνημα της προηγούμενης περιόδου βγήκαν πιο αποφασισμένοι και κάνοντας ένα 8-0 ( ο Παναγιώτης Γιαννάκης δέχτηκε τεχνική ποινή) προηγήθηκαν με 50-42. Παράλληλα ο Βασιλόπουλος έφτασε πολύ νωρίς τα τέσσερα φάουλ και κατευθύνθηκε προς τον πάγκο. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζοντας το σερί του (11-0) πήρε «αέρα» 11 πόντων (53-42 στο 23’). Τα νεύρα ήταν πολλά και από τις δυο πλευρές με αποτέλεσμα οι Ντέγιαν Τομάσεβιτς και Κιντέλ Γουντς να αποβληθούν με ντισκαλιφιέ, λόγω μεταξύ τους διαπληκτισμού. Ο Παναθηναϊκός ανέβαζε όλο και περισσότερο τη διαφορά και προηγήθηκε με 55-42 στο 25’. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν «βραχυκυκλώσει» τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να περάσει κάτι λιγότερο από έξι λεπτά για να πετύχουν το πρώτο τους καλάθι στο δεύτερο ημίχρονο και να μειώσουν σε 55-44 με καλάθι του Πρίντεζη. Ο Γιαννάκης θέλοντας να επιστρέψει η ομάδα του στο παιχνίδι έπαιξε με τρεις γκαρντ ρίχνοντας στο παρκέ και τον Παπαμακάριο. Η επιλογή όμως δεν δικαιώθηκε, μια και ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με +14 (63-49) τιμωρώντας την άμυνα ζώνης των Πειραιωτών. Το τέλος της τρίτης περιόδου βρήκε τους γηπεδούχους σε θέση ισχύος, μια και προηγούνταν με 68-54.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης βλέποντας ότι σχέδιο με τους τρεις γκαρντ δεν βοήθησε αποφάσισε να χτυπήσει μέσα από τη ρακέτα. Γι’ αυτό το λόγο και έπαιξε με δίδυμους πύργους (Μπουρούσης-Σχορτσιανίτης). Το πλάνο αρχικά φάνηκε να αποδίδει καρπούς, καθώς ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης με τέσσερις σερί πόντους μείωσε σε 68-58. Ο Παναθηναϊκός μπλέχτηκε ξανά στην ζώνη των «ερυθρολεύκων» και χρειάστηκε κάτι λιγότερο από τέσσερα λεπτά για να σκοράρει. Βέβαια από την άλλη και οι φιλοξενούμενοι δυσκολεύονταν να φτάσουν στο καλάθι και έτσι διαφορά παρέμενε σε διψήφιο νούμερο. Ο Μίλος Τεόντοσιτς με ένα δύσκολο τρίποντο έριξε τη διαφορά στο -9 στο 36’ (72-63). Ο Κώστας Τσαρτσαρής όμως απαντώντας με τον ίδιο τρόπο εις διπλούν έκανε το σκορ 78-65 τελειώνοντας την υπόθεση νίκη. Το τελικό 78-67 ήρθε φυσιολογικά.

Τα δεκάλεπτα: 14-14, 42-42, 68-54, 78-67

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 10 (2), Σπανούλης 15 (1), Γιασικεβίτσιους 6, Μπατίστ 2, Ζίζιτς, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής 11 (3), Διαμαντίδης 14 (1), Γουίνστον 9, Τομάσεβιτς 9.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 9, Παπαμακάριος 6 (2), Γουντς 4, Πρίντεζης 8, Τεόντοσιτς 12 (1), Μπουρούσης 4, Τσακαλίδης 1, Γκριρ 16 (2), Βασιλόπουλος 2, Σχορτσιανίτης 5.


Επιμέλεια: Θωμάς Κολοβός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube