«Πράσινο φως» άναψε η Άρσεναλ για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Εφόσον ο 32χρονος αμυντικός χαφ δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, τότε οι «κανονιέρηδες» θα τον παραχωρήσουν στους «πράσινους». Για αυτό το λόγο θα φτάσει σήμερα ο εκπρόσωπος του παίκτη, Φρανκ Τρίμπολι, από την εταιρεία (σ.σ.: Base) η οποία έχει στην κατοχή της τα δικαιώματα του Βραζιλιάνου άσου. Το «τριφύλλι» για να ντύσει στα «πράσινα» τον διεθνή ανασταλτικό μέσο θα διαθέσει περίπου 5,5 εκατ. ευρώ (στην Άρσεναλ, τον παίκτη και τους εκπρoσώπους τους) για να τον κάνει δικό του, μόνο για τον πρώτο χρόνο.

Όπως είναι γνωστό, ο έμπειρος παίκτης, όπου και αν πάει, θέλει να υπογράψει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας και ο Παναθηναϊκός τού προσφέρει 2,5 εκατ. ευρώ ετήσιες απολαβές μαζί με τα μπόνους συν έναν όρο: αν παίξει πάνω από το 50% των αγώνων τη δεύτερη χρονιά, να ανανεωθεί αυτομάτως το συμβόλαιό του για την τρίτη.

Φράιερ: «Ο παίκτης αποφασίζει»

Ο γενικός διευθυντής των Λονδρέζων, Κέιν Φράιερ, επιβεβαίωσε στη «SpotDay» ότι υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στον ίδιο και τον Νίκο Πατέρα και αποκάλυψε πως οι δύο σύλλογοι τα έχουν βρει στο οικονομικό μέρος της μεταγραφής. «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό. Συζητάμε με τον πρόεδρο, κ. Πατέρα. Δεν θα συναντηθούμε εμείς με τον Πανθηναϊκό. Απ' όσο γνωρίζω, θα συναντηθεί ο ποδοσφαιριστής και ο μάνατζέρ του στην Αθήνα. Είπαμε στον Παναθηναϊκό αν θέλει τον Ζιλμπέρτο Σίλβα να μιλήσει με τον παίκτη και τον μάνατζέρ του και μετά θα ξαναμιλήσουμε οι σύλλογοι. Γιατί το πρωταρχικό είναι να συμφωνήσει ο ποδοσφαιριστής», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχω μιλήσει με τον παίκτη. Αν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα θέλει, θα συζητήσουμε με τον Παναθηναϊκό, δεν θα του φράξουμε τον δρόμο. Εξαρτάται από τον ίδιο. Αν συμφωνήσει ο ποδοσφαιριστής με αυτούς που έχουμε συζητήσει, φαίνεται ότι θα συμφωνήσουμε με τον Παναθηναϊκό».

Δεν τον άφησε να έρθει!

Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε χθες το ταξίδι του Γκάμπριελ στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι η Φλουμινένσε δεν έλαβε κάποια ειδοποίηση από τον Παναθηναϊκό ότι θα πληρώσει τη ρήτρα των 1,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην επιτρέψει στον 27χρονο δεξιό μπακ-χαφ να έρθει. Ο Βραζιλιάνος είχε στην κατοχή του τα εισιτήρια για να μεταβεί στη χώρα μας και ενημέρωσε τους ανθρώπους της «Φλου» ότι θα ερχόταν για να «κλείσει» η μεταγραφή. Οι διοικούντες τον βραζιλιάνικο σύλλογο όχι μόνο δεν τον άφησαν να ταξιδέψει στην Ελλάδα, αλλά τον απέκλεισαν και από την αποστολή για το σημερινό αγώνα (με την Ατλέτικο Παραναένσε)! Ο Γκάμπριελ επικοινώνησε με Έλληνα μάνατζερ και εκείνος με τη σειρά του είπε στον Κώστα Αντωνίου: «Στείλτε μας ένα φαξ ότι πληρώνετε τη ρήτρα του παίκτη, που είναι 1,2 εκατ. ευρώ, και ο Γκάμπριελ μπορεί να έρθει στην Ελλάδα». Αυτό θα γίνει σήμερα από το «τριφύλλι» για να μπορέσει ο παίκτης να έρθει στην Ελλάδα.

Τα «λένε» για Λουίζ Αλμπέρτο

Επαφή ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Φλουμινένσε θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας και για τον Λουίζ Αλμπέρτο. Ο 31χρονος κεντρικός αναμενόταν να ταξιδέψει με τον Γκάμπριελ, αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με τον δεύτερο δεν ήταν δυνατό να έρθει. Ο Βραζιλιάνος έχει δεχθεί πρόταση ανανέωσης από τη «Φλου», αλλά εκείνος θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Το θέμα του αρχηγού του βραζιλιάνικου συλλόγου αναμένεται να κλείσει το πολύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εξάλλου, ο υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος της Φλουμινένσε, Μπράνκο, είπε: «Εφτασε ένα φαξ του Παναθηναϊκού σήμερα (σ.σ. χθες) όπου αναφερόταν το ενδιαφέρον για τον Λουίζ Αλμπέρτο. Ο παίκτης έχει συμβόλαιο σε ισχύ, αλλά έχει και ρήτρα αποδέσμευσης. Οποιος θέλει να τον πάρει τώρα, πρέπει να πληρώσει. Διαφορετικά, είναι παίκτης της Φλουμινένσε».

Ο αυστηρός Τεν Κάτε

Από την πρώτη κιόλας μέρα προετοιμασίας στην Αυστρία, ο Χενκ Τεν Κάτε ζήτησε από τους «πράσινους» να παίζουν γρήγορο και συνάμα απλό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έκανε παρατηρήσεις σε έντονο ύφος. Ο πρώτος που γνώρισε την κριτική του Ολλανδού τεχνικού στη χθενινή προπόνηση ήταν ο Σιμάο Μάτε Ζούνιορ και ήταν στις ασκήσεις με πάσες και συνδυασμούς. Ο νεαρός μέσος έφυγε πιο γρήγορα σε έναν συνδυασμό, με αποτέλεσμα να μη δει τους άλλους δύο παίκτες με τους οποίους έπρεπε να γίνει το τριγωνάκι.

«Ε, Σιμάοοο», φώναξε δυνατά ο Τεν Κάτε και του είπε: «Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, να ακούς και να βλέπεις τους συμπαίκτες σου, να γίνει σωστά ο συνδυασμός». Αφού του τα έψαλε στο τέλος της άσκησης για ένα λεπτό (οι δυο τους αυτή τη φορά και όχι μπροστά σε όλη την ομάδα), του εξήγησε το σωστό.

Στο διπλό, όμως, γύρισαν τα μάτια του. «Πριν σκοράρετε η κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει αλλάξει δέκα φορές την μπάλα», είπε ο 53χρονος τεχνικός ως γνήσιος Ολλανδός και λάτρης του passing game. Ο Ρομέρο έκανε το πρώτο λάθος, και του φώναξε: «Τι είδους ποδόσφαιρο είναι αυτό;» Στο επόμενο λάθος του Δάρλα, όμως, με αποτέλεσμα η ομάδα του να βρεθεί σε κίνδυνο, άστραψε: «Πρέπει να βλέπεις ελεύθερους χώρους. Να αλλάζεις παιχνίδι. Αν τη δώσεις όταν πιέζεται η ομάδα σου στον χώρο γύρω από το ημικύκλιο της περιοχής, που είναι ο πιο ''γεμάτος'' χώρος, είναι επικίνδυνο. Αν δώσεις σκ… την μπάλα, θα γίνει σκ… όλη η άσκηση». Και κατόπιν πήγε μπροστά στον Μάλαρτζ αγριεμένος και φώναξε: «Ανοιξε το στόμα σου, δίνε κατευθύνσεις και ζήτα τη γαμ… μπάλα!».

Πρώτο τεστ

Υπενθυμίζεται ότι Παναθηναϊκός σήμερα στις 19:00 (στην ΝΕΤ) αντιμετωπίζει την Γκόρνικ. Το σημερινό μας των «πρασίνων» θα δώσει την ευκαιρία στον Ολλανδό τεχνικό να βγάλει συμπεράσματα για τη συνέχεια της προετοιμασίας, ώστε η ομάδα να εμφανιστεί καλύτερη στα προκριματικά του Champions League.

Φιλικό με Μπόκα

Η Μπόκα Τζούνιορς θα είναι η τελευταία αντίπαλος του Παναθηναϊκού λίγο πριν ριχθεί στη μάχη για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Το συγκεκριμένο φιλικό θα διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου και θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε του τριφυλλιού, ενώ αναμένεται να γίνει ένα ματς-γιορτή για τον πρώτο αιώνα ζωής του συλλόγου. Να σημειωθεί ότι οι «πράσινοι» είχαν χτυπήσει αρχικά την πόρτα της Ρίβερ Πλέιτ, αλλά εκείνη αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

• Οριστικά στην Αλμερία ο Πεγεράνο.

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube