Την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης θα δώσει η UEFA στη Λίβερπουλ, αν και η τελευταία δεν κέρδισε το εισιτήριο μέσω της συμμετοχής της στο αγγλικό πρωτάθλημα. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ψήφισε υπέρ της συμμετοχής των «κόκκινων» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από τον πρώτο προκριματικό γύρο, κάτι που σημαίνει πως η μάχη των «reds» για την πρόκριση στους ομίλους θα ξεκινήσει στις 12-13 Ιουλίου, ενώ ο επαναληπτικός θα γίνει στις 19-20 του ιδίου μήνα. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ θα πρέπει να ξεπεράσει και τους σκοπέλους το δευτέρου (26-27 Ιουλίου και 2-3 Αυγούστου) και του τρίτου (9-10 και 23-24 Αυγούστου) προκριματικού γύρου για να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους.
Παράλληλα αποφασίστηκε από εδώ και στο εξής η κάτοχος του τροπαίου να εξασφαλίζει απευθείας ένα εισιτήριο για την επόμενη διοργάνωση, ενώ αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρχει αλλαγή στον αριθμό των ομάδων που εκπροσωπούν μια χώρα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Έτσι η Αγγλία θα εκπροσωπηθεί με πέντε ομάδες στο θεσμό (η Τσέλσι και η Αρσεναλ έχουν προκριθεί απευθείας στους ομίλους του Champions League, ενώ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Έβερτον θα συμμετέχουν στον τρίτο προκριματικό γύρο), ενώ τη θέση της Λίβερπουλ στο UEFA δεν πρόκειται να πάρει άλλη ομάδα, κάτι που σημαίνει πως οι ελπίδες της Μάντσεστερ Σίτι να παίξει στην Ευρώπη αποδεικνύονται φρούδες.
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης