Με «αίμα» και ιδρώτα ήρθε η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στο Τοπ 16 της φετινής Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 73-70 την Ταού στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του πέμπτου ομίλου και έμειναν «ζωντανοί» στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους «οκτώ». Οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στο πρώτο ημίχρονο, παίρνοντας μια διψήφια διαφορά και φάνηκε πως θα «σφράγιζαν» τη νίκη τους στα μέσα της τρίτης περιόδου. Όμως, ένα «ξέσπασμα» των γηπεδούχων τους έφερε μπροστά στην τέταρτη περίοδο και, στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους και την ψυχραιμία τους στις βολές, πήραν το ροζ φύλλο.
«Καυτοί» οι Βάσκοι, κακός ο Ολυμπιακός
Το παιχνίδι ξεκίνησε πολύ καλά για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, η οποία βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 7-2, μόλις δύο λεπτά μετά το τζάμπολ της αναμέτρησης. Στη συνέχεια, οι Ισπανοί άρχισαν να «ανεβάζουν στροφές» και ισοφάρισαν σε 7-7, με καλάθι του ΜακΝτόναλντ. Οι «ερυθρόλευκοι», με επιμέρους σκορ 6-1, κατάφεραν να πάρουν και πάλι διαφορά πέντε πόντων (13-8). Σε εκείνο το σημείο, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς πήραν «φωτιά» και, συγκεκριμένα, ο Μίρσα Τελέτοβιτς. Οι Βάσκοι άρχισαν να «πυροβολούν» πίσω από τη γραμμή των 6,25, με αποτέλεσμα να κάνουν ένα σερί 10-0 και να προηγηθούν με 13-18. Ο Γιοτάμ Χαλπερίν με τρίποντο μείωσε σε 16-18, για να συνεχίσει ο Τελέτοβιτς το «κρεσέντο του» και με έξι ακόμη πόντους να κάνει το 16-24.
Η ομάδα του Πειραιά ήταν ξεκάθαρο πως αντιμετώπιζε πρόβλημα στον αμυντικό τομέα και για αυτό ο Παναγιώτης Γιαννάκης πέρασε στο παιχνίδι τους Παπαλουκά, Πάργκο και Πρίντεζη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν αρκετά νευρικός, με αποτέλεσμα να κάνει αρκετά λάθη. Οι Βάσκοι τα εκμεταλλεύτηκαν και πήγαν στην ανάπαυλα του πρώτου δεκαλέπτου, προηγούμενοι με οκτώ πόντους (18-26).
Ίδια εικόνα, ίδια και η διαφορά…
Το δεύτερο δεκάλεπτο, ξεκίνησε, όπως ακριβώς, τελείωσε το πρώτο. Με την Ταού, δηλαδή, να έχει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Η παρέα του Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, ο οποίος στο δεύτερο δεκάλεπτο βρήκε ρυθμό, έφτασε πρώτη φορά τη διαφορά στο +10, δύο λεπτά μετά το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (20-31). Οι «ερυθρόλευκοι» «αφυπνίστηκαν», κυρίως, χάρη στον Γιάννη Μπουρούση και μείωσαν σε 29-35. Ο Ιγκορ Ρακόσεβιτς ανέλαβε, σε εκείνο το σημείο, «δράση» και, με επτά συνεχόμενους πόντους, έκανε το 35-42 για την Ταού. Μία βολή του Γιάννη Μπουρούση και ένα καλάθι του Πιτ Μάικλ, έκαναν το σκορ 36-44, για να διαμορφωθεί έτσι το αποτέλεσμα του ημιχρόνου, μέσα σε χλιαρές αποδοκιμασίες από τον κόσμο των Πειραιωτών.
Στην τρίτη περίοδο, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κατάφεραν να βρουν τις λύσεις μέσα στο καλάθι και να μειώσουν στον έναν πόντο, κάνοντας ένα σερί 20-12, προς στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου. Ο Ρακόσεβιτς «σίγησε» σε αυτήν την περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία στην άμυνα του «δράκου» να τον περιορίσει και να βρει τις λύσεις, «κλείνοντας» το τριαντάλεπτο στο -2.
Όμως, στην αρχή της τέταρτης περιόδου, οι παίκτες της Ταού βρήκαν τις λύσεις με τον Μάικλ και κατάφεραν να ξεφύγουν με τέσσερις πόντους. Η άμυνα του «δράκου» έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει ξανά και να πάρει το ψυχολογικό προβάδισμα, για τη συνέχεια της αναμέτρησης. Εκεί, άρχισαν τα συνεχόμενα λάθη από τους παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να αποκτήσουν προβάδισμα τεσσάρων πόντων, με τον Παπαλουκά. Ο Τελέτοβιτς άρχισε να «σπάει» τα καλάθια και δεν ήταν ο παίκτης που θα έπρεπε να εμπιστευτεί ο Σέρβος τεχνικός, σε εκείνο το διάστημα. Ο Γκρι έδωσε ένα +6, την ώρα που ο Ρακόσεβιτς μπήκε στο παρκέ, μετά από ώρα, ώστε να βοηθήσει τους Βάσκους να λύσουν το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, με δύο πόντους σε ένα πεντάλεπτο. Οι Ισπανοί μείωσαν στους δύο, όμως ο Βούισιτς έδωσε μια «ανάσα». Στη συνέχεια, οι δύο αντίπαλοι αναλώνονταν σε άστοχα τρίποντα, κάτι που κρατούσε το «ερυθρόλευκο» προβάδισμα. Ο Ρακόσεβιτς έκανε δραματικά τα τελευταία 20’’, μειώνοντας σε 68-67. Οι δυο ομάδες στήθηκαν στη γραμμή των βολών, όπου ήταν απόλυτα εύστοχες αμφότερες και οι Πειραιώτες κρατούσαν το προβάδισμα. Ο Πριτζιόνι έχασε μία βολή και, δύσκολα, οι γηπεδούχοι θα έχαναν το ροζ φύλλο. Τελικά, με το σκορ στο 73-70, οι παίκτες της Ταού επιχείρησαν μπάσιμο στην τελευταία επίθεση, αντί για τρίποντο, όμως δέχτηκαν την τάπα και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη μεγάλη νίκη.
Τα δεκάλεπτα: 18-26, 36-44, 56-58, 73-70
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 5, Πελεκάνος, Βούισιτς 9, Μπουρούσης 15 (10ρ.), Χαλπερίν 10 (2), Γκριρ 21 (2), Βασιλόπουλος, Πρίντεζης 7, Σχορτσιανίτης 4, Πάργκο 2
ΤΑΟΥ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Πριτζιόνι 3, Ιλιέφσκι 7 (1), Ρακόσεβιτς 23 (4), Βιντάλ, Τελέτοβιτς 14 (4), Σαν Εμετέριο, Μάικλ 11, Μπάρατς 4, ΜακΝτόναλντ 8
Επιμέλεια: Αντώνης Κατσίκης, Παναγιώτης Βλαχαδάμης