Ο έρωτας των Γιαπωνέζων με την μπάλα κρατά από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Η απόφασή τους να διεκδικήσουν κάποτε το Μουντιάλ λήφθηκε σε συνδυασμό με την πρόταση της TOYOTA να σώσει το υπό εξαφάνιση Διηπειρωτικό Κύπελλο. Από το 1980, σε μονό ματς στο Τόκιο, οι νικητές του Πρωταθλητριών και του Κόπα Λιμπερταδόρες έδιναν ραντεβού κάθε Δεκέμβριο.

Αυτό βοήθησε στη διάδοση στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» του αθλήματος που οι ίδιοι αποκαλούσαν «αλλόκοτο»! Η ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2002 οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας και ανταγωνιστικής ομάδας και αυτή την ευθύνη ανέλαβε ένας Γάλλος. Ο Φιλίπ Τρουσιέ μπόρεσε να τους κάνει αληθινή ομάδα, που στο Παγκόσμιο Κύπελλο άφησε καλές εντυπώσεις. Ο αποκλεισμός από την Τουρκία ήρθε σαν σοκ, αλλά τελικά η κατάληψη της τρίτης θέσης από τους γείτονές μας μαλάκωσε κάπως τις αντιδράσεις.

Η Ιαπωνία έχει πια προπονητή μια αληθινή φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου, τον Ζίκο. Ο «λευκός Πελέ» πάντα αποτελούσε λατρεία τους. Από το 1981 ακόμη, όταν οδήγησε σε εκείνον τον τελικό του Διηπειρωτικού τη Φλαμένγκο σχεδόν μόνος του στο 3-0 επί της Λίβερπουλ του Νταλγκλίς και του Σούνες. Ηδη η ομάδα έχει προκριθεί στο Μουντιάλ που γίνεται σε ένα χρόνο στα ίδια γήπεδα με το Confederations, οπότε η αποστολή του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ στην Aπω Ανατολή θεωρείται κιόλας επιτυχημένη. Με ελάχιστους πια παίκτες να αγωνίζονται στην Ευρώπη, οι Ιάπωνες έχουν μια φουρνιά που επιθυμεί να κάνει την ίδια εντύπωση με την προηγούμενη.

Ο Χιντετόσι Νακάτα, ο οποίος υπήρξε ο πρεσβευτής του γιαπωνέζικου ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία, φορά πια τη φανέλα της Φιορεντίνα. Εκανε τα καλύτερα χρόνια του στην Περούτζια (10 γκολ σε 33 ματς την πρώτη σεζόν του στο Καμπιονάτο) και μεταγράφηκε στη Ρόμα, την οποία βοήθησε να πάρει –με προπονητή τον Καπέλο– το σκουντέτο το 2001.
Ο άλλος Νακάτα, ο Κόζι, έγινε μόλις ο τρίτος Ιάπωνας που φόρεσε φανέλα γαλλικής ομάδας, όταν ο Τρουσιέ τον απέκτησε για τη Μαρσέιγ το 2005. Ο Ιναμότο προσπαθεί στην Πρέμιερσιπ με τη Γουέστ Μπρόμιτς και ο Νακαμούρα αγωνίζεται στη Ρετζίνα. Ισως το καλύτερο όνομα από την τωρινή ομάδα να είναι ο Γιαναγκισάβα, ο οποίος βγάζει το ψωμί του στη Μεσίνα, αλλά η δυναμική αυτής της εθνικής προέρχεται από τη συνολική δουλειά.

Ο Μοτογιάμα της Κασίμα, ο Εντο της Οσάκα και ο Ταμάντα της Ρεϊσόλ βλέπουν αυτή τη διοργάνωση ως ευκαιρία για να ακολουθήσουν τα χνάρια των παλιών στην Ευρώπη. Ο Ζίκο πιστεύει πως αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει ζημιές του χρόνου στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Για εμάς, πάντως, αυτό το τεστ είναι σημαντικό. Ενα άλλο στυλ, μια άλλη νοοτροπία που δεν έχουμε ποτέ βρει απέναντί μας σε επίσημο ματς. Εδώ πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όπως για την ποιότητα που είχαν οι Βραζιλιάνοι. Απόψε είναι το ματς-κλειδί για την Εθνική μας σε αυτή τη διοργάνωση. Ακόμα κι αν δεν προκριθούμε, η νίκη σήμερα θα είναι το αυτονόητο που θα θέλαμε από την παρουσία μας εδώ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τις προκρίσεις τις καθορίζει το χορτάρι και όχι τα λόγια και τα ονόματα και οι Σκωτσέζοι το απέδειξαν ξανά

Η Λίβερπουλ πιστεύει πάντα πως θα σκοράρει έστω και αργά, όμως όποιος παίζει συνέχεια με τη φωτιά θα καεί!

Έκανε περίπατο στη Σερβία, αλλά ο Τούχελ θα έχει πιο δύσκολα εμπόδια για να κάνει η Αγγλία το επόμενο βήμα!

Τις μεταγραφές τις κρίνει το χορτάρι και εκεί θα κριθεί ο Ίσακ, όπως κάποτε οι Σίρερ, Ρούνεϊ, Ανρί, Κιν και Βερόν

Ο Σον υπήρξε ο καλύτερος (συμ)παίκτης που είχαν όλοι στην Τότεναμ και φεύγει σαν αληθινός αρχηγός!

Ένα πρωτάθλημα δεν κερδίζεται με καλό ξεκίνημα, αλλά άνετα χάνεται με ένα κακό, όπως σωστά έλεγε πάντα ο Σερ Άλεξ!

Ο Φρανκ με αυτά που έκανε στη Μπρεντφορντ έχει γεμάτο «ρεζερβουάρ», αλλά η Τότεναμ είναι τεράστιο ρίσκο!

Χέιζελ: Η γιορτή που με ευθύνη των μεθυσμένων οπαδών και της ανικανότητας UEFA και Βέλγων, έγινε εφιάλτης!

Όποιος από Γιουνάιτεντ και Τότεναμ πάρει το τρόπαιο, είναι ευρωπαϊκός τίτλος και φυσικά δικαιούται να πανηγυρίζει!

Ίντερ και Μπαρτσελόνα, σε δυο ματς απέδειξαν, γιατί το ποδόσφαιρο παραμένει το καλύτερο παιχνίδι στον κόσμο!