Με τον πιο επίσημο τρόπο, η Νομαρχία Αθηνών βράβευσε την Τετάρτη, στο Πολεμικό Μουσείο, την ΑΕΚ του 1968, που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ στο Καλλιμάρμαρο, νικώντας στον τελικό τη Σλάβια Πράγας με 89-82. Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, σε συλλογικό επίπεδο.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση προβλήθηκε μια μικρή ταινία, με στιγμιότυπα από εκείνη την αναμέτρηση, την ανακήρυξη της ΑΕΚ ως κυπελλούχου Ευρώπης και την περιγραφή του αγώνα από τον Βασίλη Γεωργίου, ενώ στους χώρους του Πολεμικού Μουσείου υπήρξε έκθεση με σχετικές φωτογραφίες.

Η Νομαρχία τίμησε με αναμνηστικά κύπελλα τα μέλη της θρυλικής ομάδας που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση. Ξεχώρισαν η βράβευση του Γιώργου Αμερικάνου από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, του προπονητή εκείνης της ομάδας, του Νίκου Μήλα, από τον νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό και η βράβευση του Χρήστου Ζούπα από τον αντιπρόεδρο της ΕΟΕ και αρχηγό της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, Ισίδωρο Κούβελο. Επίσης, τιμήθηκαν οι Βασίλης Γεωργίου και Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης, καθώς και οι Ανδρέας Καλογερόπουλος (φωτορεπόρτερ) και Αλέκος Μαργαρίτης (συλλέκτης φίλαθλος).

«Έζησα ως αντίπαλος και ως οπαδός αυτήν την ομάδα. Η ΑΕΚ του 1968 ήταν η ομάδα που "άνοιξε" τον δρόμο. Ήταν η ομάδα που ώθησε τον ελληνικό αθλητισμό», τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο Γιάννης Σγουρός, από την πλευρά του, τόνισε πως: «Με τη συνολική τους προσφορά, τίμησαν την ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά των παικτών εκείνης της ομάδας, μιλησε ο Γιώργος Αμερικάνος. «Ευχαριστώ όλους όσοι βρέθηκαν εδώ. Σας θέλουμε δίπλα μας, για οποιαδήποτε ανάγκη μας παρουσιαστεί. Εύχομαι στον κ. Ιωαννίδη καλή επιτυχία και να τον βλέπω έτσι χαμογελαστό. Όταν φορούσαμε τη φανέλα, δε λογαριάζαμε αντίπαλο. Η αγάπη για τη φανέλα και τον κόσμο μας έδινε πολύ μεγάλη ώθηση. Αν ξαναγεννιόμουν, θα ήθελα να ξαναγεννηθώ στη δική μου εποχή».

Από την εκδήλωση απουσίασαν οι Χρηστέας, Δημητριάδης και Πετράκης.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πετρίδης: «Τώρα ο Παναθηναϊκός πρέπει να τρέξει για προπονητή και μεταγραφές»

ΠΣΑΚΚ: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη, ντροπιαστική και αισχρή επίθεση του Τζόουνς στον Ναν»

«Το ‘κανα να φαίνεται εύκολο μάλλον»: Πόσταρε Μπαρτζώκα με ΛΕΞ για… καλημέρα ο Ολυμπιακός!

Σύζυγος Γκραντ: «Προσπάθησαν να με προειδοποιήσουν πόσο διεφθαρμένος και βρόμικος οργανισμός είναι ο Ολυμπιακός»

Η επόμενη μέρα μιας μαγικής σεζόν για τον Ολυμπιακό: ΣΕΦ, «βόμβες» και ανανεώσεις

Το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Σπανούλης, ετοιμάζουν υποδοχή οι οπαδοί του Άρη!

Παναθηναϊκός, η επόμενη μέρα: Πρώτα προπονητής και μετά όλα τα άλλα

Απίθανος Βεζένκοφ στα μπουζούκια: «Κόουτς, ερχόμουν κρυφά όλη τη χρονιά, τώρα μπορώ να ανέβω στη σκηνή»

Σύζυγος Ναν για το επεισόδιο με τον Τζόουνς: «Κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει καβγά με τον άντρα μου»

Πρωταθλητές και στη διασκέδαση: Το ξέφρενο γλέντι του Ολυμπιακού στα μπουζούκια - Πλάνα του bwinΣΠΟΡ FM